ГЕНЕРАЛ ОТ СЛИВЕН СТАНА ВТОРИЯТ ПО РАНГ ВОЕНЕН В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

ГЕНЕРАЛ ОТ СЛИВЕН СТАНА ВТОРИЯТ ПО РАНГ ВОЕНЕН В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

Служебният кабинет предлага генерал-майор Михаил Попов, който досега беше командир на Сухопътните войски, а преди време оглавяваше 68 бригада „Специални сили“ в Пловдив, да бъде назначен на длъжността „Заместник-началник на отбраната” и да бъде удостоен с висше офицерско звание „генерал-лейтенант”, считано от 10.12.2022 година.

Това е втората по ранг длъжност в цялата българска армия. Генерал Попов е роден в Сливен, възпитаник е на ПМГ „Добри Чинтулов“. Той е завършил разузнавателния профил на висшето военно училище във Велико Търново. Днешният генерал започва службата си като офицер в някогашния мото-стрелкови полк в Звездец. По-късно е служил в сливенската танкова бригада и парашутно-разузнавателния батальон в града под Сините камъни. Михаил Попов бе един от първите командири на българския батальон в Ирак. Завършил е военна академия в САЩ.

Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ за освобождаването на бригаден генерал Деян Дешков от длъжността „Командир на 61-ва механизирана бригада“ и за назначаването му на длъжността „Командир на Сухопътните войски”. Правителството предлага бригаден генерал Деян Дешков да бъде удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“, считано от 10.12.2022 година.

На мястото на ген. Дешков е предложено да бъде назначен като командир на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, считано от 10.12.2022 г.

Генерал-лейтенант Димитър Илиев, който досега бше зам.-началник на отбраната е предложен за освобождаване от длъжността, както и от военна служба, считано от 10.12.2022 година, поради навършване на пределната възраст за притежаваното звание.

Министерският съвет предлага да бъде издаден и указ, с който да бъде назначен бригаден генерал Пламен Йорданов на длъжността „Началник на щаба на Сухопътните войски“, считано от 01.01.2023 г.

Правителството предлага също така полковник Иван Иванов да бъде назначен на длъжността „Заместник-началник на щаба по операциите“ в щаба на многонационалния корпус „Югоизток” в Сибиу, Румъния и да бъде удостоен с виеше военно звание „бригаден генерал“, считано от 01.02.2023 година.

Предишна КАМЕН КОСТОВ: ИМА ИНТЕРЕС КЪМ ПРОГРАМАТА ЗА САНИРАНЕ В СЛИВЕН
Следваща "ЕСЕН ПО НОТИ" ЗАПОЧВА ТАЗИ СЪБОТА ВЪВ ВОЕНЕН КЛУБ - СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КРИМИНАЛИСТИ НА РУ-СЛИВЕН СА ЗАДЪРЖАЛИ ПРЕСТЪПНА ГРУПА, ИЗВЪРШИЛА КРАЖБИ НА КАТАЛИЗАТОРИ В ЦЯЛАТА СТРАНА

При работа по случаи на кражби на части от МПС /катализатори/ служители на сектор „Криминална полиция“ към РУ- Сливен са извършили множество оперативно-издирвателни и процесуално -следствени действия. С цел  задържане

Новини Сливен

КОНФЕРЕНЦИЯТА НА БСП УТВЪРДИ 13-ТЕ НОМИНАЦИИ ЗА ДЕПУТАТИ

Общинската конференция на БСП в Сливен утвърди 13-те номинации за кандидат – депутати. Това са Антония Шейредова, Васил Стоянов, Деян Дечев, Евгени Митев, Кольо Милев, Мариета Петкова, Минчо Афузов, Николай

Новини Сливен

30-ГОДИШЕН СЛИВНАЛИЯ Е ЗАДЪРЖАН С 25 КГ. ЕКСТАЗИ ЗА 1 МЛН. ЛЕВА

30-годишен жител на Сливен е бил задържан на граничен пункт Лесово-Хамзабейли при опит да изнесе незаконно за Турция 25 кг синтетичен наркотик – екстази. Таблетките, чийто стойност надхвърля 1 млн