ГЕНЕРАЛНИЯТ КОНСУЛ НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ В БУРГАС БЕ ГОСТ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН

ГЕНЕРАЛНИЯТ КОНСУЛ НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ В БУРГАС БЕ ГОСТ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН

Генералният консул на Република Турция в Бургас – Сенем Гюзел, бе на първата си официална визита в Областна администрация Сливен. Тя бе посрещната от областния управител Минчо Афузов и заместник-областния управител Антоний Андонов.

В началото на срещата г-жа Гюзел изтъкна задоволството си, че е гост на област Сливен и че има възможност да се запознае с региона, с неговата история, икономика и възможности за инвестиции. „За нас България е много важна, приятелска страна. За нас тя е врата към Европа. България е държава, с която Република Турция има изключително добро сътрудничество. Ние сме съседи, и няма нищо по-естествено от това да бъдем партньори“, изтъкна турският консул. „За българската страна Турция също е един от основните търговски партньори. Много е радостен фактът, че през последните 30 години имаме отличен взаимен обмен, както на стоки, така и на инвестиции. Турция е много голяма държава до нашата граница, с изключително голям потенциал“, посочи областният управител Минчо Афузов. Участниците в срещата бяха единодушни, че между народите на двете страни са установени топли, добросъседски връзки, породени от по-доброто взаимно разбиране, след отпадането на наложените в миналото ограничения. Те оцениха възможността за преминаване на българските граждани в Република Турция само с лична карта като голям дипломатически успех.

В хода на разговора бяха коментирани конкретни възможности за разширяване на сътрудничеството в търговията и инвестициите – в преработвателната и хранително-вкусовата промишленост, земеделието, производството на килими и текстил, туризма. Г-н Афузов акцентира върху изключително привлекателното географско разположение на Сливенска област и възможностите за разгръщане на логистични дейности, свързани с търговията и преработването на селскостопанска продукция. Той открои включването на проекта за изграждане на съвместна индустриална зона между градовете Сливен и Ямбол в Регионалния план за развитие на Югоизточния район за планиране като добър шанс за привличане на смесено финансиране, включително през фондовете на Европейския съюз.

Г-жа Гюзел изрази своята убеденост, че след предстоящото назначаване на търговски аташе към Генералното консулство на Република Турция в Бургас, контактите между турските и българските бизнесмени ще бъдат още по-директни и ползотворни. От своя страна областният управител на Сливен се ангажира със съдействие за ускоряване на някои административни процедури при проявен сериозен инвеститорски интерес. „Виждам, че тук наистина има потенциал, и ще положим усилия за насочване на инвеститорите към вашия регион“, каза на финала на срещата г-жа Гюзел.

В знак на гостоприемство и очакване за бъдещо успешно сътрудничество, домакини и гости си размениха традиционните символични подаръци.

Предишна С ШОУ НА ЛЕДА БЕ ОТКРИТА ЗИМНАТА ПЪРЗАЛКА В СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини

14 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

587 са новите случаи на коронавирус, потвърдени при направени 4 320 PCR теста. 13,5% са заразените от общия брой изследвани. От началото на пандемията регистрираните с COVID-19 са 24 989,

Новини

МАГИЯТА НА ПРАЗНИКА НА СОЗОПОЛ

Истинска магия за жителите и многобройните гости на Созопол са празниците на града, посветени на св. Марина- закрилницата на хилядолетния град. И тази година Община Созопол е подготвила богата и

Новини

ИВАН ИВАНОВ И БИСЕР БОЙЧЕВ ПОЛУЧИХА НАГРАДА „БУДИТЕЛ НА ГОДИНАТА” НА РОТАРИ КЛУБ – НОВА ЗАГОРА

Макар и с малко пандемично закъснение Ротари Клуб Нова Загора връчи присъдените по повод Деня на Будителите награди на читалищните дейци Иван Иванов и Бисер Бойчев. Наградата бе за запазването