ГЕНЕРАЛНИЯТ КОНСУЛ НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ БЕ ГОСТ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ СЛИВЕН
30.01.2024 404 Прегледи

ГЕНЕРАЛНИЯТ КОНСУЛ НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ БЕ ГОСТ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ СЛИВЕН

Генералният консул на Република Турция в Бургас Толга Оркун се срещна вчера с областния управител на област Сливен инж. Маринчо Христов.

На срещата присъства и аташето по социалните въпроси в генералното консулство г-н Мехмет Унган.

В разговора си с г-н Оркун областният управител благодари за добрите взаимоотношения, които двете страни развиват и подчерта, че те са от изключително значение не само заради доброто съседство, но и за позицията им, като съюзници в НАТО.

„България е една от държавите-членки на Европейския съюз, която последователно подкрепя европейския път на Турция“ заяви Маринчо Христов.

Той подчерта още, че нашата съседка е един от водещите външноикономически и търговски партньори на България и най-предпочитаната дестинация за българските туристи, заради доброто съотношение между цена и предлагано качество.

Г-н Христов изрази надежда, че Сливенска област също ще може да развие своя туристически потенциал базиран на благоприятния ѝ климат, забележителните природни дадености и богатата ѝ история.

Акцент в разговора между областния управител и генералния консул бе обсъждането на възможностите за сътрудничество в областта на образованието, културата и бизнеса, като турският дипломат изтъкна, че ще работи активно за развитието на добро икономическо и търговско партньорство. В тази връзка г-н Оркун сподели, че ще търси пътища за обмен на опит и за повишаване на професионалната квалификация на българските граждани посредством взаимодействие между български и турски занаятчийски камари и организации.

В разговора двете страни се съгласиха още, че от полза за България и Турция ще бъде и активния културен обмен, посредством организиране на събития популяризиращи фолклора и традициите на двете страни, което ще увеличи интереса и броят на посещенията в съответните региони.

В края на работната среща бяха разменени символични подаръци, в знак на добра воля и ползотворните партньорски взаимоотношения между двете държави, сега и за в бъдеще.

Толга Оркун е дипломат с 26 годишен опит. Бил е посланик, заместник секретар в посолството в Атина, генералното консулство в Басра и генералното консулство в Амстердам.

От 15 август 2023 г. е назначен като генерален консул на Турция в Бургас.

Предишна ГРАФИК НА ПЛАНИРАНИТЕ СТРЕЛБИ НА ОГНЕВИ КОМПЛЕКС „БАТМИШ“ ЗА ФЕВРУАРИ
Следваща КАРДИОЛОЗИ НА МБАЛ "ХАДЖИ ДИМИТЪР" С ВИСОКО ПРИЗНАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ПРОВЕДЕ ПЪРВОТО ОНЛАЙН ОБСЪЖДАНЕ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ОБЩИНАТА ПРЕЗ СЛЕДВАЩИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД

Община Сливен стартира вчера първото по рода си дистанционно онлайн обществено обсъждане на Плана за интегрирано развитие на община Сливен за периода 2021-2027 (ПИРО). На него бяха представени стратегическата част

Новини Сливен

ДЕСЕТКИ СОБСТВЕНИЦИ НА „HARLEY DAVIDSON“ ПРИСТИГНАХА В КОТЕЛ

Собственици на емблематичната марка мотори „Harley Davidson“ избраха Котел за своята традиционна двудневна годишна среща. Тя се провежда под мотото „20 години на път“ и се организира от Harley Davidson

Новини Сливен

ЗИМНИ ПРАЗНИЧНИ ОБРЕДИ БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ ДНЕС В СЕЛО МЕЧКАРЕВО

Днес по традиция в село Мечкарево се провежда ежегодният регионален фолклорен събор „Зимни празници“. В него участват състави от различни възрастови групи, певчески и обредни формации от страната и региона.