ГЕНЕРАЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО МИЛЕН МИТЕВ СЕ СРЕЩНА С ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ПО ПОВОД ЧЕСТВАНИЯТА ЗА СИРАК СКИТНИК
13.01.2023 631 Прегледи

ГЕНЕРАЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО МИЛЕН МИТЕВ СЕ СРЕЩНА С ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ПО ПОВОД ЧЕСТВАНИЯТА ЗА СИРАК СКИТНИК

На посещение в Областна администрация бе генералният директор на Българското национално радио Милен Митев. Той разговаря с областния управител Минчо Афузов за участието на Сливен в честванията на 140 години от рождението и 80 години от смъртта на родоначалника на националното ни радио – сливенеца Сирак Скитник.

По време на топлата и конструктивна среща бяха обсъдени някои от идеите на БНР за събития, посветени на първия директор и основоположник на националното радио. „Поставили сме си за цел да направим цяла поредица от събития в памет на Сирак Скитник и бихме искали някои от тях да са на територията на Сливен“, изтъкна Милен Митев.

Първото събитие от тази поредица ще бъде изложба с творби на Сирак Скитник, които ще могат да се видят в Първо студио на БНР. Изложбата ще предшества едно от най-големите традиционни събития на Българското национално радио – връчването на голямата награда за журналистика „Сирак Скитник“ на 25 януари.

Друго предстоящо събитие, което цели да представи Сирак Скитник пред по-широката българска и европейска публика, е подготвяната виртуална изложба за видния сливенец, организирана от БНР съвместно с Държавния културен институт към Министерството на външните работи.

По време на срещата в Областна администрация, генералният директор на БНР анонсира и идеята за ученически конкурс, посветен на Сирак Скитник, който да се проведе в Националната художествена гимназия в Сливен под егидата на Националното радио. От своя страна областният управител Минчо Афузов предложи през месец октомври, когато се навършват 140 години от рождението на родоначалника на българското радио, в залите на БНР да бъде открита съвместна изложба от творби на изявени сливенски художници и отличените в конкурса ученици.

Милен Митев заяви и желанието на ръководството на Националното радио да учреди своя награда в националния конкурс за изобразително изкуство „Сирак Скитник“, провеждащ се ежегодно в Сливен за празника на града – Димитровден. „По този начин ще засвидетелстваме още веднъж почитта си към едно от имената в нашата съвременна история, което не е политически опетнено. За нас ще бъде чест да представим вашия съгражданин – Сирак Скитник, пред по-широката аудитория – и като първи директор на Българското национално радио, и като виден интелектуалец от национален и европейски мащаб“, подчерта по време на разговора генералният директор на БНР.

Панайот Тодоров Христов, известен с творческия си псевдоним Сирак Скитник, е роден на 22 октомври 1883 година в Сливен, в семейството на текстилен работник. Основно образование получава в родния си град, след което записва Духовната семинария в София. Там навлиза в кръговете на софийската литературна бохема. След кратко учителстване, заминава за Петербург, за да следва живопис. Страстта му към знанието и изкуството, познанията му по философия и класически езици, живописният му талант го отвеждат в средите на руските авангардисти от началото на XX век и техния творчески кръг „Мир исскуства“. Сирак Скитник се вписва в романтично-интелектуалната атмосфера , участва в изложби с имена като Марк Шагал, публикува стихове в знаменитото списание „Аполон“, където своите произведения печатат Чехов, Горки, Александър Блок.

След завръщането си в България през 1912 г., Сирак Скитник участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна и се връща с орден за храброст и с няколко шрапнела в гърдите. Установява се в София и започва своята публицистична дейност, с идеята да пренесе в България модерните естетически течения на Европа и Русия, до които се е докоснал, общувайки с колосите на европейското изкуство на ХХ век. През 1919 г. заедно с Николай Райнов и Иван Милев създава движението „Родно изкуство“, обединяващо европейската модерност с експресивната прелест на българската фолклорна традиция. Забележително е участието му и в кръга около списание „Златорог“, където е поканен от Владимир Василев, и в списание „Везни“.

Заради авторитета си на интелектуалец, Сирак Скитник е избран за първи председател на Общото дружество на художниците в България, по-късно Съюз на българските художници. През 1923-1924 година е драматург и артистичен секретар на Народния театър.

През 1935 г. е назначен за началник на радиоразпръскването и главен уредник на Българското радио. Приема това като мисия, на която посвещава последните години от живота си.

Умира на 5 март 1943 година.

Предишна БНР И ОБЩИНА СЛИВЕН – СЪС СЪВМЕСТНИ ИНИЦИАТИВИ ЗА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СИРАК СКИТНИК
Следваща ХВАНАХА ДРОГИРАН ШОФЬОР НА ФИАТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БЛАГОДАРНОСТ ОТ БОЛНИЦАТА КЪМ ДАРИТЕЛИ НА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ТРАНФУЗИОННА ХЕМАТОЛОГИЯ

Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ „д-р Иван Селимински”-Сливен получи дарение от книги, поетични календари и химикали. Те ще се използват за подпомагане на доброволното кръводаряване в областта. Книгите са

Новини Сливен

ГЕРБ-СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧИ В ЦЕРЕМОНИЯТА ПО ПОВОД 138 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Сливен отбеляза 138-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Представители на областната организация на ГЕРБ-Сливен се включиха в церемонията, която се проведе на площад “Хаджи Димитър”. Годишнината

Новини Сливен

ВЪЗОБНОВИХА ПРОЛЕТНИЯ СЪБОР В ПЪДАРЕВО

След двегодишно прекъсване, заради пандемията от коронавируса, в котленското село Пъдарево възобновиха традиционният селищен събор – „Пролетни игри и обичаи“. Макар и второ издание, съборът събра през почивните дни стотици