ГАБРОВО – ЧАСТ ОТ „ЛИТЕРАТУРНОТО ТУРНЕ” НА АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА
юни 14, 2019 511 Прегледи

ГАБРОВО – ЧАСТ ОТ „ЛИТЕРАТУРНОТО ТУРНЕ” НА АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА

След представяне новите книги на писателката Иванка Денева в Сливен, гр. Лайден (Нидерландия), Бургас и др., и творците на Габрово се запознаха с художествения й свят. Авторката гостува по покана на Габровското писателско дружество, обединило пишещите хора от балканските градове на региона, членуващи във всички творчески съюзи.

Срещата на тема „България” в Габрово се състоя в конферентната зала на библиотеката на Техническия университет – по покана на председателя на писателското сдружение, д-р инж. Христо Мандев и г-жа Росица Кънева. Заглавието на една от книгите й – „Енигмата на времето”, бе подтема на събитието, отвеждаща към тематичните търсения и на всички нейни творби, синтезирали  отликите на „историческото време” в различните епохи и периоди на българското живеене.

Наред с авторите, за да подкрепят творчески акад. Иванка Денева, в Габрово присъстваха и членовете на Българската академия на науките и изкуствата – София, живеещи тук: дописен член, доц. д-р инж. Станимир Садинов – ръководител на катедрата „Комуникационна техника и технологии” в Техническия университет и д-р инж. Георги Метев (виден конструктор и носител на наградата „просветител” и „велик българин” на Сдружение „Велика Болгария”), г-жа Койчева (Държавeн архив), преподаватели, граждани.

Творческата вечер започна с аналогии  от Ив. Денева между Габрово и Сливен, близки по историческо развитие, подем на занаятите и  производствата (текстилно, тюфекчийство, металообработване и др.) – люлки на българската индустрия и на богат духовен живот: с приносите на духовните колоси в двата града Васил Априлов, Николай Палаузов и др (Габрово); д-р  Петър Берон, д-р Ив Селимински, д-р Георги Миркович, Д. Чинтулов и др. (Сливен.). Акад. Ив. Денева отправи поздравителни думи към присъстващите с поетическия си триптих „Отечество”, след което, чрез запознаване  с творческата й биография, водещият вечерта д-р Хр. Мандев представи инфорация за постиженията и художествените й търсения в различните жанрове. Творците на Габровския регион чуха в авторски прочит два откъса: „Сблъсъци” и „Противостояния” (от книгата “Кръстопъти и ветрове”), анотирана – с проблематиката и художествените особености от водещия на културната инициатива. С особено оживление бе възприето драматургичното действие „Сатирични дебати за състоянието на съвременната култура” (от пиеса в „Енигмата на времето”.). Присъстващите задаваха въпроси и направиха задълбочени изказвания за творбите на писателката Ив. Денева (Росица Кънева; авторката със сливенски корени Теменуга Цонева и др.) и отправиха поздрав към гостенката със свои строфи (Павлина Райкова.).

Вълнуващата среща с творците на Габрово завърши с прочит от акад. Денева на поемата й „Повеля” и с пожелание авторите да утвърждават все така региона на “литературната карта” на България. Председателят на Сдружението на габровските писатели подари саксия с цветя на д-р Иванка Денева, като той и Красимира Цанева направиха снимки на присъстващите.

Излизащият в Габрово вестник „100 вести” отбеляза творческото й гостуване в града с отделяне на цяла своя страница, включваща творческата биография, поетични творби и разказа „Изпитни”. Под печат е и обширно интервю на журналистката Вела Лазарова с акад. Иванка Денева, включващо отговорите на писателката за житейския й път и творческия  – в литературата.

В България книгите й през годините са представяни в Агенция „София-прес”, Варна, Ракитово, Велико Търново, Пловдив, Арбанаси и Бургас.

Предишна СЛИВНАЛИЯ СТАНА СВЕТОВЕН ШАМПИОН ПО НАТУРАЛЕН КУЛТУРИЗЪМ
Следваща ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА ИЗВЪРШИТЕЛ НА ОПИТ ЗА УБИЙСТВО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДРОГИРАН ШОФЬОР НА МЕРЦЕДЕС Е ЗАЛОВЕН В КВ. „ГЕОРГИ ДАНЧЕВ“ В СЛИВЕН

Водач, употребил наркотици, е установен от полицейски служители в град Сливен. На 16 януари, на бул.“Г.Данчев“ е извършена проверка на 27-годишния В.И, водач на лек автомобил „Мерцедес“. Пробата за употреба

Новини Сливен

ПЕТИМА СА ЗАДЪРЖАНИ ПРИ АКЦИЯ СРЕЩУ ДРОГАТА В СЛИВЕН

Петима души са задържани при полицейска акция срещу наркотиците в Сливен, научи Sliveninfo. Сред задържаните е знакова фигура на сливенския ъндърграунд от 90-те години. Другите четирима са младоци. По непотвърдени

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 12.03.2020 г. (четвъртък) до 13.00ч. е прекъснато водоподаването на кв.“Речица“ „Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

fourteen + 13 =