В ЯМБОЛ СЕ ОЧЕРТАВА ЯРОСТЕН ДВУБОЙ МЕЖДУ КМЕТ И БИЗНЕСМЕН
29.01.2019 2494 Прегледи

В ЯМБОЛ СЕ ОЧЕРТАВА ЯРОСТЕН ДВУБОЙ МЕЖДУ КМЕТ И БИЗНЕСМЕН

От няколко дни Ямбол е настръхнал. Един срещу друг вече публично се изправиха две силни фигури – на кмета Георги Славов и на бизнесмена – Валентин Ревански. Доскоро за обтегнатите отношения между двамата знаеха малцина. Днес вече се говори за война. Община Ямбол изпрати прессъобщение, в което Ревански се нарича самозабравил се бизнесмен и се иска намесата на прокуратурата и МВР срещу него. Отговорът не закъсня – бизнесменът изпрати свое прессъобщение, в което съобщи за тенденциозни репресии на кмета, които продължавали вече две години. Очевидно ескалацията на напрежение ще продължи. Предлагаме ви публикациите на двете страни:

Бизнесмен посегна на общински служители, община Ямбол сезира Прокуратурата и МВР

Община Ямбол внесе сигнал до Районна прокуратура и ОД на МВР – Ямбол за неправомерни действия и агресивно поведение на местния бизнесмен Валентин Ревански срещу служители на общината. Бизнесменът си е позволил да отправя заплахи и дори да посегне на длъжностните лица.

Инцидентът се случва на 16 януари следобед във връзка с действия по изпълнение на влязла в сила заповед за премахване на незаконен строеж. Двама служители от Дирекция „Устройство на територията и строителство“, съвместно с двама служители на Сектора за превенция и опазване на обществения ред (СПООР) при община Ямбол са на проверка в района на фирма „Сакарела“ ООД. В хода на проверката работник на фирмата уведомява един от общинските служители, че собственикът Валентин Ревански желае да говори с него по телефона. По време на разговора Ревански заплашва представителя на общината с думите: „Слушай, започва да ми писва от тебе, изчезни веднага от там, да не дойда да те разпилея“. По този начин към длъжностното лице, при изпълнение на службата му, е отправена закана с предизвикване на неблагоприятни последици против неговата личност.

Още по-фрапиращо е развитието на случая след това. За да не предизвикват напрежение, общинските служители напускат офиса на фирмата. При излизането им от сградата, с висока скорост се приближава бял джип, който спира рязко до тях. От возилото слиза Ревански, хваща ревера на служителя и го изблъсква с думите „Ще те разпилея, ей!“. След намеса на служителите от Сектора за превенция и опазване на обществения ред, макар че и към тях бизнесменът се държи агресивно и арогантно, настъпването на по-тежки последици е предотвратено.

Съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ), при изпълнение на контрол по строителството, служителите имат право на свободен достъп до строежите, както и до сградите и съоръженията по време на тяхното ползване, както и да изискват всички необходими за проверките документи, данни, легитимация, писмени справки и обяснения от участниците в строителството, от лицата на строежа и строителната площадка, от заинтересуваните администрации, от специализираните контролни органи и експлоатационните дружества. С оглед на това в случая действията на атакуваното длъжностно лице са изцяло законосъобразни и препятстването на изпълнението им е незаконно и недопустимо.

Безпрецедентното посегателство и арогантност от страна на Ревански обаче не е първият случай, в който самозабравилият се бизнесмен възпрепятства изпълнението на закона. Още преди година и половина спрямо неговата фирма „Сакарела“ ООД са установени редица незаконни строежи, за които от община Ямбол има издадени заповеди за премахване. Въпреки обжалването, повечето от тези заповеди са потвърдени от Върховния административен съд още миналата година и подлежат на незабавно изпълнение. Вместо това, Ревански използва всевъзможни административни и юридически спънки, за да отложи премахването на незаконните си строежи, стигайки и до настоящия скандален случай.

Община Ямбол изказва благодарност към служителите си за професионалното им отношение и поведение при възникналата ситуация. Апелираме компетентните институции да извършат задълбочена проверка, като при констатиране на нарушения се потърси съответната наказателна и административна отговорност с цел гарантиране спазването на закона.

Предизвикан съм и не мога да замълча, срещу  неверните и манипулативни твърдения, разпространени oт кмета на община Ямбол Георги Славов и от неговия пресцентър. Считам, че при наличието на дванадесет щатни юридически съветници, Славов трябваше да бъде правилно консултиран, че нарушава закона при изнасяне в публичното пространство на недоказани твърдения, по отношение на които, няма произнасяне на компетентните органи. И заради това ще съдя Георги Славов, защото цитирайки моето име и дружеството, кметът причинява щети в немалък размер на дейността ми.

Чрез това обръщение искам да изразя моята позиция относно обвиненията, които бяха отправени към мен и заставам пред Вас с името и с лицето си.

Това, което са написали, изглежда по-скоро като сценарии за холивудска продукция, а ето и  истината за всичко което се случи:

Повече от две години търпя тенденциозните репресии на кмета на града и това не е тайна за никого. Предизвикани са от това, че намеренията му да усвои милиони левове, за да изгради центрове за нелегални мигранти в областта не успяха, след множеството протести и местния референдум, който инициирахме. Немалко щяха да бъдат проблемите на гражданите, ако това се беше случило.

По време на сесия на ОбС Ямбол, на която се обсъждаше инициирането на референдум против изграждането на мигрантски центрове в областта, кметът Славов си позволи да отправи лични обиди към мен. В резултат на това аз бях задължен да реагирам, като гражданин, който не е свикнал да се навежда пред такива управници. Управници, които поставят личния си интерес пред обществения. Уточнявам, че отговорът ми бе представен пред медиите, защото по време на сесията не ми беше предоставена такава възможност.

Както тогава, така и сега продължавам да не разбирам как ръководството на политическата партия, която Славов представлява, все още не е снело доверието си от него. И ги призовавам да направят това, защото той само им вреди.

Неговото отмъщение не закъсня – мигновено бяха изпратени общинските му служители в действащото ми предприятие, което разполага с всички надлежни документи за законно строителство.

В частта, в която се говори за “незаконно строителство”, става въпрос за няколко пристройки, за които имахме сключен предварителен договор с кмета още през 2016 г. Славов умишлено бездейства две години и половина и въвежда в заблуждение общинските съветници, за да не може да бъдат спазени заложените към мен в договора изисквания и съответно да бъде осуетено окончателното прехвърляне на собствеността. Част от тези пристройки успяха да бъдат съборени, а други все още не са, тъй като няма произнасяне на последна инстанция.

Очаквам скоро да направи опит да бъдат компрометирани и други мои дейности.

Искам да отбележа, че нито една от фирмите ми никога не е участвала или изпълнявала държавни или обществени поръчки и те изцяло работят на свободния пазар.

Общинските му служители вече пети месец прекарват по-голяма част от работното си време в предприятието ми, отколкото на работното си място. С действията си притесняват както работещите там, така и членовете на семейството ми, най-много баща ми, който е на 75 години, както и съпругата ми.

Целта на кмета е почти постигната – част от работещо предприятие е разрушено. Всеки ден, идвайки във фабриката, същите тези общински служители минават покрай цял един квартал, пълен с незаконни строежи, но с потенциални гласоподаватели. Те са удобни и не са обект на атаки.

На въпроса ми към т. нар. “изплашен” от мен общински служител – защо не обърнат малко внимание и на този квартал, отговорът му беше “Не можем да огреем навсякъде”.

Многократно съм отправял молби към тези служители да ми се обаждат когато идват, за да мога да им съдействам. Винаги съм го правил и те могат да го потвърдят. Все пак аз съм човекът, който отговаря за административната дейност на дружеството и съм наясно с водената кореспонденция с държавните институции.

На 16-ти януари ми се обади съпругата ми, която се намираше в  предприятието и съобщи, че подчинените на кмета служители са отново там.

Пожелах лично да говоря с въпросния служител, за да го попитам защо при посещение на обекта не се обаждат на мен. Уведомих ги, че идвам и ако не престанат със своеволните си действия и превишаване на правата си, ще се оплача от тях на компетентните органи и ще имат и те неприятни емоции. Господинът просто затвори телефона.

Единствената истина, в написаното е това, че съм отишъл с “бял джип”. Но когато ги срещнах вече извън фабриката спрях на поне 15 метра от тях, слязох от автомобила и им казах да се съобразят с желанието ми лично да се обаждат на мен, за да мога да присъствам на проверките им.

Имах разговор на висок тон и със служител на общинската полиция /СПООР/, на когото обясних точно каква е ситуацията и какво е било нужно да изтърпя от тези общински служби или по точно от кмета. След като приключихме се извиних на служителя, той се съгласи и прие моето извинение.

За “белия джип”, мога да добавя само, че кметът на Ямбол със сигурност може да си закупи цял паркинг с такива. Имайки предвид делата за злоупотреби за милиони, по които беше осъден, дори ефективно на първите няколко съдебни инстанции. За съжаление, както често се случва в България, на последна инстанция той беше оправдан.  Всички се досещат как е мотивирал тази оправдателна присъда.

Относно това, че съм се държал “арогантно” и съм ги заплашвал, не зная как са стигнали до този извод. Мога да кажа, какво ми заяви в лицето Людмил Кисьов – въпросният “изплашен” представител на общината върху когото съм “посегнал”. След като нашият разговор приключи той се обърна към мен с думите:

“Оттук се качвам към  комплекс “Боровец”, за да видя какво сте съборили и още какво ще събаряме там”. Не съм убеден, че след тази негова реплика се е чувствал изплашен?!

Целта на проверката му бе да види дали сме премахнали детската люлка и пързалката.

Това, което намери за събаряне – е остъклената тераса на ресторанта, която е направена за удобство на посетителите.

Въпреки, че Ямболският административен съд отсъди, че тя е направена според всички изисквания на закона, в София  ВАС /вероятно след намеса на Славов/, отсъди в негова полза.

Това събаряне ще направя доброволно и след това отново ще я изградя, в случай че главният архитект на града арх. Стоян Жечев правомерно изпълнява служебните си задължения, спазва закона и не робува на чужди желания.

Освен това, кметът е намислил да събаря още в комплекса, но за там ще му бъде доста трудно да осъществи намеренията си.

За определението на Славов и неговите ПР-и, че съм се “самозабравил”, лично моето мнение  е, че ако някой се е самозабравил, това е нашият кмет.

Явно си е помислил, че има нотариален акт за Ямбол и може да прави с него какво си пожелае, да си играе с човешките съдби и с тези на техните семейства.

В друга част от съобщението се твърди, че съм се обърнал към общинския служител с фразата “Ще те разпилея”.

Такива думи не съм казвал,  но ако някой трябва да бъде “разпилян”, това е т.нар. ни градоначалник. Справедливост има, но може би все още не е дошъл моментът, в който тя ще възтържествува.

Сега очаквам от него нова порция поръчкови компромати и репресии към мен и семейството ми.

Прецедент за мен е и официална институция  да използва обидни определения като “самозабравил се бизнесмен“, “безпрецедентното посегателство и арогантност”.

Без значение дали е насочено към мен или към друг данъкоплатец.

Има независими действащи съд, прокуратура, които могат и трябва да се намесят за този случай, за да излезе истината наяве. Лично аз апелирам за това!

Редно е и да се самосезират след многобройните сигнали срещу кмета за неговите незаконосъобразни действия.

С клетвата, която са положили магистратите –  да спазват добросъвестно задълженията си в името на народа.

Нека не забравяме, че доверието към нас гражданите не е стока!

Всеки може сам да прецени – кой се е самозабравил в този случай?

Трябва ли един човек, на когото е дадена такава власт, да я използва по този начин, за свое лично отмъщение затова, че всеки гражданин на Р България по конституция има право пряко да участва в местното самоуправление и  да решава как да живее?

Благодаря Ви за вниманието,

Валентин Ревански

Предишна ЕДНА НАДЗИРАТЕЛКА ОТ СЛИВЕН РАЗКАЗВА ЗА ЖЕНИТЕ ЗАД РЕШЕТКИТЕ
Следваща ОКРЪЖЕН СЪД - СЛИВЕН ВЪРНА В АРЕСТА ШОФЬОРА НА БМВ Х 5, КОЙТО БЕ ПРЕСЛЕДВАН ОТ ПОЛИЦАИ ЦЯЛ ЧАС

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

СЕЛА НА БУНТ: ИСКАТ АСФАЛТ ВМЕСТО ДУПКИ ПО ПЪТ, ЧИЙТО РЕМОНТ ЗАПОЧВА ПРЕДИ 10 ГОДИНИ

Жителите на няколко ямболски села излизат на протест заради разбит път. Ремонтът му е стартирал преди 10 години, но и до ден днешен върху по-голямата му част асфалт няма. Пътят е част

Новини Ямбол

МЪЖ ЗАГИНА ПРИ СБЛЪСЪК С АВТОМОБИЛ, УПРАВЛЯВАН ОТ ЖЕНА – ВОЕННОСЛУЖЕЩ

  Днес, малко преди 08:00 ч. на тел 112, в ОДМВР-Ямбол е получен сигнал, че на пътя Ямбол-село Безмер, в близост до селото е настъпило тежко пътнотранспортно произшествие между два

Новини Ямбол

ОПРЕДЕЛЕНИ СА НОСИТЕЛИТЕ НА НАГРАДИТЕ НА ОБЩИНА ЯМБОЛ ЗА 24 МАЙ

Определени са носителите на наградите на Община Ямбол по повод 24 май. Отличията ще бъдат връчени на официална церемония в деня на празника, в двора на Факултета „Техника и технологии“

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

three × 5 =