В ЯМБОЛ ИМАШЕ ПРОТЕСТ СРЕЩУ РАЗПОЛАГАНЕ НА НАТОВСКА БАЗА КРАЙ ГРАДА
10.08.2023 895 Прегледи

В ЯМБОЛ ИМАШЕ ПРОТЕСТ СРЕЩУ РАЗПОЛАГАНЕ НА НАТОВСКА БАЗА КРАЙ ГРАДА

Жители на Ямбол и представители на политически партии излязоха на протест срещу базиране на многонационален дивизионен щаб на НАТО край града. Пред централната поща започна и подписка под надслов „Ямбол не иска бази на НАТО!“.

Протестът е организиран от местната структура на партийната коалиция „Левицата!“. На него присъстваха и лидерите на „АБВ“ и „Движение 21“ от коалицията – Румен Петков и Татяна Дончева. Дойдоха и представители на местните структури на „Възраждане“ и БСП.

Повод за протеста е изказване на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който преди седмица посочи, че е предвидено да бъде създадена инфраструктура за базиране на многонационална бойна група в района на Ямбол.

„Тагарев не взема самостоятелно такива решения, те са му подсказани. Сегашното правителство е марионетно в много висока степен. Страната ни не трябва да влиза в ролята на Матросов на амбразурата и по-голям католик от папата“, коментира пред журналисти Татяна Дончева. Според нея България може да продължи да изпълнява съюзническите си ангажименти като член на НАТО и Европейския съюз, но без да се милитаризира.

„Ямбол може да стане една от огневите цели на потенциални наши опоненти или противници. Зад гърба на обществото се извършва сериозна подготовка за разполагане на летище Безмер на чужд военен потенциал, главно американски. За декларацията на военния министър няма никакво обсъждане в българския парламент. Това показва едно абсолютно погазване на парламентаризма и чувство за безконтролие“, каза Петков.

„Всяка една военна база, без значение на коя държава, застрашава региона, в който е разположена, при евентуален конфликт. Каквато и да е истината, като граждани сме длъжни да направим каквото е по нашите възможности“, коментира Камен Тодоров, участник в протеста и подписката.

„Не желая да има бази на НАТО край нашия град. Имаме деца, имаме внуци. Виждате въздухът какъв е, ние страдаме много от тези облъчвания“, каза жена, която подкрепи подписката.

 

БТА

Предишна СТЕФАН РАДЕВ: БЕЗ ОБЩИНИТЕ НЯМА КАК ДА СТАНЕ УСПЕШНА РЕФОРМАТА В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА
Следваща АРЕСТ ЗА НАРКОТИЦИ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

25-ГОДИШЕН Е ЗАДЪРЖАН ЗА КРАЖБИ

Служители от РУ-Стралджа задържаха 25-годишен мъж, извършил две кражби от търговски обекти. Преди дни в РУ – Стралджа започнало разследване по сигнал за констатирана кражба на пари от игрална зала

Новини Ямбол

ПРОТЕСТ НА ПРЕВОЗВАЧИТЕ ЗАТРУДНИ ДВИЖЕНИЕТО ПО АВТОМАГИСТРАЛА „ТРАКИЯ“ КРАЙ ЯМБОЛ

Протест на превозвачите затрудни за около час движението по автомагистрала „Тракия“ край Ямбол. Над сто тежкотоварни автомобили, камиони и автобуси образуваха около 7 км колона в участъка между двата пътни

Новини Ямбол

АРЕСТ ЗА МАРИХУАНА В ЕЛХОВО

На 06.09.2018 г., на територията обслужвана от  РУ-Елхово е проведена полицейска операция с участието на служители на сектор „ПКП“ при отдел“Криминална полиция „ и РУ-Елхово.  В хода на проведените процесуално-следствени