В ЯМБОЛ ИМАШЕ ПРОТЕСТ СРЕЩУ РАЗПОЛАГАНЕ НА НАТОВСКА БАЗА КРАЙ ГРАДА
август 10, 2023 701 Прегледи

В ЯМБОЛ ИМАШЕ ПРОТЕСТ СРЕЩУ РАЗПОЛАГАНЕ НА НАТОВСКА БАЗА КРАЙ ГРАДА

Жители на Ямбол и представители на политически партии излязоха на протест срещу базиране на многонационален дивизионен щаб на НАТО край града. Пред централната поща започна и подписка под надслов „Ямбол не иска бази на НАТО!“.

Протестът е организиран от местната структура на партийната коалиция „Левицата!“. На него присъстваха и лидерите на „АБВ“ и „Движение 21“ от коалицията – Румен Петков и Татяна Дончева. Дойдоха и представители на местните структури на „Възраждане“ и БСП.

Повод за протеста е изказване на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който преди седмица посочи, че е предвидено да бъде създадена инфраструктура за базиране на многонационална бойна група в района на Ямбол.

„Тагарев не взема самостоятелно такива решения, те са му подсказани. Сегашното правителство е марионетно в много висока степен. Страната ни не трябва да влиза в ролята на Матросов на амбразурата и по-голям католик от папата“, коментира пред журналисти Татяна Дончева. Според нея България може да продължи да изпълнява съюзническите си ангажименти като член на НАТО и Европейския съюз, но без да се милитаризира.

„Ямбол може да стане една от огневите цели на потенциални наши опоненти или противници. Зад гърба на обществото се извършва сериозна подготовка за разполагане на летище Безмер на чужд военен потенциал, главно американски. За декларацията на военния министър няма никакво обсъждане в българския парламент. Това показва едно абсолютно погазване на парламентаризма и чувство за безконтролие“, каза Петков.

„Всяка една военна база, без значение на коя държава, застрашава региона, в който е разположена, при евентуален конфликт. Каквато и да е истината, като граждани сме длъжни да направим каквото е по нашите възможности“, коментира Камен Тодоров, участник в протеста и подписката.

„Не желая да има бази на НАТО край нашия град. Имаме деца, имаме внуци. Виждате въздухът какъв е, ние страдаме много от тези облъчвания“, каза жена, която подкрепи подписката.

 

БТА

Предишна СТЕФАН РАДЕВ: БЕЗ ОБЩИНИТЕ НЯМА КАК ДА СТАНЕ УСПЕШНА РЕФОРМАТА В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА
Следваща АРЕСТ ЗА НАРКОТИЦИ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

СЛИВНАЛИЯТА СТЕФАН СТЕФАНОВ ЗА СЕДМИ ПЪТ ИЗВАДИ БОГОЯВЛЕНСКИЯ КРЪСТ В ЯМБОЛ

За седми път богоявленският кръст в Ямбол бе изваден от сливналията Стефан Стефанов, който е военнослужещ в ямболско поделение. Мъжът скача в студените води на река Тунджа за девета поредна

Новини Ямбол

ХРАНИТЕЛНИ ПАКЕТИ НА 300 САМОТНИ ВЪЗРАСТНИ В ЯМБОЛСКО ДОСТАВИХА ОТ „БЪДИ ЧОВЕК“

Хранителни пакети на 300 самотни възрастни хора и нуждаещи се в Ямболско доставиха доброволците от „Бъди човек“ в поредната си кампания преди Великден. В последните три дни те са посетили

Новини Ямбол

ВОЕННИ УНИЩОЖИХА НЕВЗРИВЕН БОЕПРИПАС В ЯМБОЛ

Специализиран екип от 42-ри механизиран батальон-Ямбол унищожи невзривен боеприпас. При направения оглед специализираният екип, под ръководството на капитан Димитър Дренски, установи, че това е силно корозирала ръчна граната. При спазване на