в. “ТАЙМС“: БРИТАНСКАТА НАЦИЯ ДЪЛЖИ РИЦАРСКО ЗВАНИЕ НА ИНСПЕКТОР ВАСИЛ ПАНАЙОТОВ ОТ СЛИВЕН
03.06.2024 4184 Прегледи

в. “ТАЙМС“: БРИТАНСКАТА НАЦИЯ ДЪЛЖИ РИЦАРСКО ЗВАНИЕ НА ИНСПЕКТОР ВАСИЛ ПАНАЙОТОВ ОТ СЛИВЕН

Британската нация дължи благодарност на полицейски инспектор Васил Панайотов, който стои в основата на разкриването на най-голямата измама със социални помощи и пране на Острова, пише британският вестник „The Times“.

Миналата седмица лондонски съд постанови присъди между 3 и 8 г. затвор за петимата българи, източили 54 млн. паунда (около 63млн. евро) от британската социална система с фалшиви документи. Осъдените са подали над 6000 фалшиви молби за помощи до „Юнивърсал кредит“ – системата за плащания за хора под пенсионна възраст, които имат ниски доходи или са без работа.

Днес „The Times“ пише, че българският следовател Васил Панайотов от Сливен, разкрил първоначално измамната схема, заслужава британско рицарско звание (MBE).

Панайотов заподозрял нещо нередно, след като забелязал как негови съграждани внезапно забогатели:

„Изведнъж стотици хора започнаха да живеят като баровци и да получават социални помощи от Обединеното кралство, използвайки слабостите на британската социална система“, казва българският следовател.

Разследването разкрива, че някои от поискалите социални помощи през живота си дори не са стъпвали във Великобритания, докато други набързо купили самолетни билети за там, само и единствено с цел да се снимат пред даден имот, така че да докажат уседналост и да получат финансирането.

Инспектор Васил Панайотов разказва, че подал сигнал за нарушение в британското Министерство на труда и пенсиите, след като забелязал как в града заочнали множество нови строежи, открили се нови магазини и казина, а някои от местнитежители започнали да се обличат с безпрецедентно количество скъпи дизайнерски дрехи.
Британското министерство започнало разследване още през 2021 г. след ареста на няколко българи, замесени в схемата. В момента британската прокуроратура продължава да разследва казуса, тъй като подозира, че откраднатите 54 милиона паунда са само малка част от източените пари.

Министерството на труда и пенсиите е изправено пред вълна от критики заради очевидно неработещите си процедури за проверка, които не са успели да открият явни нередности като многократно използване на идентични имена, адреси и телефонни номера.

Справка в сайта на Районното полицейско управление в Сливен показва, че Васил Панайотов множество пъти е печелил наградата „полицай на месеца“ или „полицай на годината“.

 

оffnews.bg

Предишна НОВА ЗАГОРА СВЕЖДА ГЛАВА ПРЕД БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГРАЖДАНСКИ ДИАЛОГ НА ТЕМА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В СЛИВЕН НА 2 АПРИЛ

Граждански диалог на тема регионално развитие ще се проведе утре в Сливен. Форумът е част от платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом”. На събитието ще присъства министърът на

Новини Сливен

ОТКРАДНАХА 60 ОВОЩНИ ДРЪВЧЕТА

Кражба на овощни дръвчета разследват служители на РУ-Твърдица. Заявлението за кражбата е подадено от 53-годишния собственик. От имота му в село Сборище е извършена кражба на  60 овощни дръвчета- круша

Новини Сливен

ГОРЯХА ПЧЕЛНИ КОШЕРИ КРАЙ ТВЪРДИЦА

На 24 април, в 10,30 часа, в  РУ- Твърдица е получен сигнал  за  възникнал пожар в земеделски имот в землището на село Сборище. От произшествието са изгорели 5 пчелни кошера,