В СТРАЛДЖА ПРОДЪЛЖАВА БИТКАТА С КУ-ТРЕСКАТА
юни 22, 2020 1216 Прегледи

В СТРАЛДЖА ПРОДЪЛЖАВА БИТКАТА С КУ-ТРЕСКАТА

Продължава пръскането срещу комари и кърлежи в Стралджа заради случаите на ку-треска по животните в града. Заболяването се предава и на хората, а някои симптоми са сходни с тези при коронавирус.

Преносители на заболяването са кърлежите и по тази причина от Регионалната здравна инспекция в Ямбол препоръчаха щателна дезинфекция – освен около фермите, в които е констатирана заразата, и на площи и в по-широк периметър.

В община Стралджа са констатирани случаи в стада в село Атолово и в града – общински център, уточни зам.-кметът на общината Иван Иванов пред БНР.

„Оказа, че двете стада са на летен лагер южно от град Стралджа. Не мога да кажа, че са в непосредствена близост, но не са и толкова далеч. Данните, които имат, и което ни е изпратено като разпореждане, е свързано с това, че кърлежите са основният приносител на тази болест, а тази година като дъждовна, е много подходяща за развитието на популацията им“, посочи Иванов.

В съседните общини Болярово и Елхово, където също има регистрирани случаи на ку-треска, също се извършва пръскане срещу кърлежи.

До момента и 14-те работници, грижили се за заболелите животни, са в добро здравословно състояние и не проявяват симптоми на заболяване.

 

offnews.bg

Предишна "ПОНЕДЕЛНИК МИ Е НАЙ-ХУБАВИЯТ ДЕН"
Следваща ДВАМА МЛАДЕЖИ ЗАГИНАХА ПРИ ТЕЖКА КАТАСТРОФА

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

В ЯМБОЛ ЗАПОЧНА ДЪЛГООЧАКВАН РЕМОНТ НА ЕДНА ОТ ГЛАВНИТЕ УЛИЦИ С ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА

Започна ремонтът на улица „Индже войвода“ в Ямбол, за който през декември регионалното министерство отпусна 650 000 лева. При благоприятни климатични условия дейностите се очаква да приключат до 15 април,

Новини Ямбол

НОВИ ПЕТ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ЯМБОЛ

39 са новите случаи на коронавирус от 1912 изследвани проби. С това общият брой потвърдени с COVID-19 у нас е 2 331, съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Новини Ямбол

ОБЩИНА ЯМБОЛ ПЛАНИРА ПОЕМАНЕ НА ДЪЛГОСРОЧЕН ЗАЕМ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА МАЩАБНИ ПОДОБРЕНИЯ В ИНФРАСТРУКТУРАТА НА ГРАДА

На 2 ноември 2018 г., петък, в зала 107 на Община Ямбол ще се състои публично обсъждане на предложението на кмета Георги Славов за поемане на дългосрочен общински дълг в