В СТРАЛДЖА ПРОДЪЛЖАВА БИТКАТА С КУ-ТРЕСКАТА
юни 22, 2020 999 Прегледи

В СТРАЛДЖА ПРОДЪЛЖАВА БИТКАТА С КУ-ТРЕСКАТА

Продължава пръскането срещу комари и кърлежи в Стралджа заради случаите на ку-треска по животните в града. Заболяването се предава и на хората, а някои симптоми са сходни с тези при коронавирус.

Преносители на заболяването са кърлежите и по тази причина от Регионалната здравна инспекция в Ямбол препоръчаха щателна дезинфекция – освен около фермите, в които е констатирана заразата, и на площи и в по-широк периметър.

В община Стралджа са констатирани случаи в стада в село Атолово и в града – общински център, уточни зам.-кметът на общината Иван Иванов пред БНР.

„Оказа, че двете стада са на летен лагер южно от град Стралджа. Не мога да кажа, че са в непосредствена близост, но не са и толкова далеч. Данните, които имат, и което ни е изпратено като разпореждане, е свързано с това, че кърлежите са основният приносител на тази болест, а тази година като дъждовна, е много подходяща за развитието на популацията им“, посочи Иванов.

В съседните общини Болярово и Елхово, където също има регистрирани случаи на ку-треска, също се извършва пръскане срещу кърлежи.

До момента и 14-те работници, грижили се за заболелите животни, са в добро здравословно състояние и не проявяват симптоми на заболяване.

 

offnews.bg

Предишна "ПОНЕДЕЛНИК МИ Е НАЙ-ХУБАВИЯТ ДЕН"
Следваща ДВАМА МЛАДЕЖИ ЗАГИНАХА ПРИ ТЕЖКА КАТАСТРОФА

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

ДИВИ ПРАСЕТА ПРЕДИЗВИКАХА ЧЕТВОРНА КАТАСТРОФА НА МАГИСТРАЛАТА

Луд екшън на АМ „Тракия“. Появили се диви прасета предизвикаха четворна катастрофа във вторник вечерта. На 13 март, около 21:40 ч. в ОДМВР – Ямбол е постъпил сигнал, че на

Новини Ямбол

ОБЩИНА ЯМБОЛ ПОЛУЧИ „ЗЛАТЕН ПРИЗ“ ЗА АКТИВНО РАЗВИВАНЕ НА КУЛТУРНИЯ ТУРИЗЪМ

Община Ямбол бе отличена с  наградата на списание „Туризъм и отдих“ – „Златен приз“ за 2018 година за община, активно развиваща културния туризъм. Наградата получи директорът на Общинско предприятие „Туризъм

Новини Ямбол

БСП-ЯМБОЛ ИЗДИГНА КРИСТИАН ВИГЕНИН, ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА И СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ ЗА ЕВРОДЕПУТАТИ

Общинската конференция на ямболската организация на БСП избра Кристиан Вигенин, Елена Йончева и Сергей Станишев за кандидати за членове на Европейския парламент и ще ги предложи на Областния съвет на