В СТРАЛДЖА ПРОДЪЛЖАВА БИТКАТА С КУ-ТРЕСКАТА
юни 22, 2020 827 Прегледи

В СТРАЛДЖА ПРОДЪЛЖАВА БИТКАТА С КУ-ТРЕСКАТА

Продължава пръскането срещу комари и кърлежи в Стралджа заради случаите на ку-треска по животните в града. Заболяването се предава и на хората, а някои симптоми са сходни с тези при коронавирус.

Преносители на заболяването са кърлежите и по тази причина от Регионалната здравна инспекция в Ямбол препоръчаха щателна дезинфекция – освен около фермите, в които е констатирана заразата, и на площи и в по-широк периметър.

В община Стралджа са констатирани случаи в стада в село Атолово и в града – общински център, уточни зам.-кметът на общината Иван Иванов пред БНР.

„Оказа, че двете стада са на летен лагер южно от град Стралджа. Не мога да кажа, че са в непосредствена близост, но не са и толкова далеч. Данните, които имат, и което ни е изпратено като разпореждане, е свързано с това, че кърлежите са основният приносител на тази болест, а тази година като дъждовна, е много подходяща за развитието на популацията им“, посочи Иванов.

В съседните общини Болярово и Елхово, където също има регистрирани случаи на ку-треска, също се извършва пръскане срещу кърлежи.

До момента и 14-те работници, грижили се за заболелите животни, са в добро здравословно състояние и не проявяват симптоми на заболяване.

 

offnews.bg

Предишна "ПОНЕДЕЛНИК МИ Е НАЙ-ХУБАВИЯТ ДЕН"
Следваща ДВАМА МЛАДЕЖИ ЗАГИНАХА ПРИ ТЕЖКА КАТАСТРОФА

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

ПРОКУРОРСКИ АРЕСТ ЗА ТЕЛЕФОНЕН ИЗМАМНИК

Районна прокуратура – Елхово задържа за 72 часа Йордан Й. Той е обвинен за това, че на 08.09.2018г. в гр. Елхово, обл. Ямбол, като съизвършител в съучастие с неизвестен извършител,

Новини Ямбол

ЯМБОЛ ВЕЧЕ ПРЕНАСОЧВА РОДИЛКИТЕ КЪМ СЛИВЕН

Още над 400 родилки ще бъдат пренасочени към Сливенските болници. Родилното отделение на ямболската болница затвори врати. Засега временно. Проблемът – липса на лекари. Единственият наличен неонатолог д-р Димитрова заминава

Новини Ямбол

МИНИСТЪР ТАНЕВА ЩЕ ПОСЕТИ ГРАД ЯМБОЛ

Утре, 17 юни, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще вземе участие в тържественото отбелязване на празника на град Ямбол. Събитието ще се проведе от 10:00 ч. пред