В СТРАЛДЖА ПРОДЪЛЖАВА БИТКАТА С КУ-ТРЕСКАТА
юни 22, 2020 1160 Прегледи

В СТРАЛДЖА ПРОДЪЛЖАВА БИТКАТА С КУ-ТРЕСКАТА

Продължава пръскането срещу комари и кърлежи в Стралджа заради случаите на ку-треска по животните в града. Заболяването се предава и на хората, а някои симптоми са сходни с тези при коронавирус.

Преносители на заболяването са кърлежите и по тази причина от Регионалната здравна инспекция в Ямбол препоръчаха щателна дезинфекция – освен около фермите, в които е констатирана заразата, и на площи и в по-широк периметър.

В община Стралджа са констатирани случаи в стада в село Атолово и в града – общински център, уточни зам.-кметът на общината Иван Иванов пред БНР.

„Оказа, че двете стада са на летен лагер южно от град Стралджа. Не мога да кажа, че са в непосредствена близост, но не са и толкова далеч. Данните, които имат, и което ни е изпратено като разпореждане, е свързано с това, че кърлежите са основният приносител на тази болест, а тази година като дъждовна, е много подходяща за развитието на популацията им“, посочи Иванов.

В съседните общини Болярово и Елхово, където също има регистрирани случаи на ку-треска, също се извършва пръскане срещу кърлежи.

До момента и 14-те работници, грижили се за заболелите животни, са в добро здравословно състояние и не проявяват симптоми на заболяване.

 

offnews.bg

Предишна "ПОНЕДЕЛНИК МИ Е НАЙ-ХУБАВИЯТ ДЕН"
Следваща ДВАМА МЛАДЕЖИ ЗАГИНАХА ПРИ ТЕЖКА КАТАСТРОФА

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

ЯМБОЛ ОТБЕЛЯЗА С ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ 24 МАЙ

Километрично шествие заля улиците на Ямбол по повод днешното честване на 24 май. Процесията този път тръгна от Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ и НУ  „Проф. П. Нойков“. В празничния парад

Новини Ямбол

БИВШ МИТНИЧАР ОТИВА НА СЪД

Окръжна прокуратура – Ямбол предаде на съд Георги Т. и Грегори Ш. Те са обвинени за това, че на 28.07.2017 г. в съучастие по между си като извършители и със

Новини Ямбол

СЪВЕТНИЦИТЕ В ЯМБОЛ ПРИЕХА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА СЛИВАНЕ И ЗАКРИВАНЕ НА УЧИЛИЩА

Предложената от кмета Георги Славов Програма за оптимизация на училищната мрежа в Ямбол бе подкрепена с решение на Общинския съвет на днешното му заседание. С него местният парламент прие мерките,