В СЛИВЕН ТРИМА ПОЛУЧИХА ПРИСЪДИ, СЛЕД КАТО БЯХА РАЗКРИТИ ОТ ПОЛИЦАИ ПОД ПРИКРИТИЕ
22.01.2024 1495 Прегледи

В СЛИВЕН ТРИМА ПОЛУЧИХА ПРИСЪДИ, СЛЕД КАТО БЯХА РАЗКРИТИ ОТ ПОЛИЦАИ ПОД ПРИКРИТИЕ

Състав на Окръжен съд – Сливен постанови определение, с което одобри споразумение за решаване на делото, постигнато между Окръжна прокуратура – Сливен, трима обвиняеми и техните защитници за извършени престъпления за държане с цел разпространение и за разпространение на високорискови наркотични вещества в особено големи размери, и за отглеждане на растения от рода на конопа в нарушение на установените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила.

По време на съдебния процес стана ясно, че за разкриването на престъпленията са използвани полицаи под прикритие.

Обвиняемият П. Д. П. се призна за виновен в това, че в периода 12.09.2023 г. – 09.10.2023 г., в гр. Ст. З., в гр. Н. З., в с. Ст. В., в с. С., обл. С., при условията на продължавано престъпление и на опасен рецидив, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, като извършител и в съучастие като съизвършител с А. М. А. и С. М. С., държал с цел разпространение общо 24645,01 грама високорискови наркотични вещества, коноп /марихуана/ на стойност 492 900,20 лева и разпространил без надлежно разрешително по ЗКНВП количеството високорисково наркотично вещество коноп /марихуана/, което е държал сам, с общо тегло 8988,61 грама, на стойност 179 772,24 лева, като го предал и продал на служители под прикритие при извършване на доверителна сделка, като наркотичните вещества са в особено големи размери, както и за това, че от неустановена дата на 2023 год. до 09.10.2023 г., в с. Ст. В., обл. С., в съучастие като съизвършител с обвиняемия А. М. А. в нарушение на установените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила, отглеждал 177 броя растения от рода на конопа, с общо нето тегло на изсушената растителната маса 52749 грама.

За извършените престъпления, съдът наложи на обвиняемия П. Д. П. едно общо наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години и шест месеца, което да изтърпи при първоначален строг режим и глоба в размер на десет хиляди лева.

Обвиняемият  А. М. А. се призна за виновен в това, че на 09.10.2023 г., в с. Ст. В., обл. С., в съучастие, като съизвършител с обвиняемия П. Д. П., без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – коноп /марихуана/ с общо тегло 4724,96 грама, като наркотичните вещества са в големи размери, и за това, че от неустановена дата на 2023 г. до 09.10.2023 г., в Ст. В., обл. С., в съучастие като съизвършител с обвиняемия П. Д. П., в нарушение на установените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила отглеждал 177 броя растения от рода на конопа с общо нето тегло на изсушената растителната маса 52749 грама.

За извършените престъпления, съдът наложи на обвиняемия А. М. А. едно общо наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години и единадесет месеца, чието изпълнение на основание чл.66 ал.1 от НК отлага за изпитателен срок от пет години, считано от влизане в сила на споразумението и наказание глоба в размер на пет хиляди лева, както и в рамките на изпитателния срок да изтърпи и пробационна мярка по чл.42а ал.2 т.1 от НК, „задължителна регистрация по настоящ адрес” с периодичност на явяването и подписването на осъдения пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице  два пъти седмично, за срок от една година.

Обвиняемият С. М. С. се призна за виновен в това, че на 09.10.2023 г., в с. С., обл. С., в съучастие, като съизвършител с обвиняемия П. Д. П., без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества, коноп /марихуана/ с общо тегло 10931,44 грама, на обща стойност 218 628,80 лева, като наркотичните вещества са в особено големи размери.

За извършеното престъпление съдът налага на обвиняемия С. М. С.  наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години, чието изпълнение на основание чл. 66 ал.1 от НК отлага за изпитателен срок от пет години, считано от влизане в сила на споразумението и наказание глоба в размер на десет хиляди лева, като в рамките на изпитателния срок да изтърпи и пробационна мярка „задължителна регистрация по настоящ адрес” с периодичност на явяването и подписването на осъдения пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично, за срок от една година.

На основание чл. 354а ал. 6 от НК, съдът постанови предметът на престъплението 24645,01 грама високорискови наркотични вещества, коноп /марихуана/ на стойност 492 900,20 лева да се отнемат в полза на държавата.

Определението на съда за одобряване на споразумението е окончателно.

 

Предишна 8-ГОДИШНО ДЕТЕ Е ПРЕБИТО, ДОКАТО СИ КУПУВА ВАФЛИ В СЕЛО ГРАДЕЦ
Следваща 30-ГОДИШЕН Е ЗАДЪРЖАН С ДРОГА ДО УЧИЛИЩЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА В ОБЩИНА СЛИВЕН

Установени нарушения и посетени сигнали от тел.112 по време на полицейска операция в малките населени места в община Сливен. Акцията е с цел противодействие на престъпността, опазване на обществения ред

Новини Сливен

ГОДИШНА ПРОВЕРКА ЗА ГОРСКА СЕРТИФИКАЦИЯ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЮИДП

В периода 17-20 октомври 2023г. на територията на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен ще се извърши годишна проверка на FSC груповия сертификат за устойчиво и природосъобразно стопанисване на горите

Новини Сливен

В НОВА ЗАГОРА СПИПАХА ДРОГИРАН ШОФЬОР

36-годишен водач на лек автомобил „Фолксваген Туран“ е хванат да управлява след употреба на наркотични вещества. Проверката е извършена на 196 януари, в 04,35 часа, на ул. „Васил Левски“  в