В СЛИВЕН СЕ СЪСТОЯ РЕЦИТАЛ В ПАМЕТ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА КАРАКАЧАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ ХРИСТО ХРИСТОВ
18.05.2024 2726 Прегледи

В СЛИВЕН СЕ СЪСТОЯ РЕЦИТАЛ В ПАМЕТ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ФЕДЕРАЦИЯТА НА КАРАКАЧАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ ХРИСТО ХРИСТОВ

Зала „Сливен“ се оказа тясна да побере всички, дошли на организирания рецитал в памет на преждевременно напусналия този свят през 2022 г. и многоуважаван председател на Федерацията на културно–просветните дружества на каракачаните в България Христо Христов. Изпълнена с хора зала, които с присъствието си отдадоха своята почит към един човек, който можеше да увлича, да предава, да внушава и да популяризира самобитността и фолклора на каракачанския етнос, към един достоен деятел, приятел, сподвижник, какъвто ще го помнят. Освен председател на Федерацията на каракачаните в България, Христов бе общински съветник в местния парламент в Сливен и човек, отдаден на каузите, в които вярваше.

Организатор на събитието е Федерацията на каракачаните в България и Фондация „Христо Христов“, в партньорство с Община Сливен.

Сред присъстващите бе кметът Стефан Радев. От сцената на залата той припомни  за позитивизма, енергията и еуфорията, събрани в личността на Христо Христов.

„Имам чувството, че вратата ще се отвори и той ще влезе с широката си усмивка. Гореше във всичко, което правеше, и в обществено-политическия живот, и в бизнеса. Беше пълен с инициативи, идеи, които обсъждахме с часове и те се случваха“, посочи още кметът. Той подчерта, че загубата на личност като Христо Христов е огромна за всички.

„Можете да разчитате на всеки един от нас, така, както ние разчитахме на него. Трябва да се гордеете с него! Ако тази зала имаше двоен на този капацитет, пак щеше да бъде пълна“, заяви още сливенският градоначалник.

Благодарности към всички, дошли да изразят своите почит и уважение изказа настоящият председател на Федерацията Никола Къчев.

„Макар и за кратко, по време на управлението му на Федерацията проличаха  неговият магнетизъм, способността му да събира хора и да ги повежда при осъществяването на нови творчески идеи. Покланяме се пред всичко, което беше Ицо, един достоен каракачанин, наш брат, приятел, наш пример за подражание“, заяви Къчев.

Гости на вечерта бяха още народни представители, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев и общински съветници, кметът на община Котел Коста Каранашев, част от заместниците на сливенския градоначалник, сподвижници и приятели на Христо.

Своите добри впечатления и топли думи за личността на Христов сподели и председателят на Общогръцката федерация на каракачаните Григориос Лефас.

Вечерта продължи с рецитал на песни от каракачанския фолклор под надслов  „Енас левендис хореве“, в изпълнение на корифеите на каракачанската музика Василис Сербезис и Ставрос Боняс. Към тях се присъедини и танцовият състав към Федерацията на каракачаните в България.

Събитието уважиха още Дионисия Нироглу – представител на Българо–гръцко сдружение „Аристотел“ – културен мост, Ник Десиприс – генерален директор на Гръцки бизнес съвет в България, бивши председатели на Федерация на каракачаните, много гости и приятели от страната и чужбина.

След рецитала във фоайето на залата бе представена преведената от Мария Къчева книга на Евридис Макрис „Каракачаните в България“. Една от идеите на Христо Христов, намерила своята реализация, благодарение на съвместен проект с Община Сливен.

Предишна ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА "ВЕСТОНОСЕЦ ОТ БЪДЕЩЕТО" ОТ ЗОРНИЦА ПАЧИНОВА В БИБЛИОТЕКА "ЗОРА"
Следваща ЗАПОЧНА „ПРОЛЕТЕН ПЛУВЕН ТУРНИР“-СЛИВЕН 2024

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

С 22 ПРОЦЕНТА СЕ УВЕЛИЧИХА ЗАБОЛЕЛИТЕ ПРЕЗ МИНАЛАТА СЕДМИЦА

592-ма жители на Сливенска област бяха диагностицирани с COVID-19 в периода от 23 до 29 ноември, съобщи Областният кризисен щаб. Спрямо предходния период, се отчита нарастване с над 22 процента. Сред новозаболелите

Новини Сливен

ДНЕС ПОЧИТАМЕ СВЕТА ВАРВАРА

На 4 декември православната църква почита паметта на Света Варвара. Родена в знатно семейство, тя приема християнската вяра. Това ядосало баща й езичник, който я предал на градоначалника и лично

Новини Сливен

СЛИВНАЛИЙКАТА АНТОНИНА ЗОЕВА Е В НЕИЗВЕСТНОСТ ОТ 4 ДНИ НА ОСТРОВ КРИТ

38-годишната Антонина Зоева, която живее в град Ретимно на остров Крит е в неизвестност от 4 дни. Това съобщи председателят на българското дружество на острова Петър Анастасов, който е уведомен от