В СЛИВЕН СЕ ПРОВЕЖДА НАЦИОНАЛНАТА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ, ПОСВЕТЕНА НА 200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДОБРИ ЧИНТУЛОВ
21.10.2022 542 Прегледи

В СЛИВЕН СЕ ПРОВЕЖДА НАЦИОНАЛНАТА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ, ПОСВЕТЕНА НА 200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДОБРИ ЧИНТУЛОВ

Национална научна конференция на тема „Будителският XIX век на българите“, посветена на 200 години от рождението на Добри Чинтулов, се провежда днес и утре в Сливен. Организатори на събитието са Община Сливен и Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“, със съдействието на Министерството на културата. Научен ръководител е чл.-кор. проф. дин Иван Русев, който е от Сливен. При откриването той заяви, че конференцията с основание може да бъде определена като национален форум, в който ще бъдат представени 27 доклада на изследователи от 17 културни института в страната.

„Формулирахме темата по-широко, така както не е редно да разглеждаме и оценяваме творчеството на Добри Чинтулов само едностранчиво. Може би именно този по-широк подход в оценката за 19-то българско столетие не само като време на революция, а и като промени и възход в сферата на културата, просветата, стопанския живот, позволи и по-широкото тематично разнообразие на докладите, включени в конференцията“, каза професор Русев.

Кметът Стефан Радев поздрави организаторите и участниците в научния форум.
„Радостен съм ,че с такава конференция можем да отбележим 200 години от рождението на Добри Чинтулов, който е важна част от историята на Сливен, от историята на България, на Възраждането и на българската литература. Надявам се с докладите да се разкрият и нови, непознати аспекти от живота и делото на Даскал Добри. Радвам се ,че има такова авторитетно представителство днес в нашия град. Със сигурност паметта на Добри Чинтулов го заслужава““, каза кметът.

„200 години от рождението на видния сливенец Добри Чинтулов е изключително важна годишнина. На конференцията ще дискутираме за неговия живот и дела, които са направили много за нашето Възраждане“, каза директорът на Регионалния музей в Сливен доц.д-р Николай Сираков.

Със свои доклади в двата дни ще участват представители на Института по литература към Българска академия на науките, на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Икономически университет – Варна, музеите на Сливен, Перник, Исперих, Котел, и др. Ще бъдат представени теми за личността, педагогическата дейност и поезията на Добри Чинтулов, както и приносът му за развитието на читалищното дело – тема на Народно читалище „Зора 1860“ в Сливен. Просветното дело в Сливен и неговите будители през 19 век и демографският и стопански облик на града за този период са сред докладите на конференцията. В рамките на форума ще бъде открита документална изложба „Пантеон на Българското възраждане“.

Предишна ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СЕ ВКЛЮЧИ В ЧЕСТВАНЕТО, ОРГАНИЗИРАНО ОТ ППМГ "ДОБРИ ЧИНТУЛОВ" ПО ПОВОД 200 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НЕЙНИЯ ПАТРОН
Следваща КРИСИЯН ЕГОВ ГРАБНА НАГРАДАТА "ДАНИЕЛА НЕНЧЕВА"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАМЕСТНИК-КМЕТЪТ ПЕПА ЧИЛИКОВА НАГРАДИ УЧАСТНИЦИТЕ В СПОРТНИЯ ПРАЗНИК В ГРАД КЕРМЕН

Учениците от ОУ „Христо Смирненски“ – град Кермен бяха наградени от заместник – кмета Пепа Чиликова за участие в спортния празник, организиран с подкрепата на Община Сливен и Общинския съвет.

Новини Сливен

НАД 100 АВТОМОБИЛА СА СЪБРАНИ НА ДАМАРСКИЯ МОСТ В СЛИВЕН

Над 100 автомобила са събрани на Дамарския мост за участие в протестно шествие срещу високите цени на горивата в Сливен, видя репортер на Sliveninfo. Шествието ще потегли всеки момент и

Новини Сливен

КПКОНПИ ПРОВЕРЯВА ЗАМ.-КМЕТ НА СЛИВЕН ЗА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

Антикорупционната комисия образува производства за установяване на конфликт на интереси срещу бившия шеф на БНР Светослав Костов, началника на НСО бригаден генерал Красимир Станчев, ректора на Икономическия университет във Варна