В СЛИВЕН ПРЕДСТОИ СЕДМИ „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“
26.05.2023 864 Прегледи

В СЛИВЕН ПРЕДСТОИ СЕДМИ „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“

Забележителни фестивални кинотворби идват в града под Сините камъни със 7-ото издание на „София Филм Фест“. В рамките на 3 дни – от 29 до 31 май, в зала „Сливен“ ще бъдат прожектирани пет филма.

Община Сливен и екипът на „София Филм Фест“ канят жителите и гости на града на откриването, което ще се състои на 29 май, понеделник, в зала „Сливен“ от 18 ч. Началото ще бъде дадено с премиера на филма „Повелителят на горите“. Това е портрет на един забележителен човек, чието дело е удостоено през 2018 г. с алтернативна Нобелова награда – приза Right Livelihood. Първата фестивална вечер продължава в 20 ч. с един от най-успешните български филми на последните години – „ Сестра “, вторият пълнометражен филм на режисьорката Светла Цоцоркова. Той има завидна фестивална съдба – световната му премиера е на фестивала в Сан Себастиан, в програмата „Нови режисьори”. Филмът е носител на редица международни награди, удостоен е и с голямата награда „София – Град на киното“ на 24- ия „София Филм Фест“. В него зрителите ще видят Моника Найденова, Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев, Иван Савов и Александър Бенев. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма. След прожекцията сливенската публика ще има възможност да се срещне с авторите на филма.

Програмата на фестивала продължава във вторник, 30 май, с документалния филм на Николай Василев „ Ваклуш“. Началото на прожекцията е от 18 ч. Филмът е заснет в период от почти три десетилетия – между 1994 и 2022 г. и съдържа изключително любопитни архивни кадри от живота на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100-годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България. Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му „Приказки“ е удостоен през 2010 г. с наградата „Jameson“ на София Филм Фест за най-добър български късометражен филм. Във филмографията му има още десетки наградени филми като „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Да бъдеш Майстора“, „Формулата на Тео“, „Гладиатор“ и др. Той също ще се срещне с публиката в Сливен и ще бъде на разположение за разговор след края на прожекцията.

Третият филмов ден на фестивала, който е в навечерието на Деня на детето – 1 юни, ще бъде посветен на младите киномани. От 18 ч. започва прожекцията на „Титина“ – интересна анимационна история на режисьорката Кайса Нес, която разказва за едно легендарно куче и неговия стопанин Умберто Нобиле, инженер на дирижабли от ХХ век. Копродукцията между Норвегия и Белгия е вдъхновена от реалните събития от преди век – прочутият изследовател Роалд Амундсен се свързва с Нобиле и му поръчва дирижабъл, с който да покори Северния полюс. Филмът е озвучен на български език и е подходящ за деца и техните родители.
Кинофестивалът ще завърши с най-новия филм на сръбския режисьор Радивое Андрич „Как се научих да летя“. Проектът е създаден по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович и бе представен на „София Мийтингс 2018“. Във филма има сериозно българско участие – в актьорския екип е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, художник-гримьори са Петя Симеонова и Атанас Темнилов. Началото на прожекцията е от 20 ч.
„София Филм Фест в Сливен“ е част от проекта на Арт Фест „Операция кино 2023“, реализиран в партньорство с Национален фонд „Култура“, с подкрепата на веригата киносалони „Europa Cinemas“ и OMV България.

Предишна КМЕТЪТ НА ТВЪРДИЦА СЕ ВКЛЮЧИ В ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА ЦЪРКВАТА В СЕЛО СБОРИЩЕ
Следваща ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НОВА ЗАГОРА ПРОВЕДЕ СВОЕТО ПЕТДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТО ЗАСЕДАНИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА КОТЕЛ С ПОЗДРАВ ДО ИМЕНИЦИТЕ ЗА ЙОРДАНОВДЕН

В първата седмица на Новата 2023 година, когато отбелязваме покръстването на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан, да си пожелаем светли дни и благоденствие! Днес имен ден празнуват-

Новини Сливен

ПОЗДРАВЛЕНИЕ ОТ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ МАРИНЧО ХРИСТОВ ПО СЛУЧАЙ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Уважаеми дами и господа, Обръщам се към Вас, за да Ви поздравя по случай 3 декември – Международния ден на хората с увреждания! На този ден, трябва да засвидетелстваме уважение

Новини Сливен

ДЕТСКИ ПРИКАЗЕН ТЕАТЪР „ЗОРА“ ПРИ ЧИТАЛИЩЕ „ЗОРА 1860“ ОТКРИВА СЕЗОНА С ПРЕМИЕРА НА ПОСТАНОВКАТА „ПИНОКИО“

Детски приказен театър „Зора“ при Народно читалище „Зора 1860“ ще изиграе за първи път постановката „Пинокио“ по романа на Карло Колоди. Премиерата ще бъде на 30.09.2022 от 19.00 часа в