В СЛИВЕН ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ГОРЯНИ

В СЛИВЕН ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ГОРЯНИ

Наследници на убитите горяни от Втора Сливенска горянска чета почетоха паметта им пред паметника на героите от въоръжената съпротива срещу комунистическия режим, изграден в центъра на Сливен през 2001 г. от Съюза на репресираните от комунистическата диктатура. Вчера, 12 декември 2022 г., се навършват 71 години от убийството на първите 11 горяни от Втората Сливенска горянска чета (1950-1951). Те получават смъртни присъди начело с командира на четата Георги Маринов – Търпана и присъдите са изпълнени на 12 декември 1951 г.

На 27 декември 1951 г. са изпълнени смъртните присъди на още 3-ма горяни от четата, а на 29 декември същата година – още двама горяни – общо 16 души със смъртни присъди от Втората Сливенска горянска чета. Наследници на загиналите горяни от сливенските селата Желю Войвода, Блатец и гр. Кермен, Сливенско, поднесоха днес венец и цветя на паметника на горяните и се поклониха пред тяхната саможертва в името на свободна и независима България.

„Когато са изпълнени присъдите близките на убитите горяни не са допуснати до телата им, нито им е позволено да се организират погребението им“, заяви пред desebg.com Станка Георгиева, чийто баща Георги Русев, ятак и горянин във Втората Сливенска горянска чета, е убит на 27 декември 1951 г., когато е изпълнена смъртната му присъда. „Комунистическата власт тогава не е дала никакви пояснения за лобното им място. На всички близки е написано еднакво, че осъдените са погребани в Могилски гробища в Стара Загора и край“, разказа още тя.

И до ден днешен ние не знаем къде са гробовете им“, споделя с болка Станка Георгиева. Тя си спомня: „Ние не сме получавали смъртен акт, а съобщение за смъртта, че баща ми е починал. Бях с майка ми, когато я извикаха в селсъвета да подпише съобщението. Присъдата на баща ми е изпълнена точно срещу Новата 1952 година“.

Освен нея днес почит пред горяните отдадоха и един от синовете на горянина Кольо Урумов от село Блатец, както и внуците на Митьо Ганев от гр. Кермен, област Сливен, който е бил касиер на Втора Сливенска горянска чета. Вечна памет на героите от горянската антикомунистическа съпротива!

 

Фактор

 

Предишна АКО СПОМЕНИТЕ СТАВАХА РЕАЛНОСТ
Следваща ЕТНОКУЛТУРНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА НАСЕЛЕНИЕТО В ОБЛАСТ СЛИВЕН КЪМ 7 СЕПТЕМВРИ 2021 ГОДИНА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАДИГНАХА ЛАПТОП И ОХРАНИТЕЛНА КАМЕРА ОТ ЧАСТЕН ДОМ В СЛИВЕН

Криминалисти на РУ-Сливен работят по взломна кражба от частен дом в град Сливен. Сигналът е подаден от 55-годишния собственик, който около 18,00 часа на 1 февруари е забелязал, че прозорецът

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН СПЕЧЕЛИ ОКОНЧАТЕЛНО ДЕЛОТО ПО ВОДНИЯ ЦИКЪЛ СРЕЩУ ИСПАНСКАТА КОМПАНИЯ

Община Сливен спечели делата и на последна инстанция срещу строителните надзорници по време на изпълнението на първия воден цикъл и срещу техните застрахователи. Това съобщи на изнесен брифинг днес кметът

Новини Сливен

EFBET ЛИГА ПРЕДЛАГА РЕКЛАМА ПО СТЪЛБОВЕТЕ СРЕЩУ ИНВЕСТИЦИЯ ОТ 500 000 ЛЕВА ВЪВ ФК „СЛИВЕН“

Официалният спонсор на efbet Футболна лига иска да инвестира 500 000 лева  във Футболен клуб – „Сливен“, съобщиха от общинската администрация в Сливен. Предложението е за сключване на договор между