В СЛИВЕН ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ГОРЯНИ
13.12.2022 758 Прегледи

В СЛИВЕН ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ГОРЯНИ

Наследници на убитите горяни от Втора Сливенска горянска чета почетоха паметта им пред паметника на героите от въоръжената съпротива срещу комунистическия режим, изграден в центъра на Сливен през 2001 г. от Съюза на репресираните от комунистическата диктатура. Вчера, 12 декември 2022 г., се навършват 71 години от убийството на първите 11 горяни от Втората Сливенска горянска чета (1950-1951). Те получават смъртни присъди начело с командира на четата Георги Маринов – Търпана и присъдите са изпълнени на 12 декември 1951 г.

На 27 декември 1951 г. са изпълнени смъртните присъди на още 3-ма горяни от четата, а на 29 декември същата година – още двама горяни – общо 16 души със смъртни присъди от Втората Сливенска горянска чета. Наследници на загиналите горяни от сливенските селата Желю Войвода, Блатец и гр. Кермен, Сливенско, поднесоха днес венец и цветя на паметника на горяните и се поклониха пред тяхната саможертва в името на свободна и независима България.

„Когато са изпълнени присъдите близките на убитите горяни не са допуснати до телата им, нито им е позволено да се организират погребението им“, заяви пред desebg.com Станка Георгиева, чийто баща Георги Русев, ятак и горянин във Втората Сливенска горянска чета, е убит на 27 декември 1951 г., когато е изпълнена смъртната му присъда. „Комунистическата власт тогава не е дала никакви пояснения за лобното им място. На всички близки е написано еднакво, че осъдените са погребани в Могилски гробища в Стара Загора и край“, разказа още тя.

И до ден днешен ние не знаем къде са гробовете им“, споделя с болка Станка Георгиева. Тя си спомня: „Ние не сме получавали смъртен акт, а съобщение за смъртта, че баща ми е починал. Бях с майка ми, когато я извикаха в селсъвета да подпише съобщението. Присъдата на баща ми е изпълнена точно срещу Новата 1952 година“.

Освен нея днес почит пред горяните отдадоха и един от синовете на горянина Кольо Урумов от село Блатец, както и внуците на Митьо Ганев от гр. Кермен, област Сливен, който е бил касиер на Втора Сливенска горянска чета. Вечна памет на героите от горянската антикомунистическа съпротива!

 

Фактор

 

Предишна АКО СПОМЕНИТЕ СТАВАХА РЕАЛНОСТ
Следваща ЕТНОКУЛТУРНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА НАСЕЛЕНИЕТО В ОБЛАСТ СЛИВЕН КЪМ 7 СЕПТЕМВРИ 2021 ГОДИНА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПО-МАЛКО ЗАБОЛЕЛИ ОТ COVID-19 ЗА ПОСЛЕДНАТА СЕДМИЦА В ОБЩИНА СЛИВЕН

Спад в броя на заболелите от COVID-19 през последната седмица в община Сливен, отчита справката за периода 29 ноември – 5 декември. 155 са новите случаи. Излекувани са 215 души,

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ВЪЗЛОЖИ ЕДНОГОДИШЕН МОНИТОРИНГ НА СТАРИЯ БРЯСТ

Община Сливен възложи едногодишен мониторинг на Стария бряст. Той  включва визуална оценка на състоянието на дървото в три периода на годината и изготвяне на отчет. Единият период е на първата

Новини Сливен

ОТКРАДНАХА ТЕЛЕФОНА И ЛИЧНИТЕ ДОКУМЕНТИ НА 29-ГОДИШЕН МЪЖ ОТ СЛИВЕН

Криминалисти на РУ-Сливен работят по кражба на лични вещи. На 12 януари 29-годишен мъж е подал заявление, че в района на игрище под стадион „Хаджи Димитър“, е извършена кражба на