В СЛИВЕН ОБСЪДИХА ПРОЕКТА ЗА САНИРАНЕ НА МНОГОФАМИЛНИ СГРАДИ
03.11.2022 871 Прегледи

В СЛИВЕН ОБСЪДИХА ПРОЕКТА ЗА САНИРАНЕ НА МНОГОФАМИЛНИ СГРАДИ

Проектът на условията за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап 1“ беше представен пред председатели на сдружения на собственици, домоуправители и граждани.  Експертите от Община Сливен уточниха, че процедурата за кандидатстване все още не е отворена и срещата е част от предварителните условия и документи. Престои окончателно утвърждаване от държавата, като е възможно да настъпят промени в първоначално обявената информация.
За първия етап не се изисква съфинансиране от крайния получател на средствата – интензитетът на помощта е 100%. Одобрените сгради ще получат до 100 % безвъзмездна финансова помощ. За разлика от предишната програма, сега сдруженията на собствениците трябва да извършват и заплатят техническото обследване и обследването на енергийна ефективност. Средствата им ще се възстановят, ако на по-късен етап проектът им бъде одобрен.
По проекта няма да се финансират:
•          Подмяна на отоплителни тела в самостоятелните обекти;
•          Подмяна на асансьори с нови или втора употреба;
•          Обзавеждане и оборудване в самостоятелните обекти;
•          Изпълнение на дейности по вертикална планировка около сградата;
•          Ремонт и подмяна на ВиК инсталации.

При желание от страна на жилищните сгради да кандидатстват, те трябва най-напред да създадат и регистрират Сдружение на собствениците, съгласно Закона за управление на етажната собственост. След това е  изготвянето на обследване за енергийна ефективност и техническо обследване (включително сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация и технически паспорт). Последната стъпка е кандидатстване на сдружението на собствениците към Община Сливен.
Във втория етап от крайните получатели ще се изисква съфинансиране от 20% от размера на допустимите разходи по проекта.
Важно условие е, че сдружения на собственици, подали заявления за интерес и финансова помощ по Националната програма за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради, няма да ползват  предимство при кандидатстване по настоящата процедура и следва да подадат всички документи.

Кметът Стефан Радев, който присъства на срещата заяви, че сроковете са кратки и хората са притеснени, че сдруженията трябва да извършат обследванията със собствени средства, като няма гаранция за тяхното възстановяване. Въпреки това той призова като общност да положим усилия в името на града си.
Кои са допустимите кандидати, сгради и дейности, размерът на средствата, телефони за контакти и друга информация, можете да прочетете в прикачения файл и в посочения линк към сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството:

https://www.mrrb.bg/bg/proekt-na-nasoki-za-kandidatstvane-za-predostavyane-na-sredstva-chrez-podbor-na-predlojeniya-za-izpulnenie-na-investiciya-po-procedura-podkrepa-za-ustojchivo-energijno-obnovyavane-na-jilistniya-sgraden-fond-etap-i/

Предишна ОБЕДИНЕНА ОПОЗИЦИЯ СЕ ГОТВИ ДА ИЗДИГА ОБЩ КАНДИДАТ - КМЕТ НА СЛИВЕН
Следваща ДВАМА БИЯЧИ СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА ПОБОЙ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СТАРИТЕ СЛИВЕНСКИ РОДОВЕ СЕ СЪБИРАТ ЗА 23-ТИ ПЪТ

Двайсет и третата среща на старите сливенски родове организира тази вечер сдружение „Мати Болгария“ – Сливен в комплекс „Национал“. Всяка година това става точно в Деня на независимостта, 22 септември.

Новини Сливен

СТЪПАЛА НА ЗНАНИЕТО В ОУ „ЕЛИСАВЕТА БАГРЯНА“ В СЛИВЕН

Седмокласници изписаха важни исторически събития на стъпала в ОУ „Елисавета Багряна“. Инициативата е под надслов „Стъпала на знанието“ и е по идея на учителя г-н Али Мехмедов. Тя беше подкрепена

Новини Сливен

С РИТУАЛ СЛИВЕН ЩЕ ПОЧЕТЕ ДЕНЯ НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

По повод 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за народна свобода, на централния градски площад ще се проведе ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника