В СЛИВЕН НЯМА ДА СЕ ЗАКРИВАТ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ, ПРЕДЛАГАТ СЕ НОВИ
март 24, 2023 2151 Прегледи

В СЛИВЕН НЯМА ДА СЕ ЗАКРИВАТ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ, ПРЕДЛАГАТ СЕ НОВИ

Анализ на потребностите от социални услуги, които се финансират изцяло или частично от държавата, и предложение за планирането им на общинско и областно ниво бяха обсъдени от членовете на Съвета по въпросите на социалните услуги към Общината.  „Искаме да запазим широкия спектър на социалните услуги в Сливен и няма да закриваме нито една от тях. В готовност сме да разширим при необходимост капацитета на част от услугите“, съобщи ресорният зам. кмет Пепа Чиликова на срещата. Пред закриване е единствено Домът за пълнолетни лица с умствена изостаналост „Качулка“, съгласно приетата от държавата нормативна уредба. Домът трябва да преустанови дейността си до 2035 година. „Нашият град, освен общински, е и областен център и в него са съсредоточени голяма част от социалните услуги, които могат да се ползват и от потребители на други общини. В готовност сме да сключим споразумения с всяка община от Сливенска област, която има заявена потребност“, допълни още Чиликова.

Към декември 2022 г. социалните услуги за деца и възрастни, които представляват делегирана от държавата дейност, са 17. Други 5 услуги се финансират по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ /2014 – 2020/.  В процес на изпълнение е и проект за изграждане и оборудване на две нови сгради за нуждите на Кризисен център и Център за временно настаняване на бездомни лица. Всеки център е с капацитет 20 души, заяви гл. експерт Здравка Катилеева. В общината има добре развита социална структура.

В края на юни т.г. приключва предоставянето на четири услуги по европроекти. Това са центровете за деца и младежи с тежки множествени увреждания и техните семейства; за лица с умствена изостаналост; за лица с психични разстройства; за обществена подкрепа. Общината ще предприеме действия за получаване на предварително одобрение предоставянето на тези услуги да продължи като държавно делигирана дейност. Такова предварително одобрение ще бъде поискано и за Общностния център за деца и семейства, който също бе създаден по европроект.

В момента се разработва проектно предложение по Плана за възстановяване и устойчивост за реформиране на Дома за стари хора с капацитет от 120 потребители. Целта е социалната услуга да се подобри според възможния ресурс и изискванията на нормативната база.  Общината е в готовност да разкрие и 3 нови социални услуги, всяка с капацитет до 15 потребители, за предоставяне на резидентна грижа на възрастни лица в невъзможност да се самообслужват, с потребности от постоянни медицински грижи. Има необходимост от 2 нови услуги за резидентна грижа с капацитет по 15 места, за лица в надтрудоспособна възраст, без увреждания.

Към момента чрез различни услуги в домашна среда и мерки за подкрепа са обхванати 1 460 възрастни хора в невъзможност от самообслужване и лица с увреждания.

От материална база, която да отговаря на критериите и стандартите, имат нужда Дневният център за пълнолетни с увреждания и Дневният център за стари хора. Общината, като доставчик на услуги, счита, че двата Центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания трябва да продължат да работят като Център за  пълнолетни лица с интелектуални затруднения, тъй като голяма част от потребителите са навършили 18 години. Водещата им диагноза е „умствена изостаналост“.

Анализът бе изготвен от Община Сливен в съответствие  разпоредбите на Закона за социалните услуги и Наредбата за планиране на социалните услуги. В разработката мнения и предложения направиха ръководители и служители, ангажирани в разкритите социални структури.

Предстои анализът и предложенията да бъдат разгледани на заседание на Общинския съвет.

 

Предишна ГЕНЕРАЛСКО РАМО ЗА ЛИСТАТА НА БСП В СЛИВЕН
Следваща ОДМВР-СЛИВЕН: НАД 1700 НАРУШЕНИЯ НА ЗДВП В СЛИВЕНСКО ЗА ЕДНА СЕДМИЦА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ФИНАНСИРА ПРОЕКТ ПО ИДЕЯ НА ЗАГИНАЛАТА ПРИ КАТАСТРОФА УЧИТЕЛКА СТАНИСЛАВА ПЕТКОВА

Община Сливен осигури финансирането на проекта „Обичам природата и аз участвам“, който ще се реализира от Основно училище „Елисавета Багряна“. Инициатор на проекта е Станислава Петкова – начален учител в

Новини Сливен

ХРАМ „СВЕТИ ДИМИТЪР“ ОРГАНИЗИРА КУРБАН НА ВЕЛИКДЕН

Централният православен храм в Сливен „Свети Димитър“ кани миряните на курбан. „Храната ще бъде раздавана от 12 часа пред църквата. Това ще се случи веднага след сутрешната литургия на Великден“,

Новини Сливен

25-ГОДИШЕН ПРЕБИ ЖЕНА ПРИ БИТОВ СКАНДАЛ В СЛИВЕН

Криминалисти на РУ-Сливен са задържали мъж на 25 години за причиняване на телесна повреда на 43-годишна жена. Телесната повреда е причинена след възникнал конфликт на битова основа между двамата на