В СЛИВЕН ИМА ДВАМА ИЗЛЕКУВАНИ ОТ КОРОНАВИРУС
април 21, 2020 1062 Прегледи

В СЛИВЕН ИМА ДВАМА ИЗЛЕКУВАНИ ОТ КОРОНАВИРУС

Нови двама заразени с COVID -19 в Сливен са излекувани, съобщи генерал Мутафчийски във вторник сутринта. Ето какво още стана ясно от поредния брифинг на НОЩ.

51 са новите случаи на коронавирус за денонощието. 16 от тях са в болница. Общо 966 са установените до момента у нас, съобщи на брифинг на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Увеличението на инфектираните спрямо вчерашния ден е с 5,6%. Активни са 752.

22 от заразените са в София. В ИСУЛ са 5, в Пирогов – 2, във ВМА 1. Амбулаторни са 14 души.

Плевен бележи съществен ръст с 19 заболели, в Бургас са 5 с трима онкоболни, в Кюстендил – 2, Смолян, Сливен и Хасково по 1.

Четирима нови заразени има сред медицинския персонал, с което общият брой става 80. Във ВМА има двама –  лекар и мед. сестра от интензивен сектор на Инфекциозна клиника. В ИСУЛ и в болницата в Хасково по една медицинска сестра.

170 са излекуваните. Трима са новите изписани пациенти – двама в Сливен и 1 амбулаторен. Средната възраст на излекуваните е 47 г.

Починали са двама души. В болница „Св. София“ – мъж на 71 години с придружаващи заболявания и пациент от ВМА, със сърдечна недостатъчност и белодробни заболявания. Средната възраст на починалите е 64,5 г.

268 души са в болници, 34 от тях са в интензивни отделения.

София остава най-голямото огнище с 556 случая, 144 от тях са в болница, 22 в интензивни отделения.

Личните лекари ще определят графика за имунизации на децата в консултациите, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. С определянето на дни за тях се избягва необходимостта от създаване на зелен коридор.

Новите заразени в Плевен са от шивашкото предприятие „Мизия“ с над 1000 работници, каза доц. Кунчев. На 15 април е била хоспитализирана една от жените, работещи там. При последвалото тестване на контактни лица се оказа, че двама от семейството й са положителни. От изследваните 33 души от текстилното предприятие 19 се оказаха положителни, обясни той. Всички те, с изключение на един, са без симптоми, но с положителни проби. В цеха, където работи жената са 100 души и всички ще бъдат изследвани. Ще се тестуват и групи от други цехове. По преценка на ръководството ще бъде въведено 14-дневно прекъсване на работата на цялото предприятие.

Ако трябва да се тестват всички новопостъпили в болница, лабораториите няма да могат да си свършат работата, коментира ген. Мутафчийски след въпрос за отварянето на болниците за планова дейност. Само във ВМА седмичният прием е 800 души, уточни той. По думите му няма такава практика в света. Има ясни инструкции какво трябва да се направи с активно търсене на такива болни в отделенията, които не лекуват коронавирус – как да се пазят медиците, другите болни, как да се спазва дистанция, какви изследвания биха насочили към диагноза коронавирус. Ако има подозрителен болен, той трябва да се изолира за 24 часа и задължително да се тества.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща МЪЖ ПОЧИНА В БУС ПРЕД БОЛНИЦА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

В СЛИВЕН ЩЕ БЪДЕ РАЗПОЛОЖЕН ПУНКТ ЗА СЪБИРАНЕ НА ОПАСНИ ОТПАДЪЦИ НА 16 И 17 ОКТОМВРИ

Община Сливен и „БАЛБОК ИНЖЕНЕРИНГ“ АД организират мобилен събирателен пункт за безвъзмездно приемане на опасни отпадъци от домакинствата и последващото им третиране на следните дати: 16 и 17 октомври 2019

Новини Сливен

УЧЕНИЦИ ОЦЕЛЯХА ПРИ ЗВЕРСКА КАТАСТРОФА В СЛИВЕН

Ученици от гимназията по икономика оцеляха при зверска катастрофа на бул. „Панайот Хитов“ в Сливен. Инцидентът стана още на 21 декември, но останките от катастрофиралата „Тойота“ още са на местопроизшествието.

Новини Сливен

ПОЛИЦАИ В СЛИВЕН ЗАДЪРЖАХА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ

Криминалисти на РУ-Сливен задържаха съучастници в телефонна измама и върнаха пари и ценности на  81-годишна жена. Измамата е станала на 14 февруари. Жена на 81 години от град Сливен е