В СЛИВЕН ИМА ДВАМА ИЗЛЕКУВАНИ ОТ КОРОНАВИРУС
април 21, 2020 971 Прегледи

В СЛИВЕН ИМА ДВАМА ИЗЛЕКУВАНИ ОТ КОРОНАВИРУС

Нови двама заразени с COVID -19 в Сливен са излекувани, съобщи генерал Мутафчийски във вторник сутринта. Ето какво още стана ясно от поредния брифинг на НОЩ.

51 са новите случаи на коронавирус за денонощието. 16 от тях са в болница. Общо 966 са установените до момента у нас, съобщи на брифинг на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Увеличението на инфектираните спрямо вчерашния ден е с 5,6%. Активни са 752.

22 от заразените са в София. В ИСУЛ са 5, в Пирогов – 2, във ВМА 1. Амбулаторни са 14 души.

Плевен бележи съществен ръст с 19 заболели, в Бургас са 5 с трима онкоболни, в Кюстендил – 2, Смолян, Сливен и Хасково по 1.

Четирима нови заразени има сред медицинския персонал, с което общият брой става 80. Във ВМА има двама –  лекар и мед. сестра от интензивен сектор на Инфекциозна клиника. В ИСУЛ и в болницата в Хасково по една медицинска сестра.

170 са излекуваните. Трима са новите изписани пациенти – двама в Сливен и 1 амбулаторен. Средната възраст на излекуваните е 47 г.

Починали са двама души. В болница „Св. София“ – мъж на 71 години с придружаващи заболявания и пациент от ВМА, със сърдечна недостатъчност и белодробни заболявания. Средната възраст на починалите е 64,5 г.

268 души са в болници, 34 от тях са в интензивни отделения.

София остава най-голямото огнище с 556 случая, 144 от тях са в болница, 22 в интензивни отделения.

Личните лекари ще определят графика за имунизации на децата в консултациите, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. С определянето на дни за тях се избягва необходимостта от създаване на зелен коридор.

Новите заразени в Плевен са от шивашкото предприятие „Мизия“ с над 1000 работници, каза доц. Кунчев. На 15 април е била хоспитализирана една от жените, работещи там. При последвалото тестване на контактни лица се оказа, че двама от семейството й са положителни. От изследваните 33 души от текстилното предприятие 19 се оказаха положителни, обясни той. Всички те, с изключение на един, са без симптоми, но с положителни проби. В цеха, където работи жената са 100 души и всички ще бъдат изследвани. Ще се тестуват и групи от други цехове. По преценка на ръководството ще бъде въведено 14-дневно прекъсване на работата на цялото предприятие.

Ако трябва да се тестват всички новопостъпили в болница, лабораториите няма да могат да си свършат работата, коментира ген. Мутафчийски след въпрос за отварянето на болниците за планова дейност. Само във ВМА седмичният прием е 800 души, уточни той. По думите му няма такава практика в света. Има ясни инструкции какво трябва да се направи с активно търсене на такива болни в отделенията, които не лекуват коронавирус – как да се пазят медиците, другите болни, как да се спазва дистанция, какви изследвания биха насочили към диагноза коронавирус. Ако има подозрителен болен, той трябва да се изолира за 24 часа и задължително да се тества.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща МЪЖ ПОЧИНА В БУС ПРЕД БОЛНИЦА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НАД 330 ПРОВЕРКИ СА ИЗВЪРШЕНИ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

Над 340 проверки са извършени в област Сливен на 28 и 29 октомври от служители на РЗИ, ОД на МВР, ОДБХ и Дирекция „Инспекция по труда“, съобщиха от Областния кризисен

Новини Сливен

РАЗБИХА ОФИСА НА ФИРМА ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ПЕЛЕТИ

Криминалисти на РУ-Сливен работят по кражба от частен дом и офис на фирма. На 3 февруари, около 08,30 часа, е получен сигнал за кражба от фирма, намираща се до „Водстрой“,

Новини Сливен

КРЕПОСТТА „ГРАДИЩЕ“ СТАНА КУЛТУРНА ЦЕННОСТ ОТ НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ

Това стана със заповед №РД 9Р–15/12.02.2018 на Министерството на културата през февруари, издадена въз основа решенията на Специализиран експертен съвет за опазване недвижимите културни ценности от края на ноември. В