В СЛИВЕН ГОСТУВА УЧЕНИЧЕСКА ИЗЛОЖБА ОТ НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ И АЗ“
април 16, 2021 452 Прегледи

В СЛИВЕН ГОСТУВА УЧЕНИЧЕСКА ИЗЛОЖБА ОТ НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ И АЗ“

В зала „Сливен“ бе открита гостуваща ученическа изложба с творби от Националния конкурс за рецитация на лирическа творба, стихотворение, разказ, рисунка и мултимедийна презентация „Народните будители и АЗ“. Конкурсът е посветен на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски, 145 години от гибелта на Христо Ботев и 148 години от гибелта на Васил Левски. Сливен е вторият град, в който изложбата гостува след родното място на Раковски – Котел.
Сред присъстващите днес във фоайето на залата беше зам.-кметът Пепа Чиликова, която приветства организаторите на конкурса за предприетото начинание и допълни, че инициативата е част от програмата на Община Сливен за отбелязване на 200 години от рождението на Раковски, която включва различни прояви през цялата година.

„Включихме се с ентусиазъм и желание в отбелязването на бележитата годишнина. Кметът на община Сливен Стефан Радев е част от инициативния комитет, който организира националните чествания. Прекланяме се пред подвига на национални ни герои и сме длъжни да предадем духовните ценности на най-смелите мъже на България на нашите деца. Раковски е един от най-свидните синове на българския народ, рядко талантлива личност писател, публицист, историограф, етнограф, изкусен дипломат и талантлив оратор. Основоположник на българската национална революционна дейност, истински лидер и енциклопедист“, заяви зам.-кметът. Тя изрази и убеденост, че изложбата ще предизвика голям интерес сред учениците, които ще имат възможност да я посетят, при спазване на противоепидемичните мерки.

В гостуващата изложба са подредени 56 творби от първия етап на конкурса, който се провежда в рамките на проект „Народните будители и АЗ“. Сред тях са поместени рисунките на ученици от Сливен, които са се откроили в надпреварата. Това са Диана Йорданова от 5-и клас от ОУ „Димитър Петров“ с първа награда, Йоанна Константинова от 7-и клас от ОУ „Панайот Хитов“ с втора награда и Габриела Ибрямова от 5-и клас от ОУ „Димитър Петров“ с трета награда.
В конкурса право на участие имат всички ученици от 5 до 11 клас, разпределени в две възрастови групи: 5 -7 клас и 8-11 клас. Целта според организаторите е да се насърчава вътрешната потребност за творческа и индивидуална изява на учениците чрез възкресяване на спомена за постиженията на националните ни герои и бележити исторически събития.
Изложбата ще бъде разположена във фоайето на зала „Сливен“ в рамките на един месец.

Основни организатори са: Ротари клубовете: „Пловдив – Пълдин“, „Пловдив – Филипопол“, „Пловдив“, „Пловдив-Интернешънъл”, „Пазарджик – Бесапара“, „Пазарджик“, „Зонта клуб „Пловдив”, Община Пловдив, Министерство на образованието и науката, Общински комитет „Васил Левски“ – гр.Пловдив, Общонародна фондация „Христо Ботьов“, ПУ „Паисий Хилендарски”, Регионален исторически музей – Пловдив, Съюз на българските учители, Регионалните управления на образованието, Регионална Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив, Гражданско движение в полза на образованието „Хр. Г. Данов” – Пловдив, Асоциация на учителите-пенсионери „Найден Геров” – Пловдив, Общински читалищен съюз Пловдив, Комитет „Родолюбие” и Движение за култура, изкуство, образование и наука „Родова памет”.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща АТАНАС ЗАФИРОВ: БСП НЯМА ДА ПОДКРЕПИ ИСКАНЕТО НА СЛАВИ ЗА 1 ЛЕВ ПАРТИЙНА СУБСИДИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАЩИТИ ДОМА СИ СЪС СЛИВЕНИНФОНЕТ

„Защити дома си със СливенИнфонет”-това е нашият ексклузивен проект, който цели да покаже , че не само името ни е свързано с града , а всичко което правим е насочено

Новини Сливен

РАЗСЛЕДВАТ ИЗМАМА С МЕРЦЕДЕС В СЛИВЕН

На  03 март 22-годишен мъж от град Сливен е подал заявление, че на същия ден е предоставил за ползване на 23-годишния А.Б. собствения си лек автомобил „Мерцедес“. В последствие А.Б.

Новини Сливен

ДЕЯН МИТЕВ, КАНДИДАТ-ДЕПУТАТ: ЩЕ РАБОТЯ ЗА РАЗПОЗНАВАНЕ ОТ ДЪРЖАВАТА НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛИ КАТО ДВИЖИМО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

През новия мандат ще работим за това, българските творци да имат благоприятна среда да се изявяват и да популяризират нашата култура извън пределите на страната. Това заяви кандидатът за народен