В СЛИВЕН БЕ ПОДПИСАНО ПРЕДВАРИТЕЛНО СЪГЛАСИЕ ЗА ОНЛАЙН ИЗЛЪЧВАНЕ НА ЗАСЕДАНИЯТА НА КОМИСИИТЕ В СЛЕДВАЩИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

В СЛИВЕН БЕ ПОДПИСАНО ПРЕДВАРИТЕЛНО СЪГЛАСИЕ ЗА ОНЛАЙН ИЗЛЪЧВАНЕ НА ЗАСЕДАНИЯТА НА КОМИСИИТЕ В СЛЕДВАЩИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

По предложение на „Непослушните“ от ГС „Свети Георги Победоносец“ в Сливен бе подписано предварително съгласие за онлайн излъчване за заседанията от комисиите на бъдещия общински съвет. Подписването стана във вторник и в него участваха представители на три политически сили – инициаторите от ГС „Свети Георги Победоносец“, ДБГ и коалицията НФСБ – БЗНС.

„Искането ми е направено, във връзка с необходимостта от въвеждане на прозрачност в работата на Общински съвет Сливен и неговите комисии, каквато е обещавана от представители на всички политически сили. Такъв подход би довел до издигането на авторитета на институцията „Общински съвет“, чрез предоставянето на възможност на гражданите на общината да бъдат съпричастни към проблемите на общината и към усилията, които полага всеки един избран от тях общински съветник.

Въвеждането на система за онлайн излъчване на заседанията на комисиите, не противоречи на законовите разпоредби за защита на личността. Важно е да се подчертае, че в своята работа в комисиите общинските съветници се явяват в качеството си публични личности. С акта на кандидатиране за общински съветници, ние сме приели да бъдем публични личности. Част от тази публичност са както материалите на медиите, така и репортажите и преките излъчвания от работата на общинския съветник поотделно и като колективен орган. В подкрепа на тази публичност могат да се приведат много примери: Работата на парламентарните комисии в Народното събрание; Работата на Висшия съдебен съвет; Работата на постоянните комисии в Европейския парламент и др., като тази публичност по никакъв начин не се приема като пречка за тяхната работа, а по-скоро като един естествен мотиватор на членовете на тези комисии, да поддържат едно постоянно ниво на висок професионализъм, отговарящ на големите очаквания на обществото“, заяви пред журналисти Стефан Христов, който е основен вносител на предложението и е кандидат за общински съветник, поставен на второ място от квотата на ГС „Свети Георги Победоносец“, предоставена от ПП „Християндемократическа партия на България“.

„През този мандат ние правихме опити за въвеждане на онлайн излъчване на комисиите, но за съжаление те бяха блокирани. А това е важно за цялото сливенско общество. Прозрачността дава по-голяма възможност за контрол върху работата на общинските съветници по комисии. Не са редки случаите когато съветници изразяват едно мнение и гласуват по един начин в комисията, а часове по-късно, притиснати от партийната си централа, си сменят мнението и гласуват по друг начин  в зала. В същото време онлайн излъчването ще дава яснота кой присъства в комисиите, защото има хора, които рядко ги посещават“, каза Момчил Пантелеев, който е водач на листата на „Непослушните“.

Своя подпис от името на Движение България на гражданите сложи д-р Нина Борова, която подкрепя инициативата. Тя обаче каза, че трябва да се реши проблема с излъчванията на заседанията на здравната комисия, където често се изнасят лични данни на отделни хора. Д-р Борова е водач на листата на ДБГ.

Подписът си сложи и Доброслав Иванов, който е кандидат за кмет и водач на листата НФСБ-БЗНС. Той препоръча предложението да бъде изпратено до кмета на Нова Загора Николай Грозев, който според Иванов е най – непрозрачният общински кмет в страната.

Покани са били изпратени до представители на всичките партии и коалиции участващи в общинските избори в Сливен.

Предишна КОЛЬО МИЛЕВ: ЩЕ СПРЕМ СИНЯТА ЗОНА, ТЪРСИМ НОВО РЕШЕНИЕ
Следваща "АЗ ОБИЧАМ СЛИВЕН" НА МЛАДЕЖКИ ДОМ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

44 НАРУШЕНИЯ И 5 РАЗКРИТИ КРАЖБИ ПО ВРЕМЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНА ОПЕРАЦИЯ НА ПОЛИЦИЯ И ПРОКУРАТУРА В СЕЛО ГРАДЕЦ

На 21 януари служители на участък „Градец“ и група „Пътна полиция“ към РУ-Котел, съвместно със сили и средства на сектор „Специални тактически действия“ към ОДМВР-Сливен, са провели специализирана операция с

Новини Сливен

МЕСТНИЯТ ПАРЛАМЕНТ В СЛИВЕН ЗАСЕДАВА ИЗВЪНРЕДНО НА 25 ЯНУАРИ

Извънредна сесия на Общински съвет-Сливен е насрочена за 25 януари, понеделник. Една точка е заложена в дневния ред. Тя касае упълномощаване на представител на Община Сливен в Общото събрание на

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН РАЗКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА НОМИНАЦИИ ЗА НАГРАДИТЕ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ И „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“ ЗА 2021 Г.

Община Сливен разкрива процедура за номинации за наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” и наградата за принос в краеведческата дейност „Д-р Иван Селимински” за 2021 г. Предложенията и за