В СЕЛО НИКОЛАЕВО ОТКРИХА ПАМЕТЕН ЗНАК НА КНЯЗ НИКОЛАЙ НИКОЛАЕВИЧ
август 10, 2021 1031 Прегледи

В СЕЛО НИКОЛАЕВО ОТКРИХА ПАМЕТЕН ЗНАК НА КНЯЗ НИКОЛАЙ НИКОЛАЕВИЧ

По повод 190 години от рождението на княз Николай Николаевич и 130 години от неговата кончина, днес в село Николаево, носещо неговото име, бе открита паметна плоча. Гости на събитието бяха кметът Стефан Радев, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общественици.

Николай Николаевич е член на руското императорско семейство, княз, военен деец, фелдмаршал. Участник в Руско-турската война /1877-1878 г./, главнокомандващ действащата руска армия на Балканския полуостров. Подписва основите на мира между Русия и Османската империя, които залягат в основните клаузи на Санстефанския мирен договор.

„Неговото име носи нашето село – Николаево и се радвам, че заедно с кмета на община Сливен Стефан Радев и председателя на общинския съвет Димитър Митев, откриваме негова паметна плоча“, заяви кметският наместник Данка Кънева пред жителите и гости по време на откриването. От свое и от името на жителите на село Николаево тя благодари за подкрепата на Община Сливен, Общински съвет-Сливен и местни спонсори. В церемонията с изпълнения се включиха и певческата група при Народно читалище „Светлина 1912“ в селото.

Паметният знак е изработен от скулптора Марин Марков, който участва в проекта по възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен.

Предишна РЕМОНТ НА ТРАФОПОСТ ПРЕДИЗВИКА ПОЖАР В МАЗЕ НА ЖИЛИЩЕН БЛОК В СЛИВЕН
Следваща КРЕМЕНА НИКОЛОВА Е ВРЕМЕННО ИЗПЪЛНЯВАЩ ДЛЪЖНОСТТА ДИРЕКТОР НА СИМФОНИЧНИЯ ОРКЕСТЪР

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАГУБАТА НА ФИРМА „ОБРЕДЕН КОМПЛЕКС“ НАРАСНА ОТ 3 000 ЛЕВА НА 16 516 ЛЕВА

Общинската фирма „Обреден комплекс“, която изпълнява функциите на погребална агенция, завърши финансовата 2017 г. със загуба от 16 516 лева. Това стана ясно от отчета, който ръководството на дружеството представи

Новини Сливен

20-ГОДИШЕН СЛИВНАЛИЯ Е ЗАДЪРЖАН ЗА КРАЖБА НА ТЕЛЕФОН ОТ ДЕТЕ

За броени часове криминалисти на РУ-Сливен са задържали мъж, откраднал мобилния телефон на 13-годишно момиче. Сигналът е подаден на 14 април от майката на детето. Телефонът е откраднат в района

Новини Сливен

РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ“ ЗАТВАРЯ ЗА ЧИТАТЕЛИ ОТ 6 ДО 12 АВГУСТ 2018 Г.

Поради извършване на годишна проверка, профилактика и дератизация на фондовете и планиран ремонт, библиотеката няма да работи с читатели от 6 до 12 август 2018 г. включително.