В СЕЛО АСЕНОВЕЦ РАЗКРИХА ЕДНА ОТ НАЙ-МОДЕРНИТЕ НАРКОЛАБОРАТОРИИ В СТРАНАТА
март 27, 2023 4330 Прегледи

В СЕЛО АСЕНОВЕЦ РАЗКРИХА ЕДНА ОТ НАЙ-МОДЕРНИТЕ НАРКОЛАБОРАТОРИИ В СТРАНАТА

Оранжерия и нарколаборатория за канабис бе разкрита край пътя Нова Загора -Гурково, в землището на новозагорското село Асеновец, недалеч от язовир „Жребчево“. Задържани са 7 лица. Това е една от най-големите оранжерии и нарколаборатории, разкривани у нас през последните години, каза директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който заедно с главния секретар на МВР, ръководителят на Окръжна прокуратура – Сливен и представители на Агенция „Митници“ – Бургас дадоха извънреден брифинг за разбитата организирана престъпна група.

Незаконните съоръжения са били скрити в огромно подземие, издълбано под селскостопанска постройка. Бункерът е с бетонови стени, електрическа и други инсталации, необходими за отглеждането на растенията и производството на суха листна маса, с мощни отдушници и вентилация от най-модерен клас. Открити са 2000 стръка растения и суха листна маса в големи количества. Намерена е и сума пари в размер на близо 38 хил. лева.

Задържаните лица са от различни населени места в страната, не са установени засега лица от от Сливенския регион. С прокурорско постановление те са с мярка за 72 часа в ареста. Предстои обвинението да поиска от съда да им наложи задържане под стража, съобщи окръжният прокурор на Сливен Веселин Гангалов. Спрямо всички са повдигнати обвинения за засяване и отглеждане на канабис и за държане на суха листна маса в особено големи количества, които са оценени на близо 240 хил. лева. Тепърва ще се уточнява конкретното участие на всяко лице в престъпната група и формата на съучастничество. Един от задържаните е извършил деянието в условията на опасен рецидив, тъй като е осъден за същото престъпление. Спрямо друг има висящо към момента производство, отново за същото престъпление.

Работата по разкриване на нелегалната оранжерия и нарколаборатория е продължила 4 месеца, каза гл. секретар на МВР Петър Тодоров. Проведени са редица оперативно-издирвателни мероприятия от целия спектър, разрешен от закона, допълни той. Организираната престъпна група е била „с много добра структура, всеки член в нея е бил с различни функции“. Преди 2 седмици е образувано досъдебното производство по случая, действията са осъществени в тясно взаимодействие с Окръжната прокуратура – Сливен. Участниците в престъпната група са задържани вчера, 26 март. „Съоръженията са представлявали фабрика, на много високо технологично ниво“, заяви още гл. секретар на МВР. Той изказа благодарност на полицията в Сливен и заяви, че работилите по случая служители трябва да бъдат заслужено наградени.

Проведената операция е оценена особено високо, тъй като, по думите на Борислав Сарафов, престъпната група и фабриката за дрога са били разбити преди да успеят да пласират произведените количества наркотик. Той заяви, че заловените количества от наркотичното растение са били първите, произведени от оранжерията и лабораторията.

Следователи от националното следствие провеждат процесуално-следствени действия.

 

trud.bg

Предишна ГЕН. КОЛЬО МИЛЕВ СЕ СРЕЩНА СЪС СИМПАТИЗАНТИ НА ЛАРГОТО
Следваща СЕЛАТА ОТ ОБЩИНА СЛИВЕН - С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ФИНАНСИРАНЕ ПО ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

В СЛИВЕН ПРЕДСТОИ БЕЗПЛАТНА ПРОЖЕКЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ФИЛМ „ГОЛАТА ИСТИНА ЗА ГРУПА ЖИГУЛИ“

Безплатна прожекция на един от новите български филми – „Голата истина за група Жигули“ предоставя Община Сливен на вниманието на жителите и гости на града. Прожекцията е предвидена за 11

Новини Сливен

ИВАН ЕДРЕВ ДОНЕСЕ ПЪРВО И ВТОРО МЯСТО ЗА СЛИВЕН ОТ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ЗАБАВНА ПЕСЕН

Седмокласникът от ПМГ „Добри Чинтулов“ – Сливен Иван Едрев спечели две много престижни награди, научи Sliveninfo. Това се случи на проведения на 05.-06.04.2019 г. в гр. Пловдив ХVІ Национален конкурс

Новини Сливен

ГЛИГАНЪТ Е НАПАДНАЛ ТУРИСТКАТА В МЕСТНОСТТА „ДОЛАПИТЕ“

  Глиган нападна и рани 79-годишна туристка от Сливен, съобщиха вчера от областната болница. Новината бе отразена от Sliveninfo. Днес стана ясно, че инцидентът е станал около обяд в неделя,