В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“-СЛИВЕН БЕ ОТКРИТА ДОКУМЕНТАЛНАТА ИЗЛОЖБА „И БУДЕШЕ ЗА БУНТ СЪРЦАТА…“- ПОСВЕТЕНА НА 200г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДОБРИ ЧИНТУЛОВ
19.10.2022 945 Прегледи

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“-СЛИВЕН БЕ ОТКРИТА ДОКУМЕНТАЛНАТА ИЗЛОЖБА „И БУДЕШЕ ЗА БУНТ СЪРЦАТА…“- ПОСВЕТЕНА НА 200г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДОБРИ ЧИНТУЛОВ

На 18 октомври, от 17:00 часа, в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“-Сливен бе открита документалната изложба „И будеше за бунт сърцата…”, посветена на 200г. от рождението на Добри Чинтулов – една от най-значимите фигури на Българското възраждане – заслужил учител, забележителен педагог, изключителен патриот и родолюбец, бележит общественик и борец за църковна независимост, вдъхновен бунтовен поет и родоначалник на новата българска поезия.

Изложбата е организирана от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в партньорство с Община Сливен, Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий”, Регионална библиотека „Петко Рачов Славейков” – Велико Търново, Държавен архив – Сливен и др. Събитието е част от програмата за отбелязване на значимия юбилей и празника на Сливен – Димитровден.
В дванадесет табла и десет витрини с много снимки, архивни и документални материали, периодични издания и книги, голяма част от които не са показвани в оригинал в Сливен, се проследяват основни етапи от живота и делото на Д.Чинтулов. Представено е родословието на бащиния му род, неговото семейство, годините на учение, обучението му в Одеската Херсонска духовна семинария, дейността на Чинтулов като учител в Сливен и Ямбол, участието му в борбата за независима българска църква и в Първия църковно – народен събор в Цариград през 1871г., последните години от живота на поета след Освобождението през 1878г., като специално място е отделено и на признателността към неговото дело. В изложбата могат да се видят и първите му публикувани стихове в „Цариградски вестник“ и в книгите „Разна любовна песнопойка“/Белград, 1858/, „Цигулка с народни и любовни песни“/Браила, 1869/и др. Специално място е отделено на книжовната, литературна и езиковедска дейност на Чинтулов като са представени всички издания на неговата поезия, речи и писма, както и издадените почти 100г. след неговата смърт „Ръкописни учебници“. Представени са и трудовете на най-известните биографи на Чинтулов и на изследванията върху неговото творчество. Интерес представлява представеното в оригинал съчинение на Чинтулов „Справедливо ли е мнението за преселването на душата“. Голяма част от представените материали са оригинални документи съхранявани в Историческия архив на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий” – София, на Държавен архив -Сливен, както и материали от фондовете на РБ “П.Славейков“-В.Търново и РБ “Сава Доброподни“-Сливен.

В изложбата могат да се видят и два портрета на поета рисувани от художниците Стефан Петров/1943/ и Иван Савов 1972/ из фондовете на ПМГ-Сливен и на ХГ-Сливен. Любопитен акцент в изложбата са и нотните записи на негови песни хармонизирани от Мишо Тодоров, съхранявани в ДА-Сливен.

На откриването на изложбата бе представен и био-библиографският указател „Добри Чинтулов“ издаден от РБ “Сава Доброплодни“, със съставители д-р Росица Петрова-Василева, Галя Чолакова и Росица Иванова. Указателят обхваща периода от 1849г. до м.юли 2022г. вкл. и представя 1619 публикации от и за Д.Чинтулов на български и чужди езици. Той е единственото библиографско издание, което в такава пълнота отразява целия живот и многостранна дейност на Чинтулов и осветлява по-пълно истината за неговия принос в освободителното движение и революционната борба като поет и просветител.
Специални гости на събитието бяха Стефан Радев –кмет на община Сливен, заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, Димитър Митев – председател на Общински съвет-Сливен, Лидия Димитрова – председател на комисията по образование и култура към ОбС-Сливен, проф. дин Ваня Янкова – научен редактор на био-библиографския указател „Добри Чинтулов“, доц. д-р Калина Иванова – директор на РБ “П.Р.Славейков“-В.Търново, Ваня Койчева от Държавен архив-Сливен, д-р Иван Александров – Общински съвет-Велико Търново, както и много партньори, общински съветници, журналисти, историци, гости и граждани.
При откриването на изложбата прозвуча песента на Д.Чинтулов „Къде си, вярна, ти любов народна?“ в изпълнение на младата певица Ива Големецова – ученичка в ППМГ “Добри Чинтулов“ и изпълнения на цигуларката Благовеста Кирилова на мелодии хармонизирани от Мишо Тодоров. Водещ на събитието бе актьорът Христо Симеонов.

В емоционално слово директорът на РБ “Сава Доброплодни“, д-р Росица Петрова -Василева, представи накратко изложбата като акцентира на архивните документи свързани с различни етапи от живота и депото на Чинтулов, които не са показвани в оригинал пред сливенци.

Изложбата бе открита от кмета на община Сливен, Стефан Радев, под чийто патронаж се реализира програмата за отбелязване на 200г. от рождението на Добри Чинтулов в Сливен.

Документалната изложба „И будеше за бунт сърцата…“ е част от проявите в Сливен посветени на знаменателната годишнина на Чинтулов и ще бъде експонирана до 29.10.2022г. включително. Колективните посещения се организират по предварителна заявка.

Предишна 27-ГОДИШЕН ШОФЬОР НА ПЕЖО Е ЗАЛОВЕН С ДРОГА
Следваща КМЕТЪТ НА СЛИВЕН СТАНА БАЩА НА МОМИЧЕНЦЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НАД 100 КОЛЕДНИ КАРТИЧКИ ДАРИХА ДЕЦА ОТ ТВОРЧЕСКО ОБЕДИНЕНИЕ „ДАРОВАНИЯ“ ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА УСЛУГАТА ДОМАШЕН СОЦИАЛЕН ПАТРОНАЖ И ДНЕВЕН ЦЕНТЪР ЗА СТАРИ ХОРА – КОТЕЛ

С наближаването на коледните празници, децата от творческо обединение „Дарования“ при Народно читалище „Съгласие-Напредък“ и Общинска библиотека „Петър Матеев“ град Котел, с голямо старание, изработиха ръчно над 100 картички на

Новини Сливен

ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ КЪМ 25 ЮНИ

Шест са новите случаи на Ковид-19 в Сливенска област, регистрирани през последното денонощие, съобщиха от Областния кризисен щаб. Трима са болните в община Нова Загора, двама – в община Сливен

Новини Сливен

НА 4 ЯНУАРИ ОТВАРЯ СИСТЕМАТА ЗА КЛАСИРАНИЯТА ЗА ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ЯСЛИ

Община Сливен напомня на всички родители, желаещи да участват в класиранията за детски ясли, детски градини и детски градини с яслени групи за новата 2024 година, че е необходимо да