В РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ” ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНА СТИХОСБИРКАТА „ДУМИ ЗА ОБИЧАНЕ”  НА КЕТИ БОЗУКОВА И БИБЛИОГРАФИЯ  ПОСВЕТЕНА НА НЕЙНАТА ДЕЙНОСТ И ТВОРЧЕСТВО

В РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ” ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНА СТИХОСБИРКАТА „ДУМИ ЗА ОБИЧАНЕ” НА КЕТИ БОЗУКОВА И БИБЛИОГРАФИЯ ПОСВЕТЕНА НА НЕЙНАТА ДЕЙНОСТ И ТВОРЧЕСТВО

  На 20.11.2017г., от 17:00ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще бъдат представени най-новата стихосбирка на Кети Бозукова „Думи за обичане” и био-библиография посветена на нейната дейност и творчество.

Кети Бозукова е родена в гр.Сливен на 29 юни 1964г. Основното си образование получава в ОУ „Панайот Хитов“ и още там прави първите си поетически опити. Завършва Математическа гимназия „Проф. д-р Димитър Табаков” в родния си град. Висше образование получава в  Юридическия факултет на СУ„Св. Климент Охридски”, специалност „Право”. Работи по специалността си като прокурор /1990г. -2005г./, съдебен инспектор в Инспектората към Министерство на правосъдието /2005г. – 2009г./ и от 2009г. до сега е адвокат. Специализира в областта на наказателното право, води дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени на граждани, както и за защита на човешките права пред Съда в Страсбург.

Първите стихотворения на Кети Бозукова са отпечатани през 1978г. във в.„Септемврийче”. Нейни стихотворения и разкази са публикувани в списанията „Родна реч”, „Пламък”, „Везни”, „Жажда”,  „Жената днес”, алманасите „Янтра”, „Струма”, „Слово”, „Простори”, в  поредицата сборници „Темида“, във вестниците „Пулс”, „Новият пулс”, „Словото”, „Сливенско дело“, „Макове“ и др., както и в много регионални  издания. Нейни творби са преведени в Русия, Украйна, Македония, Франция и Великобритания.

Кети Бозукова има издадени 15 поетични книги и една в проза.  Книгите й „Жед и молитва“ /“Жажда и молитва“/ – 2004г., „Сон по наръчка“ /”Сън по поръчка”/ – 2011г. и „Светулки. Светлосни години“ /“Светулки. Светлинни години“/ – 2017г. са издадени на македонски език.

Автор е и на студия посветена на прокуратурата, включена в Алманах „България ХХ век”/1999 г./, както и на редица публикации на юридическа тематика.

Кети Бозукова присъства трайно в културния живот на Сливен. В годините на функциониране на Клуба на дейците на културата в града с нейно съдействие са организирани редица представяния на издателства и автори. Активно се включва и в редица благотворителни инициативи, свързани с родния град. Често подпомага сливенски автори за издаване на техни книги и организиране на представянето им.

От 2007г. до 2014г. Кети Бозукова е председател на читалище „Пенчо Славейков – 1921” – гр.София и активно съдейства за реализиране на проявите на литературния салон „Вечери на кръста“, в който са представени редица известни български писатели, поети, творци.

Кети Бозукова е главен секретар на Съюза на юристите в България и активен участник в дейността на Културния дом към СЮБ. По нейна инициатива се организират Пролетен и Есенен салони на изкуствата, където свои творби представят юристи – поети, белетристи, художници.

Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на юристите в България и на Асоциацията на юристите от Черноморско-Каспийския регион.

Носител е на редица литературни награди, между които: награда от Яворовите дни в Поморие /2002г./, от Мелнишки вечери на поезията /2003г./, награда за поезия „Николай Искъров” за 2008г., награда „Кръстопът на музите” за 2010г., награда от Национален поетически конкурс „Пролет моя, моя бяла пролет” – 2017г. и др. Носител е и на награда от фестивала „Петровденски конаци – 2011 г.” /гр.Кочани, Македония/

Новата книга на К.Бозукова  „Думи за обичане” ще бъде представена от литературния критиk Димитър Бечев. Гост на събитието ще бъде и поетът Димитър Христов. Библиографското издание ще бъде представено от д-р Росица Петрова –Василева.

Предишна СЪЮЗЪТ НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ИЗПРАТИ БЛАГОДАРНОСТ ЗА ОСИГУРЕНИТЕ ОТ ОБЩИНАТА ДЪРВА ЗА ОГРЕВ
Следваща ИЗДАДЕН Е АКТ ЗА СОБСТВЕНОСТ НА ИЗТОЧНАТА МОГИЛА КРАЙ КАРАНОВО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен 0 коментара

НА „БАТМИШ“ ЩЕ СТРЕЛЯТ И ПРЕЗ АПРИЛ

По информация на Военно формирование 22 220, във връзка с разпределението и реда за използване на учебните полигони и стрелбищата за подготовка на военните формирования и организациите извън въоръжените сили,

Новини Сливен 0 коментара

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 20. 04. 2018 г. (петък) до 16.00 ч. е прекъснато водоподаването в района на ул.“Георги Раковски“

Новини Сливен 0 коментара

Д-Р ЖИВКА ГЕОРГИЕВА ОТНОВО Е КАНДИДАТ ЗА ШЕФ НА ДЕНТАЛНИЯ ЦЕНТЪР

Д-р Живка Георгиева, която близо десетилетие ръководи Денталния център в Сливен, отново е кандидат за шеф на общинското дружество, научи  Sliveninfo. Тя е подала документи за конкурса за управител, който

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

fifteen − fourteen =