В РАМКИТЕ НА ПРОЕКТ BGCULTURE-1.001-0013-C01 „НАСЛЕДСТВОТО НА СЛИВЕН – ПЛЕНЯВАЩО И МНОГОЛИКО“ БЯХА РЕАЛИЗИРАНИ РЕДИЦА СЪБИТИЯ, СВЪРЗАНИ С КУЛТУРАТА И ТРАДИЦИИТЕ НА КАРАКАЧАНИТЕ
20.04.2024 347 Прегледи

В РАМКИТЕ НА ПРОЕКТ BGCULTURE-1.001-0013-C01 „НАСЛЕДСТВОТО НА СЛИВЕН – ПЛЕНЯВАЩО И МНОГОЛИКО“ БЯХА РЕАЛИЗИРАНИ РЕДИЦА СЪБИТИЯ, СВЪРЗАНИ С КУЛТУРАТА И ТРАДИЦИИТЕ НА КАРАКАЧАНИТЕ

В рамките на проект BGCULTURE-1.001-0013-C01 „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“ по програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 1 „Подобряване управлението на културното наследство“, Подрезултат 1.1 „Културно наследство, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., беше реализирано успешно сътрудничество между Община Сливен, Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“, Художествена галерия „Димитър Добрович“ и Сдружение „Федерация на културно-просветните дружества на каракачаните в България“.

Бяха представени каракачанската култура, религия и традиции. Бяха реализирани две изложби: с предмети от бита, материали и снимки, представящи живота на каракачаните, както и с кукли в традиционни носии. Бяха представени и традиционни храни. Децата от танцовия състав при Културно-просветно дружество на каракачаните – Сливен с ръководител Анна Граменова показаха красотата и магията на каракачанския фолклор. Представиха и обичая-наричане арня-качикя, изпълняван в утрото на коледния ден.

Книгата „Каракачаните в България“ на Еврипидис Макрис беше преведена и отпечатана.

Нейният автор е дългогодишен президент на дружеството на каракачаните от Епир и в продължение на четири години е бил научен сътрудник в Общогръцката федерация на дружествата на каракачаните. Основател е на списание „Каракачани“, което се издава в Янина от 1984 г. Издал е повече от 15 книги, посветени на фолклора и местната история.

„Каракачаните в България“ проследява произхода, името и разпространението на каракачаните. Тя съдържа пълно представяне на историята на каракачаните в България във всички аспекти – периода на номадството, животът им в стана, описва жилището, дома и начина им на хранене, спира се подробно на социалния им живот, народните обичаи и традиции. Проследява и животът на каракачаните след края на номадството, както и след 1989 г. Книгата е преведена от Мария Къчева и издадена от издателство „Фабер“ – Велико Търново.

Предстои откриване на изложба на художника-тубист от каракачански произход Никола Заров. Тя ще бъде подредена в Узуновата къща на Художествена галерия „Димитър Добрович“ и ще бъде открита на 23.04.2024 г. от 17.00 ч. За изложбата е издаден каталог, а за авторът на изложбата е изработен видеофилм.

Основната цел на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България, която беше постигната и с участието им в проекта, е да поддържа бита и културата на този етнос, да съхранява неговото културно наследство и да популяризира неговите традиции и обичаи.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща АДВОКАТ РОСИЦА ТОДОРОВА ОГЛАВИ РИК - СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

Д-Р ИВАН ДАНЧЕВ: МАЛКО СЪМ УЧУДЕН И СИЛНО ПРИТЕСНЕН ОТ ПОРЕДНОТО ВКАРВАНЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА КЪМПИНГ „НЕСТИНАРКА“

Малко съм учуден и силно притеснен от факта, че на втора поредна сесия влиза предложението за удължаване с още пет години срокът за договор за наем на общинските бунгала в

Новини Сливен

ВАНЕСА ИВАНОВА ОТ ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ В СЛИВЕН Е НОВИЯТ МЛАДЕЖКИ КМЕТ ЗА МАНДАТ 2023-2024 ГОДИНА

След кратко прекъсване в Сливен днес отново бе сформиран Младежки общински съвет /МОС/. Инициативата е част от дейностите на сливенския Младежки дом, насочени към развитието и интересите на младите хора.

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА СЕЛО ТИЧА Е ЗАДЪРЖАН ЗА ТРАФИК НА МИГРАНТИ

Полицията задържа кмет за трафик на мигранти, научи “По света и у нас”. Според наши източници става дума за кмета на село Тича, община Котел. Задгранична полиция е установила бус