В ПЪРВИЯ ДЕН ОТ СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ СЕ ВКЛЮЧИ В ЗАСАЖДАНЕТО НА ДЪРВЕТА ПРЕД ЗАЛА „СЛИВЕН“
01.04.2024 349 Прегледи

В ПЪРВИЯ ДЕН ОТ СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ СЕ ВКЛЮЧИ В ЗАСАЖДАНЕТО НА ДЪРВЕТА ПРЕД ЗАЛА „СЛИВЕН“

С официална церемония в Сливен започна отбелязването на Седмицата на гората. Зала „Сливен“ събра на едно място зам.-министри, народни представители, кметове, представители на горските стопанства от страната, както и от академичните среди. В приветствието си към гостите на събитието кметът Стефан Радев благодари на всички, които работят и отдават своите грижи в опазването на горите на България.

„За мен е истинска чест Община Сливен да бъде домакин на тазгодишната Седмица на гората. Сигурно много хора не си дават сметка колко трудна и комплексна е горската система. Гората е икономика, екология и демография. Тя е и социална политика. Гората е наука. Искам да ви благодаря на всички вас, че с вашите усилия имаме такова добро управление на горите, да ви поздравя затова, че сте отдадени на тази кауза за съхранение, опазване, развитие и устойчивото използване на горите на България“, каза Радев.

Зам.-министърът на земеделието, храните и горите инж. д-р Мирослав Маринов благодари на Община Сливен за гостоприемството и за съдействието празникът да бъде отбелязан подобаващо.

„Изразявам своята благодарност към всички лесовъди и горски работници, които със своя труд допринасят за опазването на гората като част от нашето богатство, богато минало и част от бъдещето на новите поколения. Гората е част от нашата история. Без нея сме като дърво без корен. Всяко едно дърво гарантира чист въздух и здравето на всички нас. Гората е живот и обща отговорност“, заяви в словото си инж. д-р Маринов.

По време на церемонията бяха връчени годишните награди на най-изявените лесовъди и служители по контрола върху дейностите по опазването на горските територии. Кметът Радев връчи отличието за успешно прилагане на принципите на многофункционалност и ефективност при стопанисването на горите. Председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев връчи наградата на третия подгласник на лесовъд на годината.

На събитието присъстваха зам.-министрите на земеделието и храните Георги Тошев, Александър Йоцев, народни представители, областният управител на Сливен Маринчо Христов, гл. комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението, директорът на ОДМВР-Сливен ст. комисар Димитър Величков, кметове на областни градове и общини, представители на горските стопанства, ректори и декани от академичните среди.

Събитието започна с акапелно изпълнение на химна на България, изпят от Добромира Стоянова. За доброто настроение на гостите се погрижиха балет „Адажио“ и Ансамбъл за народни песни и танци-Сливен. Церемонията беше съпътствана от изложба на фотографии на Александър Иванов. Сред тях има кадри, които показват работата по укрепване на пороищата в 1914 година, предоставени от фонда на Държавен архив-Сливен.

След церемонията зам.-министър Маринов и кметът Стефан Радев се включиха в инициатива за засаждане на дървета в градинката пред зала „Сливен“.

Празникът продължи с концерт на площад „Цар Освободител“, организиран от Община Сливен. По повод Седмицата на гората беше разположена шатра на главната улица, от която жителите и гостите на Сливен можеха да си вземат фиданки от явор, махалебка, черен бор, червен дъб. Между сградата на НТС и „Кълбото“, паркиран малък фургон предлагаше изненади за най-малките природолюбители.

Предишна БЪЛГАРСКАТА ГОРА Е В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ЗАЯВИ ЗАМ.-МИНИСТЪРЪТ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ В ОСТАВКА ИНЖ. МИРОСЛАВ МАРИНОВ
Следваща БЪЛГАРСКИЯТ ЧЕРВЕН КРЪСТ – СЛИВЕН ОТ 3 АПРИЛ ДО 31 МАЙ ЩЕ РАЗДАДЕ ХРАНИТЕЛНИ ПОМОЩИ НА 14 874 НУЖДАЕЩИ СЕ ГРАЖДАНИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЕДИН НОВОЗАРАЗЕН С КОРОНАВИРУС В СЛИВЕН

Един човек е заразен с коронавирус в Област Сливен през последните 24 часа, съобщават от МЗ. Ето и данните за страната. 196 са новите случаи при направени 3 686 теста

Новини Сливен

35 АКТА, 34 ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ ПРОТОКОЛА И 2 ПРЕДПИСАНИЯ СА СЪСТАВЕНИ ПРИ ПРОВЕРКИ ЗА СПАЗВАНЕТО НА МЕРКИТЕ

Над 160 проверки са извършени от екипи на институциите, ангажирани с контрола, за спазването на противоепидемичните мерки през последните две денонощия в Сливен и областта, съобщиха от Областния кризисен щаб.

Новини Сливен

КМЕТЪТ ПОСРЕЩНА В ОБЩИНА СЛИВЕН ПОСЛАНИКА НА РЕПУБЛИКА БЕЛАРУС

Посланикът на Република Беларус Владимир Воронкович беше на посещение в Община Сливен и се срещна с кмета Стефан Радев. Посланикът беше придружаван от Олег Борисов – съветник по търговско-икономическите въпроси