„В ПОЛИТЕ НА ВИТОША“ – КОНТРАСТИ НА ЛЮБОВНАТА ДРАМА И ПОЛИТИЧЕСКОТО ЗЛОБОДНЕВИЕ
21.09.2020 1828 Прегледи

„В ПОЛИТЕ НА ВИТОША“ – КОНТРАСТИ НА ЛЮБОВНАТА ДРАМА И ПОЛИТИЧЕСКОТО ЗЛОБОДНЕВИЕ

„В полите на Витоша“ – най-мащабният спектакъл на Сливенския драматичен театър от години насам, ще има премиера тази вечер. Тя ще се състои в условията на противоепидемични мерки и разпоредената 50 процента пълняемост на зрителната зала, но с втората премиера на 26 септември сливенските театрали се надяват да дадат шанс на повече публика да гледа тъй дълго чаканото представление. А то е очаквано и заради трагическия поет и автор Яворов, и заради създателя на днешния театрален разказ – Стайко Мурджев, един от най-харесваните, награждаваните и високо оценяваните в последните години млади български режисьори, с девет номинации за тазгодишния „Икар 2020“ на негови спектакли. Накрая, и защото в спектакъла участва цял букет талантливи артисти – от сливенската трупа и столични звезди като Христо Мутафчиев и Бойка Велкова.

„В полите на Витоша“ е първата от двете пиеси на поета символист, чиито завладяващи и чувствени метафизични стихове продължават да живеят, неподвластни на времето. Народният театър открива сезона си с Яворовата драма на 1 септември 1911 година и отзивите за нея са твърде противоречиви. Любовния си роман със сестрата на Петко Тодоров Яворов превръща в лирична изповедална драма. Прототип на главния герой Христофоров е самият поет, на главната героиня Мила – Мина, първата негова фантазна любов. Пиесата разказва за тази невъзможна и обречена любов, с препратки към трагедията на Ромео и Жулиета. Свързаният със Сливен интересен факт е, че младият Яворов пребивава в града на любимия от детството си войвода Панайот Хитов като телеграфист от април 1897 до август 1898 година. Тогава той публикува три от първите си стихотворения, взира се е в силуета на Сините камъни в часа на синята мъгла и полага клетва, заедно с войводите Кръстьо Асенов и Атанас Дачев, да се жертва за свободата на Македония.

Стайко Мурджев, който създаде в Сливен първия си професионален спектакъл по „Железния светилник“ на Талев, спечели с него трета награда за режисура на фестивала на малките театрални форми във Враца. След 10 години, той се завръща в Сливен, за да направи в полите на Сините камъни втора постановка, също така силна и завладяваща. „Когато трябва да избера драматургия, аз я избирам спрямо мястото.“, твърди младият режисьор, вече е усетил, че Сливен е добър избор. В пиесата той открива актуални до днес политически нрави и дискурси и несъмнени алюзии с голямата Шекспирова трагедия за Ромео и Жулиета. Да обедини в една естетика различни природи на говорене – злободневно реалистична и любовно екзалтирана, е голямото изпитание в творческия процес на представлението. В драматичния текст режисьорът вплита Яворовата поезия, която направлява театралния разказ и го оцветява с една магически градирана изповедалност. В прочита на Стайко Мурджев образите на Мина и Лора се свързват в един, за да представи двата аспекта на Яворовата поезия – светлото и тъмното. Философията на спектакъла залага на контрастите, представяйки двуликия образ на любовта ангел и демон. Образите на любовта и смъртта от яворовото творчество присъстват мощно в представлението, което се бори за повече светлина – а според режисьора и за повече тъмнина, за да ги постави като въпрос пред публиката.

Ролите на Христофоров и Мила са поверени на артистите Иван Николов, актьор в Благоевградския театър, гост и Мария Панайотова, новото лице от екипа на Сливенския театър. В ролята на Стефан Драгоданоглу ще видим Ивайло Гандев, на Елисавета Драгоданоглу – Вяра Начева, Чудомир – Димитър Марков, на д-р Васил Чипиловски – Августин Демерджиев. Звездните театрални лица в представлението са Христо Мутафчиев в ролята на Марко Петрович и Бойка Велкова –Амели Петрович.
Важни фигури в постановъчния екип са сценографката Петя Боюкова, с визуално решение минималистично естетско и композиторът Петър Дундаков, с театрална музика в подкрепа на режисьорското решение, което е: всички заедно да подарят на публиката едно силно и разтърсващо зоните на комфорт, ярко и въздействащо, съвременно представление.

Предишна 16 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОВИД - 19 СА РЕГИСТРИРАНИ ЗА СЕДМИЦА В ОБЩИНА СЛИВЕН
Следваща КОНСТРУИРАНЕТО И ПРОВЕЖДАНЕТО НА ПОЛИТИКИ, НЕ ВИНАГИ ОЗНАЧАВА ДА БЪДЕШ ПОЛИТИК

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РОМАНТИЧНА КОМЕДИЯ С ПО ЧЕХОВСКИ ТЪЖЕН СМЯХ – „ОСОБЕНОСТИТЕ НА РУСКАТА ЛЮБОВ“

На 28 януари, отново на сцената на Драматичния театър в Сливен – Мария Сапуджиева, Георги Кадурин и Мариана Миланова „Особености на руската любов“ представя Сливенският драматичен театър отново на 28

Новини Сливен

НАД 1500 ДУШИ В ОБЩИНА СЛИВЕН ПРАЗНУВАТ НА АТАНАСОВДЕН

Отбелязваме Атанасовден. Според народните вярвания от този ден зимата си отива, за да направи път на пролетта. Близо 2000 са имениците на територията на община Сливен. Мъжете, носещи името Атанас

Новини Сливен

ОПРЕДЕЛИХА НАГРАДИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „ЦВЕТЕН КАМЕРТОН“

Първа работна среща за организацията на Националния конкурс за млади изпълнители на популярна музика „Цветен камертон“ се проведе в кабинета на заместник- кмета Пепа Чиликова. 15-тото издание на конкурса ще