В ПАНАРЕТОВЦИ ЧЕСТВАХА 170 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПЪРВИЯ НИ ДИПЛОМАТ В САЩ СТЕФАН ПАНАРЕТОВ
09.10.2023 610 Прегледи

В ПАНАРЕТОВЦИ ЧЕСТВАХА 170 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПЪРВИЯ НИ ДИПЛОМАТ В САЩ СТЕФАН ПАНАРЕТОВ

170-годишнината от рождението на големия дарител и първи български дипломат в САЩ Стефан Панаретов отбелязаха в Панаретовци – сливенското село, именувано в негова чест и в чест на неговия баща Панарет Хилендарски. Домакин на събитието бе читалище „Пробуда – 1938“.

В ролята на продуцент читалището създаде символично телевизионно студио с водещи и оператори. Под надслов „От Сливен до Вашингтон – пътят на един дипломат“ журналистическият екип от деца припомни интересни факти от живота на родения в Сливен  /4 октомври 1853 г./ професор Стефан Панаретов. Той става първи пълномощен министър на България във Вашингтон след 43 години преподавателска работа в прочутия през онези години Робърт колеж. От края на 1914 г., когато е назначен, до 1925 г. дипломатът ни изцяло посвещава деятелността си на редица български каузи, на популяризирането на българската история и култура, на приятелството между двете държави. Посланикът и съпругата му Лидия Гайл завещават 5 млн. лева на БАН, Червения кръст, за стипендии на студенти по българска филология, правят дарения и в Сливен. Учредяват и стипендия на името на сина си Кирил, който загива на 22 години като български офицер в Първата световна война.

Водещите в студиото Илияна-Роси и Георги провокираха гостите с викторина за живота на Панаретов, както и за именуването на селото на Панаретовия род, извършено през 1934 година. Специален участник в разговора бе бившият областен управител Марин Кавръков. Благодарение на неговата инициативност след дълги десетилетия на забрава споменът за известния дипломат и патриот бе съживен. Кавръков потърси съдействието на външното ни министерство и на кмета на община Вашингтон  Ейдриън Фенти и през 2010 г. бе установен гробищния парк, където почиват тленните останки на Стефан Панаретов в столицата на САЩ. От тогава всяка година на 19 октомври, датата на кончината на дипломата през 1931 г., представители на посолството ни  поднасят пред паметната плоча цветя от името на родолюбивите сливенци и от свое име.

Паметна плоча на Стефан Панаретов бе поставена преди няколко години и върху фасадата на кметството в Панаретовци. Пред нея също бяха поднесени венци и цветя преди началото на импровизираното телевизионно студио, в което душа и сърце вложи целият екип – Моника, Ванеса, Петър, Полина, Ивайло, Божидара, Даниел, Иванина, Паула, Веселина. Главни продуценти бяха секретарят на читалището Веселина Миланова и председателят Галин Миков.  Организаторите получиха писмо от посланика на САЩ Кенет Мертен, в което се изразява благодарност за инициативата.

За събитието бяха отпечатани цветни брошури с много снимки от архива и исторически бележки за Панаретов. Директорът на СУ „Константин Константинов“ Весела Паскалева предостави столове за киносалона. Така бяха осигурени достатъчно места за многобройните гости на честването. Сред тях бяха кметският наместник Станимир Василев, общинският гл. експерт Десислава Куртова, приятели на читалището, жители на Панаретовци.

Предишна НОВ ПАРК И СПОРТНА ЗАЛА С 1 500 МЕСТА - СРЕД ПРИОРИТЕТИТЕ НА СТЕФАН РАДЕВ И ЛИСТАТА НА ГЕРБ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОГНЕБОРЦИ СПАСИХА ДВАМА СЛИВНАЛИИ В КВАРТАЛ „ДАМЕ ГРУЕВ“

Огнеборци спасиха двама сливналии, които се оказали в апартамент, където газова бутилка е предизвикала пожар. Инцидентът е станал в блок № 6, научи  Sliveninfo. Според съседи огънят е бил много

Новини Сливен

ПОЛИЦИЯТА ЗАЛОВИ ДРОГИРАН ШОФЬОР НА БМВ Х5 В СЛИВЕН

20-годишен водач на лек автомобил „БМВ Х5“ е хванат да управлява след употреба на наркотични вещества. Проверката е извършена на 23 февруари, около 17,15 часа, на бул. „Бургаско шосе“. Пробата

Новини Сливен

ПОЛИЦИЯТА РАЗКРИ 1,3 КГ. МАРИХУАНА ПРИ АКЦИЯ В НОВА ЗАГОРА

Над един килограм марихуана е иззела полицията в РУ-Нова Загора при операция по противодействие на наркоразпространението. Акцията е проведена на 16 март на територията на РУ-Нова Загора. Извършени са проверки