В ОБЩИНА СЛИВЕН СЕ ПРОВЕДЕ СРЕЩА С РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА ОТ СУ „ЙОРДАН ЙОВКОВ“
януари 25, 2018 1868 Прегледи

В ОБЩИНА СЛИВЕН СЕ ПРОВЕДЕ СРЕЩА С РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА ОТ СУ „ЙОРДАН ЙОВКОВ“

Учители и родители на деца от СУ „Йордан Йовков“ се срещнаха с кмета Стефан Радев, зам.-кмета Пепа Чиликова и началника на Регионалния инспекторат по образование д-р Бисерка Михалева. Поводът беше предложената оптимизация на училищната мрежа в града, която предвижда вливане на СУ „Йордан Йовков“ в ОУ „Панайот Хитов“. Двете страни се обединиха около идеята, че реформа и промяна трябва да има, но след широкото обсъждане, което се провежда, да се вземе най-доброто решение за всички училища в дългосрочен план.

Мотивите на общината са свързани с необходимостта от преминаване на едносменен режим във всички училища и максимално използване на материалната база.

Д-р Бисерка Михалева увери, че преподавателите ще бъдат същите, включително и ресурсните учители, които работят с децата със специални образователни потребности, както и материалната база от оборудваните кабинети. СУ „Йордан Йовков“ е включено в предложението, защото не се използва пълния капацитет на сградния фонд. Училището разполага с 39 кабинета, а формира 15 паралелки и е с най-слабо натоварената материална база на училище в града.

„През последните години двете училища не могат да направят по-голям прием от една паралелка в първи клас. Много е трудно да съществува училище с по една паралелка на випуск и много голяма материална база. Предлагаме вливане в сградата на „Панайот Хитов“, защото ако се влее  в „Йордан Йовков“, отново ще имаме неизползваеми стаи““, каза Бисерка Михалева.

Родителите заявиха, че не са против преобразуването, но според тях е по-добре ОУ „Панайот Хитов“ да се влее в СУ „Йордан Йовков“ заради по-добрата база. В СУ „Йордан Йовков“ се обучават деца със специални образователни потребности. Вече са създадени подходящи условия за тях, като по европейски проект са оборудвани специализирани кабинети. Родителите заявиха, че са доволни от работата с децата и изразиха притеснение, че промяната няма да им се отрази положително.

Директорът на училището Диана Кънева поиска оттегляне на предложението и сформиране на работна група с участието на дългогодишни учители. Тя предложи и намаляване на приема в профилираните гимназии.

„Поставихме един сериозен проблем на дневен ред. Трябва да се говори по него, да има дискусия и дори да се предложи нов проект, да стигнем до най-доброто решение за всички, около което да се обединим. То трябва да се отнася за всички училища в дългосрочен план. Идеята е да се натовари материалната база, а не децата. Решението се отнася за всички деца в града за следващите 20-25 години. Тогава няма да има значение колко ни е било трудно на нас. Ако не правим нищо, това вече ще е проблем утре, след 5, 10, 15 години…Приемете моето предложение като катализатор, като тема, която е поставена за обсъждане. Нищо не е невъзможно и нищо не е задължително. Въпросът е винаги да изхождаме от това какво е най-доброто за децата на Сливен. А не най-лесното“, каза кметът. Той подчерта, че усилията на всички институции трябва да са насочени към децата със специални образователни потребности за осигуряване на гладък преход във всеки процес на приобщаване.

Срещата се проведе по инициатива на родителите, чиито деца посещават училището. Обсъжданията по внесеното предложение за оптимизация на училищната мрежа в Сливен продължават.

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ЗАПОЧВАТ НОМИНАЦИИТЕ ЗА "ИНВЕСТИТОР НА ГОДИНАТА"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НАП ЗАТВОРИ КИТАЙСКИ РЕСТОРАНТ В СЛИВЕН

Националната Агенция за Приходите затвори един от двата китайски ресторанта в Сливен – този до болница „Хаджи Димитър“. Бистрото е запечатано. И ще остане така до 14 януари, видя репортер

Новини Сливен

СИЛНИЯТ ВЯТЪР СЪБОРИ ДЪРВЕТА В КВАРТАЛ РЕЧИЦА

Силният вятър събори дървета на отбивката за сливенския кв.“Речица“ до общежитието за незрящи и в района на кръговото движение на входа на Нова Загора. От Областното пътно управление съобщиха, че

Новини Сливен

ВЪЗСТАНОВЯВА СЕ КУРСЪТ НА ЛИНИЯ № 17 ПО НАПРАВЛЕНИЕ СЛИВЕН – САМУИЛОВО – ГЕРГЕВЕЦ – КРУШАРЕ

Във връзка с увеличаването на пътникопотока от 26 юни – петък, се възстановява курсът на линия №17 по направление Сливен-Самуилово-Гергевец-Крушаре с тръгване от Сливен в 19часа. Курсовете бяха редуцирани поради

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

2 × four =