В ОБЛАСТ СЛИВЕН ЩЕ БЪДАТ ВЪВЕДЕНИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
януари 21, 2022 4805 Прегледи

В ОБЛАСТ СЛИВЕН ЩЕ БЪДАТ ВЪВЕДЕНИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ

Допълнителни противоепидемични мерки ще бъдат въведени в Сливенска област във връзка с нарастващата заболеваемост, особено сред учениците, педагогическия и непедагогическия персонал в градовете Сливен и Нова Загора, и усложняващата се обстановка с разпространението на коронавируса. Това реши Областният кризисен щаб на извънредно заседание, проведено на 20 януари.

От 24 януари до 31 януари учениците от 1 до 12 клас в градовете Сливен и Нова Загора ще преминат от присъствено в онлайн обучение.

От 24 януари се преустановяват посещенията в кварталните пенсионерски клубове в областта.

Търговските центрове, магазините и пазарите, на открито и закрито,  ще извършват дейност единствено при въвеждане на еднопосочно движение на потока от клиенти и задължително носене на правилно поставени предпазни маски за лице.

От 31 януари ще бъдат преустановени плановият прием и плановите операции в болничните заведения в областта.

Допълнителните мерки ще влязат в сила със заповед на директора на РЗИ – Сливен.

Щабът реши да продължи засиления контрол за спазване на мерките, като ще бъдат извършвани самостоятелни и съвместни проверки от РЗИ, ОД на МВР, ОДБХ и ДИТ. При проверките особено внимание ще бъде обърнато на местата, където най-често са установявани нарушения – търговските обекти, обществените места на закрито, пазарите, където движението на потока от клиенти трябва да е еднопосочно, нощните заведения.

Към момента заболеваемостта в Сливенска област е 976,71 души на 100 000 лица от населението. За сравнение, в началото на седмицата тя бе 722,54 души.

В община Сливен заболеваемостта е най-висока. Само за три денонощия тя нарасна от 853,72 души на 1094, 58 души на 100 000 лица от населението. Рязко се увеличи стойността по този показател в община Нова Загора. Към момента заболеваемостта в тази община е 1 021, 35. В останалите две общини от областта – Твърдица и Котел, заболеваемостта е 664,65 и 352,21 души.

През първите три дни на седмицата с COVID–19 бяха диагностицирани 153 ученици на различна възраст, повечето от Сливен и Нова Загора. За сравнение, през цялата седмица от 10 до 16 януари, включително, заболелите ученици в областта бяха 92, като повечето от тях отново са от цитираните две общини. За три дни бяха заболяха 46 педагози при 16 – в предходната седмица. Карантинирани са десетки класове и други контактни лица на болните ученици и учители.

Към момента активните случаи на заболяването в областта са 1 981.  Над 1500 от болните са жителите на общинските центрове Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел, както следва: в град Сливен болните са 1 219, в Нова Загора – 258, Твърдица – 53, Котел – 27.

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ПРОКУРАТУРАТА ПРОВЕРЯВА ДОЦ. МАНГЪРОВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА СЛИВЕН КАНИ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ НА КОНСУЛТАЦИИ ЗА СЪСТАВА НА РАЙОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

До парламентарно представените партии и коалиции, До други партии и коалиции С Указ № 213 от 01 август 2022 г. /обн. ДВ, бр. 61 от 02 август 2022 г./ Президентът

Новини Сливен

НАД 5600 СА ИМЕНИЦИТЕ ИВАН И ИВАНКА В ОБЩИНА СЛИВЕН

Православната църква днес почита паметта на Йоан Кръстител – светецът, който кръщава Христос в река Йордан. В община Сливен мъжете с името Иван са 4127. От тях 2866 са постоянен

Новини Сливен

ХОКЕЕН МАЧ В СЛИВЕН – ЧАСТ ОТ КОЛЕДНАТА ПРОГРАМА НА ОБЩИНАТА

Демонстрационен хокеен мач на ледената пързалка в Сливен имаха възможност да наблюдават днес любителите на вида спорт. Срещата е част от Коледната програма на Община Сливен. След мача, всеки желаещ,