В ОБЛАСТ СЛИВЕН ЩЕ БЪДАТ ВЪВЕДЕНИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
януари 21, 2022 4725 Прегледи

В ОБЛАСТ СЛИВЕН ЩЕ БЪДАТ ВЪВЕДЕНИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ

Допълнителни противоепидемични мерки ще бъдат въведени в Сливенска област във връзка с нарастващата заболеваемост, особено сред учениците, педагогическия и непедагогическия персонал в градовете Сливен и Нова Загора, и усложняващата се обстановка с разпространението на коронавируса. Това реши Областният кризисен щаб на извънредно заседание, проведено на 20 януари.

От 24 януари до 31 януари учениците от 1 до 12 клас в градовете Сливен и Нова Загора ще преминат от присъствено в онлайн обучение.

От 24 януари се преустановяват посещенията в кварталните пенсионерски клубове в областта.

Търговските центрове, магазините и пазарите, на открито и закрито,  ще извършват дейност единствено при въвеждане на еднопосочно движение на потока от клиенти и задължително носене на правилно поставени предпазни маски за лице.

От 31 януари ще бъдат преустановени плановият прием и плановите операции в болничните заведения в областта.

Допълнителните мерки ще влязат в сила със заповед на директора на РЗИ – Сливен.

Щабът реши да продължи засиления контрол за спазване на мерките, като ще бъдат извършвани самостоятелни и съвместни проверки от РЗИ, ОД на МВР, ОДБХ и ДИТ. При проверките особено внимание ще бъде обърнато на местата, където най-често са установявани нарушения – търговските обекти, обществените места на закрито, пазарите, където движението на потока от клиенти трябва да е еднопосочно, нощните заведения.

Към момента заболеваемостта в Сливенска област е 976,71 души на 100 000 лица от населението. За сравнение, в началото на седмицата тя бе 722,54 души.

В община Сливен заболеваемостта е най-висока. Само за три денонощия тя нарасна от 853,72 души на 1094, 58 души на 100 000 лица от населението. Рязко се увеличи стойността по този показател в община Нова Загора. Към момента заболеваемостта в тази община е 1 021, 35. В останалите две общини от областта – Твърдица и Котел, заболеваемостта е 664,65 и 352,21 души.

През първите три дни на седмицата с COVID–19 бяха диагностицирани 153 ученици на различна възраст, повечето от Сливен и Нова Загора. За сравнение, през цялата седмица от 10 до 16 януари, включително, заболелите ученици в областта бяха 92, като повечето от тях отново са от цитираните две общини. За три дни бяха заболяха 46 педагози при 16 – в предходната седмица. Карантинирани са десетки класове и други контактни лица на болните ученици и учители.

Към момента активните случаи на заболяването в областта са 1 981.  Над 1500 от болните са жителите на общинските центрове Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел, както следва: в град Сливен болните са 1 219, в Нова Загора – 258, Твърдица – 53, Котел – 27.

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ПРОКУРАТУРАТА ПРОВЕРЯВА ДОЦ. МАНГЪРОВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВМРО ИЗЛИЗА НА ИЗБОРИТЕ В СЛИВЕН С ЛИСТА ОТ 7 КАНДИДАТИ ЗА СЪВЕТНИЦИ

Листата на ВМРО за съветници в Сливен се води от Спас Спасов, който е ветеринарен специалист. Партията се явява самостоятелно, без да издига кандидат за кмет. Общо 7 души са

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИТЕ ДЖИПИТА ИЗЛЯЗОХА СЪС СЪВЕТИ ПРИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ОТ ГРИП И ОРЗ

Ръководството на Сдружение на семейните лекари- Сливен, призовава населението на града при първи симптоми на остро респираторно заболяване да посещават личния си лекар. Това е необходимо, защото при наличие на

Новини Сливен

„ПАЯКЪТ” НА ГРАДСКА МОБИЛНОСТ – СЛИВЕН ХВАЩА САМО СТАРИ И ЕВТИНИ КОЛИ

Един много особен „паяк” притежава Градска мобилност – Сливен. Той сякаш е настроен така, че да вдига само стари  и евтини коли. Sliveninfo ви предлага снимка от поредния подобен „лов”.