В ОБЛАСТ СЛИВЕН СЕ ОРГАНИЗИРА ЕЖЕДНЕВЕН КОНТРОЛ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА НОВИТЕ МЕРКИ
юли 10, 2020 1340 Прегледи

В ОБЛАСТ СЛИВЕН СЕ ОРГАНИЗИРА ЕЖЕДНЕВЕН КОНТРОЛ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА НОВИТЕ МЕРКИ

 

Областният управител Чавдар Божурски свика заседание на кризисния щаб във връзка с временните противоепидемични мерки за периода от 10 до 15 юли, разпоредени  със заповед на министъра на здравеопазването.  Целта бе да се организира изпълнението на заповедта, както и координацията между институциите, ангажирани с осъществяването на контрола.

В заповедта изрично се посочва, че за посочения период се преустановяват присъствените учебни занятия; всички колективни и индивидуални спортни мероприятия ще се провеждат на открито и закрито без публика;  културните и развлекателните мероприятия, театри, кина и др. ще може да се състоят на открито и закрито при заетост от 50 процента на капацитета и спазване на физическа дистанция от 1,5 метра. През посочения период не се допуска посещението на нощни барове, дискотеки и клубове на закрито. На открито това може да става отново при заетост от 50 процента и спазване на физическа дистанция от 1,5 метра. Не са разрешени груповите празненства с присъствие над 30 души на открито и на закрито, в това число балове, сватби, кръщенета и др., като отново се изисква заетост до 50 процента на капацитета и спазване на дистанция от 1,5 метра. Свижданията в болниците и социалните заведения остават забранени  /цялата заповед на министъра – в прикачения файл/.

По време на дискусията участниците в заседанието коментираха изпълнението на всяка от точките в министерската заповед. Те се обединиха около следните решения:

Засилените проверки за спазване на противоепидемичните мерки продължават, като в  екипите ще бъдат включени представители на РЗИ, ОДБХ, ОД на МВР и Инспекцията по труда. Проверките ще обхванат населените места и в четирите общини на областта. Те ще бъдат ежедневни и ще се осъществяват както планирано, така и по сигнали.

Обект на контрол ще бъдат всички нощни заведения, планираните спортни, културни и други развлекателни събития на открито и закрито, заявените в общините и кметствата сватбени и други тържества, търговските обекти за хранителни и нехранителни стоки, носенето на лични предпазни средства в закрити площи, в обществения транспорт и др.

Областният управител ще провежда ежедневни заседания с представители на РЗИ, ОДБХ, ОД на МВР и Инспекцията по труда, на които ще бъдат обсъждани извършените проверки,  резултатите от тях и ще бъдат определяни следващите действия за контрол. Те ще бъдат съобразени с планираните спортни, културни, развлекателни и други събития, за които всеки ден в щаба ще постъпва информация от общините.

Областният кризисен щаб напомня на гражданите, че могат да подават сигнали за нарушения на противоепидемичните мерки или препоръки за изпълнението им на открития телефон в областната администрация 0882 94 75 94.

„Всичко, което се прави, е в името на здравето – на всеки един от нас и на цялата ни общност. Надявам се, че гражданите, собствениците на заведения и търговски обекти, работодателите ще проявят и занапред висока дисциплина и ще се придържат към стриктно изпълнение на разпоредените нови временни мерки“, коментира областният управител и председател на щаба Чавдар Божурски.

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ТРИМА НОВОЗАРАЗЕНИ В СЛИВЕН, 330 В СТРАНТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СТЕФАН РАДЕВ: ДЕЦАТА СА НАШ ПРИОРИТЕТ И НАЙ-ВАЖЕН КРИТЕРИЙ ЗА РАБОТАТА НИ

С много танци, гатанки и песни премина Коледният концерт на детските градини в града. Официален гост на тържеството в зала „Сливен“ беше кметът Стефан Радев. В приветствието си към децата

Новини Сливен

В ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА ПРОГРАМИРАНЕТО /5 – 20 окт. 2019г./ РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“ – СЛИВЕН ОРГАНИЗИРА ДВАНАДЕСЕТ СЕМИНАРА И ОБУЧЕНИЯ ПО ПРОГРАМИРАНЕ С РОБОТА ФИНЧ И РОБОТА-ПЧЕЛА Bee-bot

За поредна година РБ “Сава Доброплодни“- Сливен се включи активно в инициативите на Европейската седмица на програмирането /5 – 20 окт. 2019г./. Организирани са 12 семинара и обучения по програмиране

Новини Сливен

КРИМИНАЛИСТИ НА РУ-СЛИВЕН ЗАДЪРЖАХА 18-ГОДИШЕН ЗА ГРАБЕЖ СЛЕД ПУБЛИКАЦИЯ В ИНТЕРНЕТ

Началникът на сектор „Криминална полиция” към РУ-Сливен се е самосезирал във връзка с публикация в Интернет за извършен грабеж. Късно вечерта на 20 май в социална група във Фейсбук е