В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЕ ПРОВЕДЕ СРЕЩА С РЕГИОНАЛНИЯ КООРДИНАТОР НА УНИЦЕФ МАЙЯ ГРОЗДАНОВА
15.11.2022 616 Прегледи

В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЕ ПРОВЕДЕ СРЕЩА С РЕГИОНАЛНИЯ КООРДИНАТОР НА УНИЦЕФ МАЙЯ ГРОЗДАНОВА

В Областна администрация се проведе работна среща на заместник-областния управител Антоний Андонов с Майя Грозданова, регионален координатор на УНИЦЕФ за Сливен и Стара Загора.

На срещата бяха обсъдени резултатите от пилотния проект „Европейска гаранция за детето“, който се финансира от Европейския съюз и се изпълнява с подкрепата на УНИЦЕФ. Европейска гаранция за детето е инициатива на Европейската комисия, която цели всяко дете в нужда да има достъп до здравеопазване, образование, детски грижи, приемливо жилище и подходящ хранителен режим. Пилотните дейности в България се изпълняват от месец октомври 2020 г. в 10 общини на територията на областите Сливен, Стара Загора и Бургас. Целта е да се разшири достъпът и подобри качеството на четири вида услуги: патронажна грижа и предоставяне на индивидуализирана подкрепа на семейства с деца до 3 години, осъществяване на ранна интервенция за семейства с малки деца с увреждания и затруднения в развитието, качествено приобщаващо предучилищно образование за деца с обучителни затруднения, превенция и подкрепа за деца от семейства в несигурна ситуация, включително ромски деца от маргинализирани общности.

„Изключително сме впечатлени от организацията, създадена от УНИЦЕФ, от ефективността, мащабността, резултатите от проекта „Европейска гаранция за детето“ и от добросъвестната работа на целия екип. От името на областния управител г-н Афузов заявявам, че ще направим всичко възможно за осигуряването на устойчивост и приемственост на постигнатото“, изтъкна по време на работната среща Антоний Андонов. От своя страна регионалният координатор на УНИЦЕФ г-жа Грозданова посочи, че в област Сливен работи най-големият екип по проекта, включващ медицински сестри, акушерки, социални работници, и че постигнатите резултати са много добри. За периода от началото на дейностите до 30 септември 2022 г. е оказана подкрепа на 6 480 деца и 4 883 родители, обучени са 181 специалисти. Домашните посещения и телефонните консултации, осъществени от Центъра за майчино и детско здраве, осигуряващ патронажните грижи по проекта, са общо 20 599. В резултат от дейността на Центъра: 654 деца са били насочени към специалисти, 201 деца са получили съдействие за регистрация и контакт с общопрактикуващ лекар или педиатър, 126 семейства са били подкрепени за достъп до социални услуги, 1 050 бременни жени са получили достъп до пренатални грижи, от тях – 610 бременни жени в несигурна семейна среда или без здравно осигуряване. В осем детски градини – четири в Сливен, две в Нова Загора, по една в Котел и Твърдица, е направена оценка на нуждите от приобщаващо образование на децата и са назначени допълнителни специалисти. В центровете за подкрепа в Сливен, Котел и Твърдица, работещи с деца и семейства от уязвимите групи, също са назначени допълнително социални работници. В рамките на проекта са създадени и два мобилни екипа – към Центъра за работа с деца на улицата в гр. Котел и в община Твърдица, които работят на терен с уязвими семейства. Дейностите по пилотния проект „Европейска гаранция за детето“ са планирани и насочени към всички деца и семейства в област Сливен, без оглед на социален статус или етническа принадлежност, но са съобразени със спецификата на региона.

Заместник-областният управител Антоний Андонов и г-жа Майя Грозданова обсъдиха детайлно възможностите за продължаване на създадените добри практики и осигуряването на устойчивост на пилотния проект. Те бяха единодушни, че най-добрият вариант за това е трансформирането на предоставяните по проекта здравни и социални услуги в държавно делегирана дейност. За целта ще се търси съдействие както от ресорните министерства, така и от сливенските депутати.

„Участието в пилотният проект “Европейска гаранция за детето“ е привилегия за област Сливен. Виждаме резултатите от създадените добри и работещи социални практики, подпомагащи младите семейства. Затова твърдо заставаме зад идеята за устойчиво продължение на този проект и в най-скоро време ще организираме среща на високо ниво за целта“, заяви на финала на срещата Антоний Андонов.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ПОРЕДИЦА ОТ УСПЕХИ ЗА КСТ "ТУИДА"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Подарили на мутра златен ролекс. Когато му връчили подаръка, той го харесал, но казал, че не го разбира. Обяснили му, че всъщност много лесно се познава часът – когато двете

Новини Сливен

МИНЧО АФУЗОВ НАГРАДИ СЪС „ЗЛАТНО СЪРЦЕ“ МОМЧЕ ОТ ГРАДЕЦ, СПАСИЛО ЖИВОТА НА СЕМЕЙСТВО ПРИ ПОЖАР

Осмокласникът Митко Петров от котленското село Градец е тазгодишният носител на наградата за добродетелни постъпки „Златно сърце“. Областният управител Минчо Афузов му подари златен медальон във формата на сърце, а

Новини Сливен

ГРАМОТИ ЗА МЛАДИТЕ ХУДОЖНИЦИ ОТ „АРТС ХЪБ“

36 млади художници от частната школа по рисуване „Артс хъб“ в Сливен получиха грамоти за своето целогодишно трудолюбие. Тържеството се състоя в къща „Миркович“, любезно предоставена от община Сливен. В