В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ В ГРАДА НА ТЕКСТИЛА: ОТ КЕНАРЕНИ РИЗИ И РЪЧНИ ДАНТЕЛИ ДО МОДЕРЕН ШИК ОТ РЕЦИКЛИРАНИ МАТЕРИИ
14.05.2023 872 Прегледи

В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ В ГРАДА НА ТЕКСТИЛА: ОТ КЕНАРЕНИ РИЗИ И РЪЧНИ ДАНТЕЛИ ДО МОДЕРЕН ШИК ОТ РЕЦИКЛИРАНИ МАТЕРИИ

Традициите в текстилното производство и облеклата като знак на времето, в миналото и днес, бяха акцент на събитията, с които Регионалният исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ откри Нощта на музеите в Сливен.

В града, където Добри Желязков създава през 30-те години на 19 век първата текстилна фабрика на Балканите, по-късно, през 1883 година, се е родило и първото професионално учебно заведение по текстил. „То е имало за цел да създаде кадри, които да работят в текстилните фабрики на индустриален Сливен. Тази вечер ще изразим своята почит към всички възпитаници и учители, които са работили и са се обучавали в това училище с толкова дългогодишна история“, заяви доц. д-р Николай Сираков, директор на регионалния музей. Той изказа благодарност от името на екипа си към община Сливен за финансовата подкрепа за организирането на атрактивните изненади в Нощта на музеите, както и на партньорите от Нов български университет, модна къща „DiKa” и ППМГ „Добри Чинтулов“, чиито ученици пък бяха главни действащи лица като манекени в специалното музейно ревю на старинни и съвременни облекла.

„Нощта на музеите се превърна в традицията в нашия град, в събитие, което непрекъснато се надгражда и дава възможност на на нашите културни институти да отворят врати за вас, вашите семейства и гостите на Сливен“, заяви Чиликова и пожела на домакините от РИМ и техните колеги да бъдат все така креативни, за да привличат интереса към богатото културно-историческо наследство на Сливен.

Очакваното музейно ревю се състоя пред сградата на Регионалния исторически музей. На подиума дефилираха девойки и младежи в автентични, стари женски и мъжки облекла, богато украсени с везба, мъниста, шнурове, дантели и други ръчно изработени или пришити елементи. Пътешествието във времето пренесе публиката в края на 19 и началото на 20 век, когато градските жени са носили разкроени рокли от коприна, а елегантните шапки и чадърите са навлезли като неизменен аксесоар. Студенти от НБУ провокираха младите зрители със смели решения за градски шик на облекла, изработени от рециклирани тъкани и синтетика. Имаше и авангардна колекция, предназначена за изтънчените и ценителските вкусове. Представени бяха и стилните, качествени облекла на популярната модна къща „DiKa”. Настроение и приятни емоции още създадоха въздействащите танцови и вокални изпълнения на състави от Сливен и Нова Загора.

Интересно преживяване бяха подготвили за своите гости и в единствения у нас Национален музей на текстилната индустрия, който се намира в Сливен до фабриката на Добри Желязков. Екипът на музея съвместно с филиала на ТУ – София и гимназията по текстил отвориха ателие – шивачница „Модена“ за декориране на текстилен материал чрез електронна бродировъчна машина и изработване на пъстроцветен шал с ръчна шевица.

Ново тази година бе и играта „Моето музейно селфи“, организирана от РИМ, ХГ „Д.Дорович“ и екипа на Късноантичната и средновековна крепост „Туида“. Бяха предвидени награди за посетителите, които си направят селфи при посещенията в музеите или галериите в града и го популяризират в социалните мрежи.
Разнообразните изложби, заниманията и изненадите, подготвени от културните институции, провокираха интереса на семейства с деца, младежката аудитория, ценители. Програмата на Нощта на музеите е част от Майските дни на културата „Сливенски огньове“.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ВЪЛШЕБНИЯТ СВЯТ НА МАЛКИЯ МУК – ПОВИК ЗА ДОБРОТА, КРАСОТА И СПРАВЕДЛИВОСТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЕЛО СБОРИЩЕ СЕ ВДИГНА НА БУНТ СРЕЩУ 40 КРАВИ

Цяло село на бунт срещу стадо крави. Жители на Сборище недоволстват срещу свой съселянин, който отглежда 40 животни в центъра на населеното място. Има и подписка за изселване на кравите,

Новини Сливен

АРЕСТУВАХА 30-ГОДИШЕН АПАШ

30-годишен мъж, извършил кражба и направил опит да се укрие, е задържан от криминалисти на РУ-Сливен. На 9 май 64-годишен мъж е подал заявление за кражба от дома му в

Новини Сливен

НАГРАДИ ЗА ГАРДОВЕТЕ ОТ ОБЩИНСКАТА ФИРМА ЗА ОХРАНА, КОИТО ПРЕДОТВРАТИХА ЧУПЕНЕТО НА ОЩЕ СЕДАЛКИ НА СТАДИОН „ХАДЖИ ДИМИТЪР“

Двама гардове от общинската фирма за охрана днес получиха морални и материални награди. Причина затова станаха техните действия в сряда следобед, когато екипът, ръководен от Ради Новаков успя да спре