В НОВА ЗАГОРА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗАХА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ
03.03.2024 323 Прегледи

В НОВА ЗАГОРА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗАХА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ

На 3 март в 11 часа Нова Загора зазвуча в ритмите на хубавата българска музика. Те привлякоха новозагорци пред  НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“, където танцьори от ТШ „All steps – всички стъпки“ гр. Нова Загора поставиха началото на честването на Националния празник на Република България.

Този паметен миг беше споделен от кмета на Община Нова Загора Галя Захариева, заместник-кметовете Нина Генчева, Иванка Михова и Ивайло Енев, секретарят на Общината Ангел Стойчев, общински съветници, кметове на населени места, директори на културни и образователни институции, общественици, граждани.

Знаменосци в тържествената церемония по вдигането на трибагреника бяха новозагорци, дали своя принос в обществения живот на града и получили отличие за това в „Годишни награди на Община Нова Загора“ за 2023 г.: Симона Гочева – носител на приз „Спортист на 2023 г.”; Радка Енчева – носител на приз за „Активна доброволческа дейност”; Валентин Василев –носител на приз „Работодател на 2023 г.“; Павлина и Стоян Петрови – носители на наградата „Принос в развитието и утвърждаването на българската култура и идентичност в Община Нова Загора”; Здравко Ников – президент на Ротари клуб – Нова Загора, отличен с наградата за „Цялостен принос за развитието на Община Нова Загора“. Част от знаменната група беше и д-р Антония Велева – началник инфекциозно отделение на МБАЛ „Св. Петка Българска“, включила се всеотдайно като доброволец в новата програма на Община Нова Загора „Здравна грижа на място“.

Звуците на химна „Мила Родино” отекнаха в сърцето на Нова Загора, а издигащото се знаме развълнува жителите и гостите на града.

„Днес  тържествува националната ни гордост и вяра, припомняме си собствената ни устойчивост, сила и мъдрост”, с тези думи кметът на Общината Галя Захариева започна своето слово по повод Националния празник на България. Тя изказа почит към героите на Освобождението и призова: „Да помним, че свободата и правото да живееш като независим и свободен човек, се отстоява всеки ден! Да бъдем достойни всеки ден за нашето минало! Да бъдем достойни всеки ден с делата си пред нашето бъдеще и нашата нация!”

Регионален клуб – Нова Загора  на Национално дружество „Традиция” възкреси паметните  събития от 3 март 1878 г., пресъздавайки ги в историческа възстановка.

Патриотичния дух на епохата пробудиха и децата от Детски клуб „Млад  родолюбец” при НЧ „Любен Каравелов” с ръководител Нели Енева.

По покана на организаторите – Община Нова Загора и НЧ „Д. П. Сивков – 1870“ гост-изпълнители на празника бяха Цветелина Башкехайова и част от Формация „Казанлъшко настроение“. Със своите красиви фолклорни изпълнения, те продължиха празника, разпалвайки неугасимата искра на българщината.

Предишна 146 ГОДИНИ СВОБОДА: КОТЕЛ, ЖЕРАВНА И МЕДВЕН ОТБЕЛЯЗАХА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО“ – 2022

Пo решение на Св. Синод на БПЦ-БП Синодалният Културно-просветен отдел обявява: НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО”- 2022 в следните категории: ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО ЛИТЕРАТУРА (ПОЕЗИЯ И ПРОЗА) ФОТОГРАФИЯ   В Конкурса могат

Новини Сливен

ПРОГРАМАТА НА ОБЩИНАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА – НАДГРАДЕНА И ПО-АТРАКТИВНА

И тази година в програмата за развитие на туризма на Община Сливен са заложени конкретни цели, дейности и прояви за превръщането на града във все по-атрактивна дестинация. „Нашият град бе

Новини Сливен

СИЛНИЯТ ВЯТЪР СТОВАРИ ДЪРВО ВЪРХУ КОЛА

Силният сливенски вятър нанеси поредната щета. Дърво се прекърши и падна върху лек автомобил марка „Опел“, научи Sliveninfo. Случката е от тази нощ в кв. „Сини камъни“. Колата е собственост