В ЛАБОРАТОРИЯ „ЛИНА” ВЕЧЕ РАБОТЯТ ТРИМА ЛЕКАРИ-ПАРАЗИТОЛОЗИ. НАЙ-НОВОТО ПОПЪЛНЕНИЕ Е Д-Р КАЛИНА ЛАЗАРОВА
май 11, 2022 876 Прегледи

В ЛАБОРАТОРИЯ „ЛИНА” ВЕЧЕ РАБОТЯТ ТРИМА ЛЕКАРИ-ПАРАЗИТОЛОЗИ. НАЙ-НОВОТО ПОПЪЛНЕНИЕ Е Д-Р КАЛИНА ЛАЗАРОВА

Д-р Калина Лазарова се превърна в новата гордост на лаборатория „ЛИНА”, след като успешно положи изпит за придобиване на специалност „Медицинска паразитология”. Той се състоя в Националния център по заразни и паразитни болести в началото на месеца. Д-р Лазарова, която провеждаше следдипломното си обучение в лабораторията от 2019 г., се справи отлично пред изпитващата комисия.

„С нея лекарите – паразитолози в „ЛИНА” вече са трима, като имаме и един специализант. Това много ни радва, защото по този начин създаваме собствени кадри и насърчаваме приемствеността в това  изключително рядко, но много необходимо направление от медицината”, споделят от „ЛИНА”, които са акредитирани от Министерството на здравеопазването като база за следдипломно обучение на лекари.

По информация от регистъра на Българския лекарски съюз до май в страната официално практикуват по-малко от 60  лекари-паразитолози. Забележителното е, че трима от тях работят на едно място – „ЛИНА”, като се очаква скоро да станат повече. Това не е случайно, тъй като лабораторията от години следва социалната си мисия да привлича и обучава лекари.

„Благодаря и на тримата специалисти, които ме обучаваха. Сред тях бяха уважаваната колега д-р Параскева Димова, която вече се пенсионира, д-р Иван Макавеев и Татяна Цветкова, която има научна степен доктор по „Паразитология и хелминтология”. От тях научих много, защото са на високо ниво и са изключително всеотдайни към младите колеги”, споделя д-р Лазарова.

Едно от предимствата на „ЛИНА” е, че екипът е толкова високоспециализиран, че успява да диагностицира и случаи, които не са често срещани, и за които се изисква висока подготовка. Успешната работа по някои от тях намира отзвук в научни списания в чужбина.

Предишна СТЕФАН РАДЕВ: КНИГАТА ТРЯБВА ДА Е НЕДЕЛИМ СПЪТНИК В РАЗВИТИЕТО НА ВСЯКО ДЕТЕ И НА ВЪЗРАСТНИТЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ
Следваща ЦЪРКВАТА „СВЕТИ СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ В СЕЛО БЛАТЕЦ НАВЪРШИ 150 ГОДИНИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НА ГОСТИ В ОБЩИНА ТВЪРДИЦА

Следвайки желанията на своите симпатизанти за срещи и споделяне на проблеми, представители на ПП „Има такъв народ” посетиха населени места в община Твърдица. От страна на домакините срещите преминаха в

Новини Сливен

РЗИ – СЛИВЕН ПУБЛИКУВА ИНФОРМАЦИЯ И ПРЕПОРЪКИ ЗА КОРОНАВИРУСА

Във връзка с променящата се епидемиологична обстановка по отношение разпространението на новия коронавирус COVID-19 в Европа, уведомяваме гражданите, пристигащи от Континентален Китай, Макао, Хонконг, Тайланд и Италия да останат по

Новини Сливен

16-ГОДИШНО МОМЧЕ Е ЗАДЪРЖАНО ЗА КРАЖБА ОТ ЧАСТЕН ДОМ В СЛИВЕН

Криминалисти са задържали 16-годишно момче за кражба от частен имот в град Сливен. На 26 май 35-годишна жена е подала заявление за кражба на парична сума и други вещи от