В ЛАБОРАТОРИЯ „ЛИНА” ВЕЧЕ РАБОТЯТ ТРИМА ЛЕКАРИ-ПАРАЗИТОЛОЗИ. НАЙ-НОВОТО ПОПЪЛНЕНИЕ Е Д-Р КАЛИНА ЛАЗАРОВА
май 11, 2022 722 Прегледи

В ЛАБОРАТОРИЯ „ЛИНА” ВЕЧЕ РАБОТЯТ ТРИМА ЛЕКАРИ-ПАРАЗИТОЛОЗИ. НАЙ-НОВОТО ПОПЪЛНЕНИЕ Е Д-Р КАЛИНА ЛАЗАРОВА

Д-р Калина Лазарова се превърна в новата гордост на лаборатория „ЛИНА”, след като успешно положи изпит за придобиване на специалност „Медицинска паразитология”. Той се състоя в Националния център по заразни и паразитни болести в началото на месеца. Д-р Лазарова, която провеждаше следдипломното си обучение в лабораторията от 2019 г., се справи отлично пред изпитващата комисия.

„С нея лекарите – паразитолози в „ЛИНА” вече са трима, като имаме и един специализант. Това много ни радва, защото по този начин създаваме собствени кадри и насърчаваме приемствеността в това  изключително рядко, но много необходимо направление от медицината”, споделят от „ЛИНА”, които са акредитирани от Министерството на здравеопазването като база за следдипломно обучение на лекари.

По информация от регистъра на Българския лекарски съюз до май в страната официално практикуват по-малко от 60  лекари-паразитолози. Забележителното е, че трима от тях работят на едно място – „ЛИНА”, като се очаква скоро да станат повече. Това не е случайно, тъй като лабораторията от години следва социалната си мисия да привлича и обучава лекари.

„Благодаря и на тримата специалисти, които ме обучаваха. Сред тях бяха уважаваната колега д-р Параскева Димова, която вече се пенсионира, д-р Иван Макавеев и Татяна Цветкова, която има научна степен доктор по „Паразитология и хелминтология”. От тях научих много, защото са на високо ниво и са изключително всеотдайни към младите колеги”, споделя д-р Лазарова.

Едно от предимствата на „ЛИНА” е, че екипът е толкова високоспециализиран, че успява да диагностицира и случаи, които не са често срещани, и за които се изисква висока подготовка. Успешната работа по някои от тях намира отзвук в научни списания в чужбина.

Предишна СТЕФАН РАДЕВ: КНИГАТА ТРЯБВА ДА Е НЕДЕЛИМ СПЪТНИК В РАЗВИТИЕТО НА ВСЯКО ДЕТЕ И НА ВЪЗРАСТНИТЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ
Следваща ЦЪРКВАТА „СВЕТИ СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ В СЕЛО БЛАТЕЦ НАВЪРШИ 150 ГОДИНИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПЪРВОМАЙСКО ШЕСТВИЕ НА БСП В СЛИВЕН

БСП проведе първомайско шествие в Сливен. Около 300 души преминаха от червената централа, по ларгото, покрай Стария бряст и стигнаха до паметника на Съби Димитров. Шествието бе водено от червения

Новини Сливен

ДВАМА СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА ДРОГА В НОВА ЗАГОРА

Притежание на наркотици е установено от новозагорски криминалисти в хода на специализирана операция. Акцията е осъществена на 27 март с цел  противодействие на престъпленията, свързани с употреба и разпространение на

Новини Сливен

КОТЛЕНСКИ СЪСТАВИ ЩЕ ВЗЕМАТ УЧАСТИЕ В ПОРЕДНОТО ИЗДАНИЕ НА ФОЛКЛОРНИЯ ФЕСТИВАЛ „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“ 2018

На 9 юни град Елена ще бъде домакин на поредното издание на фолклорния фестивал „Балканът пее и разказва“ 2018, където котленски състави ще вземат участие. Фестивалът ще бъде открит на