В КЪЩАТА МУЗЕЙ НА ЙОРДАН ЙОВКОВ В ЖЕРАВНА ДНЕС БЕ ЧЕСТВАНА ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО МУ

В КЪЩАТА МУЗЕЙ НА ЙОРДАН ЙОВКОВ В ЖЕРАВНА ДНЕС БЕ ЧЕСТВАНА ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО МУ

В къщата – музей на Йордан Йовков в Жеравна днес бе чествана годишнина от рождението на бележития български писател. Това съобщи пред репортер на БТА Мария Александрова, уредник в туристическия обект.

Пред паметника му в двора на къщата се състоя изнесен ритуал, поднасяне на цветя и рецитал, организирани от служителите на музеите в село Жеравна. Да почетат своя патрон пристигнаха и ученици от Десето училище „Йордан Йовков“ в Сливен.

Йовков е роден на 9 ноември 1880 година в котленското село, а тази година се навършват 142 години от рождението му.

Сред експонатите, които могат да видят посетителите, са писалката на Йордан Йовков, с която е написал „Старопланински легенди“, лични вещи на писателя и на неговото семейство, книги и др. Мария Александрова посочи, че в музея може да се види и карта на Жеравна, на която са отбелязани местата, свързани с разказите от сборника. Къщата е добре запазена, каза тя. Посещаемостта е висока, а туристите не са намалели и по време на КОВИД пандемията. Топлата есен и приятното време са още една причина обектът да бъде посещаван и до момента, каза уредничката.

 

БТА

Предишна ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА И МАРИЯ БЕЛОВА С ПАРЛАМЕНТАРНО ПИТАНЕ ЗА НПВУ
Следваща РУМЕН ИВАНОВ ПРЕДЛАГА ЛИКВИДАЦИЯ НА ОБЩИНСКАТА ПОГРЕБАЛНА АГЕНЦИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ОТКРИ КОЛЕДНИЯ ТУРНИР ПО ДЖУДО ЗА ДЕЦА

В Сливен днес започна Коледният турнир по джудо за деца, събрал състезатели и треньори от 15 клуба в страната. Турнирът беше официално открит от кмета на община Сливен Стефан Радев,

Новини Сливен

ПРОДЪЛЖАВАТ ОТКРИТИТЕ ПРИЕМНИ НА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ОТ ПП ГЕРБ – СЛИВЕН И ПРЕЗ АВГУСТ

Общинските съветници от ПП „ГЕРБ“ – Сливен продължават срещите си с граждани и през месец август. Приемните на представителите на местния парламент преминават при голям интерес и през летните месеци.

Новини Сливен

ЕДНА ПРЕПОДАВАТЕЛКА В ТЕХНИЧЕСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ – СЛИВЕН ПОДЕ ИНИЦИАТИВАТА „ОТ ХОРА ЗА ХОРА“ В ГРАДА ПОД СИНИТЕ КАМЪНИ

Една преподавателка в Техническия университет, клон – Сливен доведе под Сините камъни благородната инициатива „От хора за хора“. Коя е тя? Sliveninfo ви предлага повече за Ваня Проданова и нейната