В КЕРМЕН СЕ ПРОВЕЖДА ХV РЕГИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН СЪБОР
13.05.2023 1293 Прегледи

В КЕРМЕН СЕ ПРОВЕЖДА ХV РЕГИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН СЪБОР

В истински фолклорен празник се превърна традиционният регионален събор, който се провежда днес в град Кермен в община Сливен. В рамките на фолклорната инициатива са включени два конкурса – за надсвирване за наградата на името на Досьо Милков и за надиграване за наградата на името на Динко Орсов. Откриването на петнадесетото издание на събитието, посветено на българските традиции и народни обичаи събра десетки жители и гости на града. Официалното начало даде зам.кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, която поздрави всички присъстващи и пожела успех на участниците.

„За мен е удоволствие днес да съм тук сред вас! Да ви поздравя, че съхранявате българските традиции и дух и вече толкова години ги възраждате и поднасяте с такова почитание и уважение! Благодарение на тези инициативи, които превръщате в празник, младите поколения имат възможност да се докоснат до красотата и необятността на българския фолклор, да го опознаят и да го заобичат  до живот. От мое и от името на кмета на община Сливен господин  Стефан Радев, ви пожелавам здраве, късмет, ползотворна работа на журито и много невероятни и незабравими емоции за всички през днешния ден! На добър час!“, заяви Пепа Чиликова.

Приветствие към всички отправи и кметът на Кермен Живко Жечев. „Нашият фестивал се разви и вече толкова години продължава да утвърждава имената на видните ни съграждани Динко Орсов и Досьо Милков. Тръгнали от този площад и разнесли керменския фолклор извън пределите на Майка България. Тук са се провеждали първите кастинги, а от целия регион, великият Филип Кутев, е грабил с пълни шепи. На добър час, нека най-добрият победи и продължавайте да разпространявате нашия прекрасен фолклор“, заяви още Жечев.

Сред гостите на откриването бяха председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, народните представители Мария Белова и Татяна Султанова, общински съветници, кметове на населени места и кметски наместници.

Тази година 12 състава за автентичен фолклор от региона, индивидуални инструменталисти, танцьори и певчески групи участват в двата конкурса. Те са разпределени в две възрастови групи – до 16 и над 16 години. Професионално жури с председател – доц. д-р Владимир Демирев, етнолог и фолклорист и членове – Иван Стоянов, музикант и хореографът Станка Иванова, ще оценява техните изпълнения. Всички участвали състави ще получат диплом и сувенир, а за победителите в конкурсите, са определени парични награди.

Съборът се провежда през година и цели да поддържа жива фолклорната традиция, да утвърждава приемствеността между поколенията в усвояване и възпроизвеждане на богатото фолклорно наследство в наше време. Да провокира интереса и обучението на младите хора в тези традиции.

Организатори са Община Сливен, Кметството на Кермен и местното НЧ „Пробуда – 1906“.

Предишна "ПАНАИР НА ЕВРОПА" СЕ ПРОВЕДЕ КРАЙ ФОНТАНА "КЪЛБОТО" В СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Попитали Радио Ереван: – Защо терористите взривяват винаги: самолети, влакове, автобуси, а не президенти, министри, политици? – Защото тероризмът трябва да предизвиква ужас, а не радост. – Ходих на лекар.

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Намерила една жена вълшебната лампа на Аладин. Потъркала я и както е традицията, от нея изскочил джин. – Какво ще желае госпожата? – Много обичам мъжа си. Искам за

Новини

ПРЕЗ ИЗМИНАЛАТА СЕДМИЦА РЯЗКО СЕ УВЕЛИЧИХА БОЛНИТЕ, 392 СА ЗАРАЗЕНИТЕ ДЕЦА, УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ

1 529 са новозаболелите с COVID-19 през миналата седмица в Сливенска област. Те са с 98,3 процента повече в сравнение с предходната седмица, съобщиха от Областния кризисен щаб. 284 сред тях са