В КБИ „ГРИФОН“ – СЛИВЕН СЕ СБЪДВАТ МЕЧТИ
08.03.2024 1349 Прегледи

В КБИ „ГРИФОН“ – СЛИВЕН СЕ СБЪДВАТ МЕЧТИ

Някак тихо минаха във времето два големи успеха на сливенския спорт. Преди броени дни Деница Кабаджова стана шампион по карате в най-престижната дисциплина на националното първенство. Проявата беше само за притежатели на кафяв и черен колан.

В Мастерс дисциплината деветнадесет годишната Деница спечели първо място. Шампион при най-добрите каратисти сред мъжете в България е друг сливналия – Виктор Бъчваров, който е осемнадесет годишен. Виктор бе дебютант при мъжете, носители на черен колан. Той все още е ученик в сливенска гимназия. Предстои му дипломиране тази година.

Това не е първия успех при най-добрите жени-каратисти за Деница Кабаджова. Миналата година тя отново стана първа сред жените в България и трета на световното първенство. В момента е студентка в СУ Климент Охридски.

Общото между двамата шампиони – Деница и Виктор се нарича КЛУБ ПО БОЙНИ ИЗКУСТВА „ГРИФОН“ – СЛИВЕН. И Деница, и Виктор са започнали да тренират карате още в детската градина. Техен треньор е Антон Въндев, собственик на клуба.

„Да тренирам деца по карате е моя сбъдната мечта. Истински щастлив съм, когато наши възпитаници стават шампиони, но не по-малко се радвам, разбирайки, че имат успешна реализация в живота.“, казва Антон Въндев.

КБИ „ГРИФОН“ е създаден през 2001 година в Сливен. В началото Антон Въндев и съпругата му Теодора Въндева започват да тренират деца в сливенските забавачници. Това продължава и до днес. В момента двамата треньори занимават с карате възпитаници на общо пет детски градини в Сливен. По-големите деца ходят на тренировки в модерната зала на клуба, която се намира в самото начало на пътя към лифта. В залата са създадени всички условия за пълноценна подготовка и почивка.

„Мечтая да обучавам деца, които имат яснота какво искат в живота. За съжаление, днес много от подрастващите държат всичко да става бързо и лесно, нямат търпение да постоянстват. Най- важно е отношението на родителите и тяхната отговорност, в ранните години нещата зависят само от тях“, споделя Антон Въндев, който се гордее с факта, че за 2023 година КБИ „ГРИФОН“ е поставен на първо място в класацията на Министерството на спорта в своята категория. „Не мога да не спомена, че в момента Община Сливен помага на клуба повече от Министерството. През последните няколко години Общината ни покрива голяма част от разходите за участие в състезания. Това е факт, който не може да не ни радва и сме благодарни за отношението“ казва треньорът.

В КБИ „ГРИФОН“ Сливен днес тренират 60 деца. Някои от тях идват от Стралджа, Котел и Шивачево, превозвани три пъти седмично от своите родители. За съжаление, излезли веднъж от Сливен, възпитаниците на клуба рядко се връщат. Част от тях са отдадени на любимия си спорт и като възрастни. Двама от тях носят славата в Китай и Виетнам. Други са отдадени на спорта и по света,  и у нас. Където и да се намират на планетата, всички те имат обща принадлежност – КБИ „ГРИФОН“ Сливен. Клубът, който сбъдва мечти.

 

Георги Мангинов

Предишна ПОЯВИ СЕ ПЪРВИЯТ ЩЪРКЕЛ В САМУИЛОВО
Следваща ИНЖЕНЕР ОТ ОБЩИНА СЛИВЕН ОТНОВО С НЕЖНО ПОСЛАНИЕ КЪМ ДАМИТЕ В МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ЖЕНАТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАПОЧНА КАМПАНИЯ ЗА КРЪВОДАРЯВАНЕ ОТ ПРЕБОЛЕДУВАЛИ ЛИЦА

В Сливен започна кампания за кръводаряване от лица, преболедували  COVID-19. Целта е да се осигури кръвна плазма,  която дава позитивен ефект при лечение на пациенти с коронавирусни инфекции, съобщиха от Областния кризисен

Новини Сливен

РЪКОВОДСТВОТО НА ОДМВР-СЛИВЕН СЕ СРЕЩНА С ШЕФОВЕТЕ НА ЖАНДАРМЕРИЯТА В БУРГАС

Старши комисар Димитър Величков проведе работна среща с началника на Зоналното жандармерийско управление в Бургас главен инспектор Ганчо Николаев и заместника му старши инспектор Стоян Грозданчев.  Срещата се състоя на

Новини Сливен

МЕТОДЪТ „СВЕТОФАРЪТ НА БЕДНОСТТА“ БЕШЕ ПРЕДОСТАВЕН ПРЕД ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В КОТЕЛ

Как да се активира потенциала на индивидите и семействата за премахване на бедността чрез инструмент за самооценка, показа пред котленската администрация Мартин Бурт, автор на метода „Светофар на бедността“. Бурт