„В и К“ – СЛИВЕН ИЗПЪЛНЯВА ВАЖНИ ИНВЕСТИЦИОННИ ПРОЕКТИ В ОБЩИНИТЕ ТВЪРДИЦА И КОТЕЛ
май 13, 2019 487 Прегледи

„В и К“ – СЛИВЕН ИЗПЪЛНЯВА ВАЖНИ ИНВЕСТИЦИОННИ ПРОЕКТИ В ОБЩИНИТЕ ТВЪРДИЦА И КОТЕЛ

„В и К“ – Сливен решава сериозни проблеми на водоснабдяването в общините Твърдица и Котел, в изпълнение на проекти и обекти от инвестиционната  програма на дружеството за населените места под 10 000 жители.

В община Твърдица най-много са изпълняваните проекти в Шивачево, Твърдица и  Сборище. Според управителя на водното дружество инж. Севдалин Рашев, Шивачево вече е подготвено за летния период, в който в предишни години се въвеждаше режим поради недостатъчност на водните количества. За допълнителния водоизточник, който се включва там, е бил необходим нов водопровод с дължина близо 2 км. Така в централната помпена станция  ще се въведат допълнителни количества вода, които ще се насочат за разпределение към високата и ниската зона на града. За да може в летните пикови моменти да има справедливо разпределение на водата, в Шивачево се изгражда и зониране, което окончателно ще бъде завършено през юни. С пречиствателна станция за питейни води и централна помпена станция, свързана с три големи кладенеца за средната и ниската част на селището, осигурените водни количества ще са достатъчни, за да се отмени летния режим в Шивачево. Ограничения може да има само при екстремни обстоятелства, когато дебитът на водоизточниците намалее драстично.

За пречиствателната станция в Шивачево е закупена и допълнителна сонда за автоматично измерване мътността на водата. Когато замътването при валежи се вдигне над допустимото, сондата автоматично ще изключва замърсените количества, докато те влязат в норма. За осигуряване на водата във високата част на Шивачево, в такива случаи ще се усилва работата на помпената станция.

Сонда за измерване на мътността ще бъде монтирана и в с. Сборище, към водата, която идва от микровеца. ВиК-звеното в Твърдица вече е отделило от реката водата от микровеца. При периодичното замътване, причинявано от микровеца, сондата ще изключва водата от повърхностния водоизточник и за водоснабдяване ще се ползва вода от дренажа на реката в долната част на Сборище. Възстановена е разрушената по неизвестни причини помпена станция в селото, от която ще се захранват високите му части. Разработен е вариант за възстановяване на разрушените прагове по реката, на стойност около 50 000 лева, за улесняване подхранването на дренажа в пикови моменти. Така към събирателната шахта на Сборище ще се въведе четвърти лъч.

Работи се по избягване и намаляване на водните режими и в община Котел. В град Котел в момента се подменя 2 км водопровод към промишлената зона. Управителят на дружеството инж. Рашев каза, че още с подмяната на  първите 300 метра, икономията на вода е от 10 литра в секунда, което показва какви големи загуби ще бъдат спестени след подмяната на целия водопровод. По трасето на старите амортизирани водопроводи има големи загуби на вода. Установено е, че водопроводът към промишлената зона на Котел е подавал 30 литра в секунда, от които са използвани едва 4-5 литра.

Изпълняваните проекти в общините Твърдица и Котел са инвестиционни. Отделно се изпълнява текущата ремонтна програма на дружеството.

Предишна ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ ОТ СЛИВЕНСКИТЕ УЧИЛИЩА ПОЛОЖИХА КЛЕТВА
Следваща ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА 120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХУДОЖНИКА ДОБРИ ДОБРЕВ ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТА УТРЕ В НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ В СОФИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МВР СЪОБЩИ ЗА ЕДНА ЖЕРТВА ОТ КАТАСТРОФАТА НА БУЛ. „БУРГАСКО ШОСЕ“

МВР-Сливен съобщи за една жертва от катастрофата на бул. „Бургаско шосе“, станала тази сутрин в Сливен.За инцидента първи съобщи Sliveninfo. Според информацията на полицията участниците от пътния инцидент са от

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Просяк тропа на една врата и моли стопанката: – Помогнете ми, госпожо! От два месеца не съм виждал месо! – Бедният! – съжалява го жената и нарежда на прислужницата –

Новини Сливен

55-ГОДИШНА ЖЕНА ОТ КОТЕЛ ХАРИЗА 7 000 ЛЕВА НА ИЗМАМНИЦИ

55-годишна жена от град Котел е станала жертва на телефонна измама. На 13 юли жената е получила телефонно обаждане от мъж, който се е представил за полицейски служител. Той я

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

8 − 4 =