В ЗАЛА „СИРАК СКИТНИК“ – СПОМЕН ЗА ДВАМАТА ГОЛЕМИ ХУДОЖНИЦИ И СЪМИШЛЕНИЦИ ЕВГЕНИ ВЪЛЕВ И НИКОЛАЙ НИКОЛОВ
07.07.2023 1226 Прегледи

В ЗАЛА „СИРАК СКИТНИК“ – СПОМЕН ЗА ДВАМАТА ГОЛЕМИ ХУДОЖНИЦИ И СЪМИШЛЕНИЦИ ЕВГЕНИ ВЪЛЕВ И НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

В зала „Сирак Скитник“ в Сливен бе открита изложба, посветена на двама творци, родени в Сливен, завършили мъжката гимназия, Художествената академия, останали завинаги приятели и съмишленици – Евгени Вълев /1933 – 2021 г./ и Николай Николов /1933 – 2005 г./.  Организаторите от художествена галерия „Димитър Добрович“ представиха амбицията си не просто да припомнят наследството на двамата големи художници – сценографи, автори на образци в сценичното, филмовото и други области на изкуството, носители на множество престижни отличия и награди. Но най-вече да провокират интереса към създаването на непреходно изкуство, на качествен продукт, независимо от особеностите на времето. Както бе отбелязано на откриването на експозицията на 6 юли вечерта, те, двамата, направиха нещо голямо и успяха да го предадат, но въпросът днес, когато шир-потребата превзема територии и в духовния ни живот, как да се опази изкуството от псевдо – образа му.

Доц. Красимир Добрев, известен сливенски художник, университетски преподавател и носител на голямата награда за постижения в изкуството и културата „Добри Чинтулов“ обърна специално внимание на един от уникалните проекти на Евгени Вълев – Гербът на община Сливен. Създаването на проекта е било свързано със задълбочена подготовка и проучвания, в резултат на което авторът създава висок образец, отговарящ на всички изисквания на хералдиката, с вплитането на емблематични символи за града. Доц. Добрев изрази надежда, че гербът ще бъде запазен за поколенията без визията му да бъде поругана от опити да бъде „модернизиран“.

Директорът на галерията Маргарита Пенева и екипът й посрещнаха в зала „Сирак Скитник“ художници, интелектуалци и любители на изкуството, някои от които са имали честта да познават лично Евгени Вълев. Гост на събитието бе и зам. кметът Стоян Марков.

Експозицията „Сценографията – сбъдната мечта и достоен път“ е посветена на 90-годишнината на двамата творци и може да бъде видяна до 30 август.  Тя е станала възможна благодарение на добрата воля на личната колекция на семейство Вълеви и наследници и съпругата Евгения Николова. Изложбата е сред най – значимите събития в календара от културни събития на Сливен.

Евгени Вълев работи повече от 30 години в Сливенския драматичен театър, където създава незабравими сценични оформления. Експериментира в живописта, създал е образци на графичната рисунка и дизайн, на стенописите. Участвал е в алпийската експедиция до Килиманджаро през 1969 г. Негови картини са в Националната художествена галерия, в ХГ „Д. Добрович“ – Сливен, в частни сбирки. Носител е на наградата „Добри Чинтулов“.

За разлика от приятеля си Евгени Вълев, Николай Николов не се завръща в Сливен. Но работи в много български театри, включително в София, както и в Москва. Доцент е по сценография в Националната художествена академия от 1969 д 1993 г., по – късно създава и ръководи университетска катедра „Изобразителни изкуства“ в Пловдив.  Той е костюмограф на филми, останали в Златния фонд на българското кино: драмите „Цар Иван Шишман“ /1969 г./, „Юлия Вревская“ /1978 г./, „Борис I“ /1985 г./, „Време разделно“ /1988 г./.

Забележка: Снимките на Евгени Вълев от последната му изложба в Сливен, портретната снимка на Николай Николов и снимката от изложбата на филмови и театрални костюми са от сайта „Infotourism.sliven.bg

 

 

Предишна СЛИВНАЛИЯ Е ПРОСТРЕЛЯН С ПИСТОЛЕТ В ОКОТО
Следваща ВАСИЛЕН ВАСЕВСКИ ОТКРИ ИЗЛОЖБА В СЛИВЕН В ПАМЕТ НА БАЩА СИ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Пациент при психиатъра: – Лекарят в службата ме посъветва да се обърна към вас, макар че не мога да разбера защо. Имам прекрасен брак, сигурна работа, много приятели, никакви грижи…

Новини

ЧЕСТИТ 8 МАРТ!

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Започнал само като политическо събитие

Новини

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА Е ПРЕДЛОЖЕНА ЗА МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО В ПРОЕКТА-КАБИНЕТА НА ГЕРБ – СДС

Премиерът Бойко Борисов свика заседание на коалицията ГЕРБ-СДС в болницата, на което се появи с шиниран десен крак след операцията на менискуса на дясното коляно, която му бе направена вчера.