В ДЕНЯ НА БОТЕВ, МГЕРБ ПОДГОТВИ ИНФОРМАЦИОННИ ТАБЛА С ВИДНИ СЛИВЕНЦИ
юни 2, 2021 546 Прегледи

В ДЕНЯ НА БОТЕВ, МГЕРБ ПОДГОТВИ ИНФОРМАЦИОННИ ТАБЛА С ВИДНИ СЛИВЕНЦИ

Младежката организация на ГЕРБ (МГЕРБ) подготви табла, в които са включени 32 снимки и информация за емблематични личности родени в Сливен, оставили трайна следа в българската история, изкуство и литература. Таблата са поставени на различни места в центъра на Сливен. Инициативата е по случай 2 юни – Деня на Ботев и загиналите за свободата на България.

„Още през първите столетия на османското владичество Сливен и Сливенският край се превръщат в средище на хайдушкото движение – една от най-обичайните форми на съпротива против турското робство. Това поражда славата на Сливен като град на стоте войводи. Като наследници на хората, дали живота си за България, ние сме длъжни да ги помним и да разпространяваме делата им“, заявиха младежите.

Част от имената на войводите са Хаджи Димитър, Панайот Хитов, Златьо войвода, Алтънлъ Стоян войвода, Георги Трънкин, Георги Икономов, Стоил Войвода.

Включени са и възрожденците Добри Чинтулов, д-р Иван Селимински, д-р Георги Миркович, Сава Доброплодни, Димитър Добрович и други.

Това е малка част от личностите, родени в Сливен, и оставили трайна следа в българската история, изкуство и литература. Целта ни е да се популяризират и помнят техните имена, категорични са младите хора от ГЕРБ.

Предишна КОМИСИЯТА ЗА ВЕЛОАЛЕИТЕ ВЕЧЕ Е СЪС СТАНОВИЩЕ, А РАЗХОДИТЕ ПО КОРЕКЦИИТЕ СА ЗА СМЕТКА НА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ
Следваща С ТЪРЖЕСТВЕН РИТУАЛ СЛИВЕН ПОЧЕТЕ ДЕНЯ НА БОТЕВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ КОСТА КАРАНАШЕВ ПОЗДРАВЯВА ВСИЧКИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА КОТЕЛ С ДЕНЯ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО – 3 МАРТ

Уважаеми съграждани, Днес отбелязваме най-светлия празник в нашата страна – 3 март и 141 години от подписването на Санстефанския мирен договор и Освобождението на България. Денят на Освобождението е повод

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИ РЕСТОРАНТЬОРИ БЛОКИРАТ КРЪГОВОТО НА „РОЗОВА ГРАДИНА“

Протест срещу начина, по който бе въведен „зелен сертификат“ в страната, ще се проведе днес от 15 часа в Сливен, научи Sliveninfo. В акцията се включват ресторантьори от града под

Новини Сливен

НА 6 АПРИЛ КОТЕЛ ЧЕСТВА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА РОМИТЕ

Ромите в Котел отбелязаха с концерт своя празник, който международната общност чества на 8 април. По този повод кметът на община Котел- Коста Каранашев отправи своя поздрав към ромската общност.