ВЪЗПРЕПЯТСТВАНО Е СТРОИТЕЛСТВОТО НА НОВАТА БОЛНИЦА В ЯМБОЛ

ВЪЗПРЕПЯТСТВАНО Е СТРОИТЕЛСТВОТО НА НОВАТА БОЛНИЦА В ЯМБОЛ

Сериозни пропуски в инвестиционния проект за 27 млн. лева възпрепятстват към момента довършването на новата болница в Ямбол. Строителството все още не е спряно и се търси финансиране за непредвидени разходи, съобщи пред журналисти областният управител Георги Чалъков.

По думите му, основният проблем е, че строителните дейностите не са съобразени с бъдещото оборудване на болничния комплекс. Поради тази причина към момента е невъзможно да се прокарат ВиК, електрически и газови инсталации на сградата. Сред пропуските в проекта е и липсата на външни евакуационни стълбища за пожарна безопасност. Предвиденият за захранването на болницата водоем се нуждае от ремонт – изграден е преди години и вече е негоден за употреба, каза Чалъков.
Новата сграда за областната болница в Ямбол няма да бъде завършена в предвидения срок – до март 2022 година, потвърди за БТА изпълнителният директор на многопрофилната болница за активно лечение „Св. Пантелеймон“ д-р Панайот Диманов. Според него проектът на предишното болнично ръководство, освен строително – монтажните работи /СМР/ е трябвало да съдържа и разчет за медицинската апаратура, за да могат параметрите на сградните инсталации да бъдат предвидени. Документацията за необходимото оборудване на стойност 15 млн. лева вече е изпратена на Министерството на здравеопазването през октомври.
Строителството на новата болница в Ямбол има над 40-годишна история, като през този период е спирано няколко пъти. В началото на тази година беше възобновено, след като през 2019-а Министерският съвет отпусна 27 млн. лева за СМР, предвидени на три транша. От държавния бюджет до момента е преведен само първият – 13,5 млн. лева, каза още директорът на болницата.
В настоящия си вид многопрофилната болница за активно лечение в Ямбол е единствената областна болница в страната от т.нар. „павилионен тип“. Разположена е в 17 отделни сгради, които са строени между 1912-а и 1980 година.

 

БТА

Предишна ДИЕТОЛОГЪТ ОТ СЛИВЕН Д-Р МАРИЕЛА КРАСИМИРОВА: ДИЕТИТЕ СА НАЙ-ПРЕКИЯТ ПЪТ КЪМ ХРАНИТЕЛНО НАРУШЕНИЕ
Следваща ПОРЕДНИЯТ ФЕРМЕРСКИ ПАЗАР ЗА ПРОИЗВОДИТЕЛИ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 18 ДЕКЕМВРИ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПОСТИ ЗАПОЧВАТ ОТ ДНЕС

Започват Великденските пости. Постите продължават 7 седмици и приключват ден преди Великден. Тази година това се пада на 28 април. 40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Две блондинки: – Йес, отслабнала съм с 2 килограма! – Стига, бе! Да не си си свалила грима? Директорът на цирка обикаля из района и какво да види – дресьорът

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Колко продажби направи днес? – попитал мениджърът. – Ами-и-и, една. – Една?!? Обикновено продавачите правят 20-30 дневно. И за каква сума? – За 115 237 долара. – Какво? За