ВЪЗПРЕПЯТСТВАНО Е СТРОИТЕЛСТВОТО НА НОВАТА БОЛНИЦА В ЯМБОЛ

ВЪЗПРЕПЯТСТВАНО Е СТРОИТЕЛСТВОТО НА НОВАТА БОЛНИЦА В ЯМБОЛ

Сериозни пропуски в инвестиционния проект за 27 млн. лева възпрепятстват към момента довършването на новата болница в Ямбол. Строителството все още не е спряно и се търси финансиране за непредвидени разходи, съобщи пред журналисти областният управител Георги Чалъков.

По думите му, основният проблем е, че строителните дейностите не са съобразени с бъдещото оборудване на болничния комплекс. Поради тази причина към момента е невъзможно да се прокарат ВиК, електрически и газови инсталации на сградата. Сред пропуските в проекта е и липсата на външни евакуационни стълбища за пожарна безопасност. Предвиденият за захранването на болницата водоем се нуждае от ремонт – изграден е преди години и вече е негоден за употреба, каза Чалъков.
Новата сграда за областната болница в Ямбол няма да бъде завършена в предвидения срок – до март 2022 година, потвърди за БТА изпълнителният директор на многопрофилната болница за активно лечение „Св. Пантелеймон“ д-р Панайот Диманов. Според него проектът на предишното болнично ръководство, освен строително – монтажните работи /СМР/ е трябвало да съдържа и разчет за медицинската апаратура, за да могат параметрите на сградните инсталации да бъдат предвидени. Документацията за необходимото оборудване на стойност 15 млн. лева вече е изпратена на Министерството на здравеопазването през октомври.
Строителството на новата болница в Ямбол има над 40-годишна история, като през този период е спирано няколко пъти. В началото на тази година беше възобновено, след като през 2019-а Министерският съвет отпусна 27 млн. лева за СМР, предвидени на три транша. От държавния бюджет до момента е преведен само първият – 13,5 млн. лева, каза още директорът на болницата.
В настоящия си вид многопрофилната болница за активно лечение в Ямбол е единствената областна болница в страната от т.нар. „павилионен тип“. Разположена е в 17 отделни сгради, които са строени между 1912-а и 1980 година.

 

БТА

Предишна ДИЕТОЛОГЪТ ОТ СЛИВЕН Д-Р МАРИЕЛА КРАСИМИРОВА: ДИЕТИТЕ СА НАЙ-ПРЕКИЯТ ПЪТ КЪМ ХРАНИТЕЛНО НАРУШЕНИЕ
Следваща ПОРЕДНИЯТ ФЕРМЕРСКИ ПАЗАР ЗА ПРОИЗВОДИТЕЛИ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 18 ДЕКЕМВРИ

За автора

Може да харесате още

Новини

ДНЕС Е СВЕТЛИ ПОНЕДЕЛНИК

Православните християни отбелязват днес Светли понеделник – вторият ден на Великден. От този ден започва Светлата седмица, в която славим Възкресението на Исус, което донася просветление на всички миряни. В

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Понеделник: – Пих с руснаците. Вторник: – Боже, иска ми се да съм умрял! Сряда: – Руснаците ме поканиха за по едно против махмурлук. Четвъртък: – Боже, защо не умрях

Новини

ГЕРБ ВРЪЩА МАНДАТА

Борисов обяви, че връща мандата за ново правителство на живо във Фейсбук. Премиерът в оставка коментира действията на опонентите му в парламента. „Видяхме революционерите как се метнаха на мерцедесите, направиха