ВЪЗПОМЕНАТЕЛНО ЧЕСТВАНЕ ЗА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА
19.02.2024 1353 Прегледи

ВЪЗПОМЕНАТЕЛНО ЧЕСТВАНЕ ЗА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

Всяка година на 19 февруари, Община Котел и Исторически музей Котел организират възпоменателно честване по случай годишнината от обесването на Апостола на Свободата – Васил Левски. Събитието се състоя пред родната къща на Дионисий Контарски във възрожденския квартал „Галата“, където през 1870 г., в дюкяна на зданието – Левски, поп Кара Янко, Димчо Книговезеца и други будни котленци, организират Котленски революционен комитет.

Сред признателните граждани, отбелязали годишнината бяха председателят на Общински съвет Котел Христина Чолакова, зам. кметът и секретарят на Община Котел – Шериф Куванджъ и Христо Карабекиров, ученици от клуб „Млад възрожденец“ при СУ „Г. Ст. Раковски“, учители и служители на Исторически музей – Котел.

Рецитал на Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“ направи носителката на специалната награда от конкурса „Към Левски по-прекият път!“ на Професионална гимназия „Васил Левски“-Ямбол-Айлин Алиева. Ученичката от 9 в клас при Средно училище „Георги Ст. Раковски“-Котел получи наградата за цялостно въздействие чрез съчетаването на текст, изпълнение и визия на 10 февруари.

Честванията по случай 151-годишнината от смъртта на Васил Левски в Котел ще завършат със съвместен литературен спектакъл, представен от ученици на СУ „Георги Ст. Раковски“, деца от творческо обединение „Дарования“ при Народно читалище „Съгласие-Напредък“ и библиотека „Петър Матеев“, както и членове на местния клуб на инвалида. Спектакълът ще се състои от 15:30 часа, в залата на клуба в Котел.

Предишна МЪЖ Е ЖЕСТОКО ПРЕБИТ В ЯМБОЛ
Следваща ГЕРБ-СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧИ В ОБЩОГРАДСКАТА ВЪЗПОМЕНАТЕЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО СЛУЧАЙ 151 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ЛЕВСКИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КРЕПОСТ ТУИДА ЗА ПЪРВИ ПЪТ С НОМИНАЦИЯ В МЕЖДУНАРОДНИ НАГРАДИ

За първи път Сливенската крепост е с номинация в международни награди.  Ежегодното издание  на Наградите на International Ecotourism Society прие номинацията на Крепост Туида в две категории „Best  Eco- Museum”

Новини Сливен

ПАЦИЕНТ СЪС ЗАПУШЕНА КОЛЯННА АРТЕРИЯ ЩЕ ЗАБРАВИ ЗА БОЛКИТЕ В КРАКА СИ И ОПАСНОСТТА ОТ АМПУТАЦИЯ

Екип от кардиолози и съдови хирурзи в МБАЛ „Хаджи Димитър“ успяха да отпушат артерия на левия крак на 67-годишен пациент. Сложната процедура е продължила близо 4 часа. Използвани са два

Новини Сливен

ВРЕДНИТЕ ЕМИСИИ ОТ RDF СА ПО-МАЛКО ОТ ТЕЗИ ОТ ВЪГЛИЩАТА, ТВЪРДЯТ ЕКСПЕРТИ

Според експерти вредните емисии при горенето на RDF са по-малко, отколкото емисиите, които се отделят при горене на въглища. В две топлоцентрали, както и в циментовите заводи в страната, се