ВЪЗПИТАНИЦИ НА УЧИТЕЛКАТА ОТ ППМГ РОСИЦА ДЕЛЧЕВА ПОСТИГНАХА ГОЛЕМИ УСПЕХИ ПО БИОЛОГИЯ
29.03.2024 1926 Прегледи

ВЪЗПИТАНИЦИ НА УЧИТЕЛКАТА ОТ ППМГ РОСИЦА ДЕЛЧЕВА ПОСТИГНАХА ГОЛЕМИ УСПЕХИ ПО БИОЛОГИЯ

Уикендът 23-24 март 2024 г. бе изключително богат на високи постижения на ученици от ППМГ „Добри Чинтулов“ в областта на биологията.

На 23 и 24 март 2024 г. в ППМГ – Ловеч, се проведе и 49. Национална олимпиадата по биология и здравно образование. Сто и двадесет ученици от 7. до 12. клас от цялата страна се състезаваха в три възрастови групи. Олимпиадата се проведе в два етапа. Първият се състои от тест с теоретични задачи, а вторият – от решаване на практически задачи. Теоретичните и практическите задачи, както и критериите за проверка и оценка, се разработват от утвърдени преподаватели от Софийския университет и БАН.

През настоящата година от Област Сливен за националния кръг на олимпиадата бяха допуснати трима ученици – и тримата от ППМГ Сливен: Елизабет Петрова Георгиева от 12. „б“ клас, Аделина Йорданова Миронска от 12. „а“ клас и Стефан Виденов Видев от 9. „а“ клас. Постиженията на тримата са изключително престижни. Елизабет е с оценка Отличен 5.50, а Аделина – с оценка Много добър 5.25, валидни за прием без конкурсна процедура. Високо е и постижението на Стефан, който сред връстниците си от 9. клас има пети резултат.

Паралелно с тована 23.03.2024 г. в Биологическия факултет на Пловдивския университет се проведе четвъртото издание на  състезанието „Пътешествие в биологията“. Безапелационно първо място в отборното класиране за трета поредна година спечели отборът на гимназията в състав Даниела Деянова Дейчева, Йоана Стоянова Иванова и Калина Цветанова Илиева от 12 А клас. В състезанието взеха участие 14 отбора от по трима ученици. Състезанието се провежда в два кръга – теоретичен и практически.

Теоретичният етап включва индивидуално решаване на тест в рамките на два астрономични часа. Тестът измерва основните групи компетентности на учениците. В този етап могат да се включат единствено ученици, записани в отборите на съответното училище. Учениците с отлични постижения от първия етап на състезанието (с оценка Отличен 5.50 – Отличен 6.00) придобиват право на обучение по избрана от тях специалност в Биологическия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, без да полагат кандидатстудентски изпит.

Практическият етап се състои от отборно решаване на общо три практически задачи в екипи от по трима ученици за два астрономични часа. Учебните задачи изискват умения за извършване на наблюдение (вкл. микроскопско), изследване и лабораторен експеримент, придобити от учениците по време на тяхната общообразователна и/или профилирана подготовка по биология и здравно образование” (VIII – XII клас). Всеки отбор решава по три практически задачи, изискващи конструиране на модели (символно-знакови и/или материални) на биологични структури, процеси и явления; ситуационни задачи, изискващи анализ и решаване на казуси от областта на генетиката, клетъчната и молекулярната биология; задачи, изискващи планиране и извършване на лабораторно изследване.

Учител по биология на всички отличени в олимпиадата и в състезанието от ППМГ Сливен е Росица Делчева.

Предишна "ЛИНА" Е ПАРТНЬОР НА НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ ЗА СКРИНИНГ СРЕЩУ РАК НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО
Следваща СЛЕД „ТЪТЕНИ“ ОБЩИНА СЛИВЕН ПРЕИЗДАВА „БУРЯТА“, „И СТАНА ДЕН“ НА ЦОНЧО РОДЕВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МЪЖ С НАРКОТИЦИ Е ЗАЛОВЕН ТАЗИ НОЩ В СЛИВЕН

Притежание на наркотици са установили служители на група „Охрана на обществения ред“ в град Сливен. Днес, около 01,20 часа е извършена проверка на лек автомобил „Опел Астра“, управляван от 29-годишния

Новини Сливен

ПРОЛЕТНА КАМПАНИЯ В СЛИВЕН ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРИЕМАНЕ НА ОПАСНИ ОТПАДЪЦИ ОТ ДОМАКИНСТВАТА

Община Сливен и „БалБок Инженеринг“ АД организират пролетна кампания за безвъзмездно приемане на опасни отпадъци от домакинствата. Мобилният събирателен пункт ще бъде разположен на 19 март, вторник, от 10 до

Новини Сливен

АПАШИТЕ, ОБРАЛИ ДЖАМИЯТА В КВ. „НАДЕЖДА“, СЕ ОКАЗАХА УЧЕНИЦИ

Четири непълнолетни момчета са задържани за кражба на вещи от молитвен дом в квартал сливенския „Надежда“. Полицейски служители от участъка в квартала започват работа по случая на 13 януари след