ВЪЗПИТАНИК НА РОБЕРТ КОЛЕЖ СЪЗДАВА ВОЕННИЯ ОРКЕСТЪР В СЛИВЕН
август 5, 2019 575 Прегледи

ВЪЗПИТАНИК НА РОБЕРТ КОЛЕЖ СЪЗДАВА ВОЕННИЯ ОРКЕСТЪР В СЛИВЕН

Военният духов оркестър на Център за подготовка на специалисти има дълга история, през която се е вписал в делниците, празниците, бойните полета, полигоните, плацовете, площадите и градските пространства. „С изпълненията си нашият военен оркестър способства за строевата, художествената и естетическа култура на военнослужещите. Има принос за военно-патриотичното възпитание. Участва в национални, исторически и бележити чествания”, уточнява командирът на Център за подготовка на специалисти полковник Любомир Вачев. Радващо е, че оркестърът печели признание и похвали, има свое отвоювано място. Кметът на община Сливен Стефан Радев изтъква: „Военният духов оркестър е един от основните ни партньори в организирането и провеждането на официалните празници и историческите чествания в Сливен. Изпълненията му несъмнено допринасят за тържествеността на събитията и са повод за поддържане на искрата на родолюбието у сливенските граждани”.

Свой почерк внасят следващите капелмайстори капитан Павел Дирликов, капитан Димитър Узунов, капитан Никола Кубарелов. Богата дейност от 1952 до 1979 г.  развива диригентът полковник Любен Николов, който композира маршове, песни за хорове, аранжира народни мелодии за духов оркестър. По това време създава и  войнишки хорове, смесен хор, мъжки хор на запасните офицери към ДНА, има изяви в радиото и телевизията. Дейността на военния оркестър е свързана и с развитието на художествената самодейност в армията. Ансамбълът – смесен хор от самодейци, основан през 1952 г., е носител на орден „Кирил и Методий” ІІІ степен, на златни медали от ІІІ и ІV републикански фестивали.
Подполковник Емил Врачански продължава усъвършенстването на военния оркестър и допринася за развитието на културната насоченост на войсковия живот. По-късно той поема като  диригент националния гвардейски оркестър в София.
Майор Александър Кирилов е диригент на Сливенския оркестър от 1985 до 1991 г. Той прави още по-популярни музикалното изкуство и самодейните състави. От 1991 до 2003 г., диригент е майор Тодор Шопов. Завършил е военно музикално училище „Петър Чайковски” в София и задочно диригентски клас в Държавната консерватория в София. Той работи със замах и артистичност, които добре са оценени от обществеността.

От 2004 г. диригент на оркестъра е капитан Калин Гемеджиев. Роден е във Велико Търново, завършил е Сержантско средно военно музикално училище „Маестро Георги Атанасов” – София, през 1993 г. През 2003 г. завършва Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” със специалност музикална педагогика. Преди да хване диригентската палка той има натрупан опит от 11-годишния период, през който свири  на флейта и е оркестрант във ВДО.
Богатството на възможностите и изпълненията на оркестъра впечатляват – с лекота се редят маршове, хора, валсове, популярни пиеси и мелодии. Затова и Военният духов оркестър към Център за подготовка на танкови подразделения е носител на орден „Кирил и Методий” I степен, на отличия от прегледи на любителското армейско художествено творчество.
Всеки от оркестрантите има какво да каже, с какво да представи себе си. Например старшина Стоян Велчев свири на алт и тенор саксофон. Завъръшил е музикалното училище в Котел със специалност – инструмент гайда. Завършил е и Варненския свободен университет (ВСУ) през 2008 г. със специалност „Педагогика на обучението по музика”. През 2015 г. завършва магистратура, специалност „Педагогика по музика” в Музикалната академия в София и защитава дипломна работа на тема „Аспекти на музикалната култура в Сливен през 18 век.” В свободното си време продължава да свири на гайда – и на каба гайда, и на джура гайда. Спортува, бяга, участва в маратони на 21, на 25 и на 32 км. Харесва му да е военен музикант, а изборът на тази професия става две години, след като е завършил казарма.

Сред състава на оркестъра има и едно изящно женско присъствие. Сержант Стела Куриян свири на флейта във ВДО от 2013 г. Преди това е свирила две години в Симфоничен оркестър – Сливен. Завършила е средно музикално училище в Бургас. Обича да пътува, да се среща с различни светове и култури, да опознава тяхна специфика. Има две дъщери, на които отдава много обич и внимание. За Стела Куриян флейтата е техничен и в същото време нежен инструмент, чийто глас по интересен начин се вписва в многообразието на духовите инструменти. Сред любимите й композитори са Шопен и Моцарт, но успоредно с това тя знае, че военните маршове също носят притегателна сила, стойност и въздействащо значение.

Интересни биха били разказите и на другите музиканти. Но истината е, че най-добре звучат гласовете им чрез техните инструменти – когато се преплетат и в синхрон зазвучат тромпети, саксофон, валдхорна, кларнет, тенорхорн, баритонхорн, тромбон, туба, ударни, за да донесат онова въздействие, което превръща нотите във вълшебство.

 

Автор: Валерия Тодорова

armymedia.bg

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПИЙНАЛ МЪЖ ОТКРАДНА ТАКСИ И КАТАСТРОФИРА С НЕГО

В РУ-Нова Загора е задържан мъж на 45 години за кражба на лек автомобил. На 10 март, около 04,00 часа, 45-годишният К.М. от новозагорското село Съдиево е отнел противозаконно таксиметров

Новини Сливен

МЪЖ И ЖЕНА СА АРЕСТУВАЛИ ЗА ДРОГА В СЛИВЕН

Специализирана операция на полицията в Сливен срещу производството и разпространението на наркотични вещества. Акцията е проведена на 29 юни от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към ОДМВР-Сливен. В

Новини Сливен

МЪЖКО ХОРО В СЛИВЕН МАЙ ЩЕ ИМА

Мъжко хоро в Сливен май ще има, въпреки противоепидемичните мерки. Репортер на Sliveninfo засне днес следобед камион с чували, пълни с пясък край мястото в кв. „Кольо Фичето”, където по