ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ТРЯБВА ДА ИМАТ ДИСТАНЦИОННИ УРЕДИ ЗА ДЯЛОВО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ДО 01.01.2027 Г.
април 23, 2021 698 Прегледи

ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ТРЯБВА ДА ИМАТ ДИСТАНЦИОННИ УРЕДИ ЗА ДЯЛОВО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ДО 01.01.2027 Г.

В последните дни на работа на 44-то Народно събрание бяха направени промени в Закона за енергетиката. Според приетите изменения на 12 март, бе приложена в българското законодателство европейска директива. Става въпрос за задължителното преминаване изцяло към дистанционни уреди за отчет на потребената топлинна енергия и битово гореща вода.

В срок до 2027 година всички клиенти трябва да преминат изцяло на дистанционен отчет на потребената топлина. Това ще стане след като всеки абонат, който използва услугите отопление и битово гореща вода, трябва да монтира в дома си електронни разпределители и индивидуални водомери за битово гореща вода, притежаващи функция за дистанционен отчет.

„Различното в  новите уреди в сравнение със стандартните, е възможността за отчитане от разстояние, като отпада необходимостта от посещения на отчетници в домовете на абонатите. С монтирането на 100% дистанционни уреди отпадат прогнозните начисления, а оттам и изравнителните сметки. Отпада напълно и възможността за въвеждане на некоректни показания поради човешка грешка, като се ликвидират и кражбите.“ каза изпълнителният директор на Топлофикация Сливен инж. Павлин Костов.

Индивидуалните водомери за битово гореща вода се доставят или се одобряват от фирмата, която извършва „дялово разпределение“ в абонатната станция. Клиентите, чиито водомери за битово гореща вода са с изтекъл срок на метрологична проверка, ще получат предписания от компанията за дялово разпределение.

След 01.01.2027 г. всички уреди за дялово разпределение на топлинна енергия, т.е. индивидуални водомери за битово гореща вода, индивидуални разпределители и индивидуални топломери, трябва да са с възможност за дистанционно отчитане. „Но нека клиентите ни не се заблуждават, че до тогава могат да монтират уреди без възможност за дистанционен отчет. Заложеният в нормативната уредба срок до 2027г. е краен, а изискването на закона е всеки уред, чийто срок на експлоатация изтече, да се подмени с такъв даващ възможност за дистанционен отчет.“ допълни още директорът на дружеството.

 

 

Предишна ГОРЯ КЪЩА НА УЧИТЕЛКА
Следваща ТВЪРДИЦА ОСТАВА БЕЗ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

2 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

14 заразени с COVID-19 са починали през последното денонощие, показват данните от Единния информационен портал от полунощ на 18 януари. Очаква се по-късно Министерството на здравеопазването да публикува информация за

Новини Сливен

„ГРАНД ЕНЕРДЖИ ДИСТРИБЮШЪН” ЕООД – ДОКАЗАН ДОСТАВЧИК НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ ВЕЧЕ 10 ГОДИНИ

От 1 октомври всички стопански потребители на услугата „електрическа енергия“ е необходимо да преминат на свободния пазар. В срок до 10 септември всички те трябва да изберат фирма търговец на

Новини Сливен

51-ГОДИШЕН ШОФЬОР НА ХЮНДАЙ Е РАНЕН ПРИ КАТАСТРОФА

На 14 април, около 12,55 часа, на път ІІ-55, в землището на  село Асеновец, е възникнало пътно произшествие с пострадал. Лек автомобил „Опел Вектра“, управляван от водач на 37 години