ВРЕДНИТЕ ЕМИСИИ ОТ RDF СА ПО-МАЛКО ОТ ТЕЗИ ОТ ВЪГЛИЩАТА, ТВЪРДЯТ ЕКСПЕРТИ
януари 16, 2020 700 Прегледи

ВРЕДНИТЕ ЕМИСИИ ОТ RDF СА ПО-МАЛКО ОТ ТЕЗИ ОТ ВЪГЛИЩАТА, ТВЪРДЯТ ЕКСПЕРТИ

Според експерти вредните емисии при горенето на RDF са по-малко, отколкото емисиите, които се отделят при горене на въглища. В две топлоцентрали, както и в циментовите заводи в страната, се горят RDF отпадъци, тоест твърдо гориво, получено от отпадъци, известно и като модифицирано гориво.

Разрешителни за горене на RDF имат топлофикациите в Бобов дол и Сливен. В ТЕЦ Сливен се горят чрез модерна инсталация по 300-400 тона RDF на месец. Според специалисти при горенето си тези отпадъци отделят по-малко вредни емисии от замърсяването, което причиняват горенето на въглища.

На месец в ТЕЦ Сливен се горят по 300-400 тона RDF, каза председателят на съвета на директорите на топлоцентарлите в Бургас и Сливен Ангел Ангелов. “ТЕЦ Сливен гори 700 тона на ден въглища и 20 тона на ден RDF“, посочи той пред БНР.

Ангел Ангелов определи като спекулации информациите, че при горенето на RDF отпадъци се отделят опасни за здравето на хората флорани и диоксини.

“Флорани и диоксини се отделят при изгарянето на RDF на ниски температури. Когато температурите са над 850, например в Сливен се горят на между 1000 – 1100 градуса, тогава всичко се разгражда и ги няма тези замърсители“.

В ТЕЦ Сливен се горят основно отпадъци от депото в Ямбол. Преди близо година там са внесени за горене и отпадъци от Италия. RDF внасят и всички държави в Европа, които имат изградени модерни инсталации за горене на битовите отпадъци, каза още Ангел Ангелов.

В ТЕЦ Бургас не се горят RDF отпадъци. “Ръководството на ТЕЦ Бургас имаше среща с РИОЗ – Бургас с ХЕИ, за да проучи възможността да се гори RDF. И не че инсталацията, която щеше да направи ТЕЦ Бургас щеше да бъде някаква долнопробна и замърсяваща, просто хората ни обясниха, че регионът тук е доста натоварен от емисии по отношение на работата на “Лукойл“ и на завода “ Кроношпан“, коменитра още Ангел Ангелов.

 

INVESTOR.BG

Предишна СЪЗДАВА СЕ ДЪРЖАВЕН ВиК ХОЛДИНГ С КАПИТАЛ 1 МИЛИАРД ЛЕВА
Следваща ОКРЪЖЕН СЪД - СЛИВЕН ПОСТАНОВИ ПРИСЪДИ ОТ 20 И 15 ГОДИНИ ЗА УБИЙСТВО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МНОГО ПИЯН ШОФЬОР БЕ ЗАДЪРЖАН ЗА 24 ЧАСА

Водач с алкохол 2,30 промила е установен от полицейски служители в сливенското село Гавраилово. На 31 март, около 23,30 часа, е спрян за проверка лек автомобил „Опел Астра“, управляван от

Новини Сливен

ПОДПАЛВАЧЪТ БАЙ СТАНЧО, КОЙТО СЕ ОПИТА ДА ВЗРИВИ КЪЩА С ЧЕТИРИЧЛЕННО СЕМЕЙСТВО, ЗАСТАВА ПРЕД ОКРЪЖЕН СЪД – СЛИВЕН

Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд Станчо К. Той е обвинен за това, че на 02.08.2019 г. в гр. Сливен, запалил първи етаж от двуетажна масивна жилищна сграда, находяща

Новини Сливен

16 СТЪПКИ КЪМ УСПЕХА

НИЕ „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“ СЕ ОБЕДИНИХМЕ ОКОЛО СЛЕДНИТЕ ПРИОРИТЕТИ 1. Увеличаване на доходите на работещите хора. Ангажираме се да направим благоприятна средата за инвестиции и повишаване