ВОЕННИЯТ СЪД В СЛИВЕН НАРЕДИ РАЗСЛЕДВАНЕТО ЗА СМЪРТТА НА МАЙОР ТЕРЗИЕВ ДА ПРОДЪЛЖИ
24.11.2023 980 Прегледи

ВОЕННИЯТ СЪД В СЛИВЕН НАРЕДИ РАЗСЛЕДВАНЕТО ЗА СМЪРТТА НА МАЙОР ТЕРЗИЕВ ДА ПРОДЪЛЖИ

Военният съд в Сливен е отменил постановлението на прокуратурата, с което разследването за смъртта на пилота майор Валентин Терзиев бе прекратено, съобщи „Лекс“. Той загина в нощта срещу 9 юни 2021 г. в морето край Шабла по време на нощно учение, след като изтребителят му МиГ-29 се разби. Преди това бе поразил пусната мишена, но е летял прекалено ниско.

Обвинения за смъртта на Терзиев бяха повдигнати на полк. Методи Орлов, който отговарял за стрелбите на пилотите по време на учението, както и на полк. Юрий Луканов – зам.-началник на Щаба на ВВС по операциите. И двамата получиха обвинения за причиняване на смърт при немарливо изпълнение на занятие, за което Наказателният кодекс предвижда от 1 до 6 г. затвор, както и за престъпление по служба по непредпазливост, което се наказва с до 5 г. затвор.

Първоначално разследването на военната полиция показа, че усложнените условия, включително нощното пилотиране с ориентиране само по приборите на таблото, е довело до зрителна илюзия у пилота, че мишената за поразяване е над него и той лети хоризонтално. В действителност е бил в сравнително плоско пикиране и стрелбата по мишената е извършена на фона на морето. В доклада на военната полиция се казваше още, че съпътстваща причина за трагедията е и неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите, от продължаване на насочването за сближение и атака, при положение че скоростта на падане на мишената се е увеличила.

След това от прокуратурата обясниха, че полк. Орлов не е трябвало да позволява на пилота да стреля по мишената, тъй като е трябвало да предвиди, че няма да има време да излезе от атаката. Според експертите минималната височина, до която пилотът може да сниши машината, за да порази падаща мишена и след това да има време да излезе безопасно от атаката, е 4000 м. Валентин Терзиев обаче е получавал указания да слезе на 2000 м, а в крайна сметка е изстрелял ракета, когато е бил само на 1433 м от морската повърхност, след което се е разбил.

Преди два месеца обаче от отчета на военния министър Тодор Тагарев стана ясно, че прокуратурата е прекратила разследването и е снела обвиненията срещу двамата военни.

Семейството на загиналия пилот е обжалвало и през октомври постановеното е било отменено от състав на Военния съд в Сливен. Определението не е публикувано, но пък е протестирано от прокуратурата пред Военно-апелативния съд, който е върнал делото в Сливен, заради пропуски при администрирането му. От определението на въззивната инстанция става ясно, че според съда в Сливен разследването трябва да продължи.

Прокуратурата пък не е съгласна с извода на първоинстанционния съд, че „в конкретния случай следва да се обсъди въпросът дали смъртта на м-р Терзиев не се дължи на обикновена непредпазливост, тъй като извършването на занятие или друга правно-аргументирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, при която настъпи съставомерен резултат, съставлява престъпление по чл. 123 от НК“.

Държавното обвинение настоява, че смъртта на Терзиев е настъпила при изпълнение на служебно поставена му задача в качеството му на пилот с нужната подготовка при определени нормативни правила и затова иска Военно-апелативният съд да отмени определението на първата инстанция.

За да отмени постановлението за прекратяване, съдът в Сливен е приел още, че от него не става ясно дали делото е прекратено, защото деянията не са извършени или защото не представляват престъпления. Според съда разследващите е трябвало да назначат и допълнителна експертиза за определяне на минималната височина, на която пилотът е можел да изпълни упражнението. В тази връзка пък от държавното обвинение посочват, че действащите към 2021 г. правила установяват, че при упражнение на стрелба при парашутна мишена, минималната височина, която се разрешава от ръководителя на стрелбите, е 2000 метра.

Военно-апелативният съд още не се е произнесъл окончателно за съдбата на разследването, а е върнал делото на съда в Сливен заради пропуски.

 

оffnews.bg

Предишна В СЛИВЕН ПОСЛАНИКЪТ НА КИТАЙ НАПРАВИ ЩАМПИ НА ШЕВИЦИ И ОПИТА КОМПОТИ С БАДЕМИ И КАНЕЛА
Следваща ОБРАЗОВАТЕЛНИ УРОЦИ С ТАЛАНТЛИВИ МУЗИКАНТИ В ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ЗАПОЧНА ПРЕМАХВАНЕТО НА НЕЗАКОННИ ГАРАЖИ В КВАРТАЛИТЕ „СИНИ КАМЪНИ“, „БЪЛГАРКА“ И „ДРУЖБА“

Община Сливен започна премахването на незаконни гаражи в част от междублоковите пространства в кварталите „Сини камъни“, „Българка“ и „Дружба“. Върху освободените терени ще бъдат оформени места за паркиране, ще се

Новини Сливен

ДАРЕНА ПЕТКОВА С НОВА НАГРАДА, ТОЗИ ПЪТ ВТОРОКЛАСНИЧКАТА ГРАБНА ПЪРВОТО МЯСТО В ОБЩИНСКИ КОНКУРС

8-годишната Дарена Петкова, която е възпитаничка на ,,Школа по изкуства Млади Виртуози“ с преподавател Елена Терзиева, спечели първо място в конкурса организиран от Община Сливен ,,Аз и моят град”. Само

Новини Сливен

УЧЕНИК ОТ ЕЗИКОВАТА ГИМНАЗИЯ СПЕЧЕЛИ ГОЛЯМАТА НАГРАДА В КОНКУРС, ОБЯВЕН ОТ ЕВРОДЕПУТАТА АСИМ АДЕМОВ

Стоян Иванов – ученик в 10 клас на ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, спечели първо място в конкурса „Будителите на моя роден край, които трябва да помним“. Той се организира от евродепутата