„ВЛАХОС“, ЕДНА КНИГА ЗА КАРАКАЧАНИТЕ, БЕ ПРЕДСТАВЕНА В СЛИВЕН

„ВЛАХОС“, ЕДНА КНИГА ЗА КАРАКАЧАНИТЕ, БЕ ПРЕДСТАВЕНА В СЛИВЕН

„Влахос“, книга посветена на каракачаните, беше представена снощи в Сливен от нейните автори Елена Щерева и Николай Янков. Събитието се проведе в заседателната зала на Каракачанската къща.

„Идеята за книгата се зароди преди около 10 години след един материал за каракачаните, който подготвиха от екипа на National Geographic в България. Първоначално смятахме да напишем сборник с каракачански разкази с мистични елементи. Но в процеса на писане тези истории се превърнаха в роман, в който се преплитат две нишки – историческа и художествена“, каза авторът Николай Янков. От своя страна Елена Щерева, която е представител на каракачанския етнос, разказа, че първите истории започнала да събира от баща си и от леля си. „Макар, че „Влахос“ не е изцяло исторически роман, в него са вплетени реални исторически събития и е спазена максимално прецизно хронологичната последователност. Историите, които ми разказваха моите роднини бяха в основата, за да напишем книгата. Тя се нарича „Влахос”, защото така каракачаните се наричали помежду си. Влахос означава скитащ пастир. Това е общо название на номадските общности. Съвременните каракачани трудно могат да се идентифицират с тези влахос, защото вече го няма техния начин на живот“, обясни Елена Щерева.

„Каракачаните имат много общи черти с номадските общности по света. Тази книга е за корените, за смисъла на пътя, за смисъла на вървенето напред“, уточни Елена Щерева. Според авторите това е роман за споделянето и личните истории. „Влахос“ е книга, която има за цел да запази историята на този етнос, защото, както се е смятало в Древна Гърция, човек не умира с последния си дъх, а тогава, когато бъде изгубена паметта за него“, уточни Николай Янев. „Историите са живи същества като самите нас. Те имат своите нужди, своите потребности. Който не се грижи за тях, който не отговаря на потребностите им, убива и себе си. Това се случва и с младите каракачани днес, които не познават съкровището, което носят в душата си. Затова написахме тази книга, за да знаят и помнят децата ни и никой да не бъде забравян“, каза още Елена Щерева.

Старите и автентични снимки, на които могат да се видят различни събития и факти свързани с каракачаните, са съществена част от книгата. На представянето присъстваха представители на каракачанския етнос, много гости и общински съветници.

Романът „Влахос“, посветен на каракачаните, излиза през март 2019 г. Това е третата съвместна книга на Елена Щерева и Николай Янков. Първата е „Химикал, шоколад и две рупии“ издадена през 2010 г.. През 2014 г. излиза сборникът им „Прах от нозете“.

Предишна ОБЩИНА СЛИВЕН ОТЛИЧИ НАЙ-ДОБРИТЕ СИ СПОРТИСТИ И ТРЕНЬОРИ ЗА 2019 ГОДИНА
Следваща "МЕРКАНТО" ОТКРИВА МАГАЗИН № 10, НАЙ-МОДЕРНИЯТ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЪС ЗАПОВЕД НА КМЕТА НА СЛИВЕН Е ПРИВЛЕЧЕНА ДОПЪЛНИТЕЛНА ТЕХНИКА ЗА ПОЧИСТВАНЕ

Всички пътища са заснежени и проходими при зимни условия на територията на цялата община. През нощта снежната покривка достигна повече от 60-70 см в планинската част и около 25-30 в

Новини Сливен

ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА РАЗПРОСТРАНИТЕЛ НА ДРОГА В СЛИВЕН

По искане на Окръжна прокуратура – Сливен, съдът задържа под стража Николай Г. (на 34г.). Той е обвинен за това, че на 03.02.2018г. в гр. Сливен, при условията на опасен

Новини Сливен

СТАРИЯТ БРЯСТ Е ЖИВ

Старият бряст е жив. Това обяви пред Sliveninfo Стефан Стефанов, председател на фондация „Стария бряст“. Той показа издънка от ствола на дървото, която се е появила наскоро. „Старият бряст не