ВЛАДИМИР РУСЕВ: ЗА МЕН ОБРАЗОВАНИЕТО Е ОТ ПЪРВОСТЕПЕННА ВАЖНОСТ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА СТРАНАТА
18.02.2021 2401 Прегледи

ВЛАДИМИР РУСЕВ: ЗА МЕН ОБРАЗОВАНИЕТО Е ОТ ПЪРВОСТЕПЕННА ВАЖНОСТ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА СТРАНАТА

На 17.02.2021 г. в Сливен се проведе обществено обсъждане в сферата на образованието и науката. Дебатът бе организиран от представители на местната структура на ПП “Има Такъв Народ” и представляваше поредната изява от планирания цикъл на експертни обсъждания в отделните сектори. Домакините на събитието – областният координатор на партията Владимир Русев, общинският лидер Пламен Пенчев и секретарят на структурата Диньо Добрев, бяха поканили преподаватели от Сливен и региона, а гост бе експертът по образование и наука на ПП “ИТН” Г-жа Юлия Чортленева.

Русев анонсира срещата с кратко встъпление:

“За мен образованието е от първостепенна важност за националната сигурност на страната. То стои в основата на развитието на всяка една сфера от нашия живот. Затова, макар и да сме представители на политическа партия, бих желал разговорът да придобие предимно експертен характер. В нашите деца е закодирано бъдещето на България. И въпросът, на който искам да отговорим днес е дали образованието продължава да изпълнява една от основните си функции, а именно да формира силни личности с българско самосъзнание или преходът превърна преподаването на наука в търговия на дребно.”

След това думата бе предоставена на Юлия Чортленева, която изброи някои от големите проблеми в образователната система, като механизма на финансиране, несъобразената сложност на учебния материал с възрастта и периода на интелектуално развитие на учениците, разместванията в учебния план, все по-бързо разпространяващата се функционална неграмотност и др.

“След “голямата стачка” се въведоха т. нар. делегирани бюджети, които доведоха до това, че парите да следват учениците и всеки един ученик започна да се разглежда като единица за привличане на средства”, заяви Г-жа Чортленева и продължи като представи основните позиции от програмата на партията в разглежданата сфера.

На въпроса защо се стигна до такова пренебрежително отношение на обществото към българския учител, експертът сподели, че още през 90-те години заплатите на учителите са били на обидно ниски нива, което е свидетелствало за неуважение към техния труд от страна на самата държава. А учениците, както и техните родители са функция именно на държавата, следователно, логично, обществото престана да уважава учителското съсловие.

Дискусията продължи с размяна на мнения, като по-интересните от тях бяха, че трябва да отговорим първо на въпроса в какви хора искаме да превърнем децата си, че образованието трябва да научи хората да живеят правилно, здравословно и че науката за живота е най-важната от всички науки.

Дебатът засегна теми като икономика, пазари, производства, иновационни технологии, националния ни суверенитет, върховенството на закона, дипломатически отношения и други.

В края на срещата Владимир Русев заключи:

“За първи път водим толкова разгорещен дебат. Това означава, че темата образование е важна за всички нас. Преминавайки през всички тези разнообразни теми, ние не се отклонихме от основната, а напротив – по естествен път доказахме тезата, която изразих в самото начало, че образованието е в основата на всяко едно поприще на реализация и това го превръща в главен фактор за гарантиране на националната сигурност на България.”

Г-жа Чортленева отговори на още няколко въпроса от нейната компетенция и изказа благодарност за поканата, а срещата приключи с традиционните двустранни разговори.

 

Предишна 34 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ СВИКВА КОНСУЛТАЦИИ ЗА СЪСТАВ НА СИК - СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОЧАКВАТ СЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ 28 НОВИ ПРОБИ В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ

Към 23 юни в Сливенска област не са регистрирани деца и медици сред новодиагностицираните за Ковид-19 лица, съобщиха от Областния кризисен щаб.  Новите случаи на коронавирусни инфекции са четири. Две лица,

Новини Сливен

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ БЕ ГОСТ НА РЕГИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК „ЗЛАТНА ПРАСКОВА“

Областният управител Минчо Афузов бе гост на откриването на XXI Регионален празник „Златна праскова“ в село Гавраилово. Целта на празника е да популяризира региона като водещ производител на праскови в

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ОСИГУРЯВА НА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ БЕЗПЛАТЕН ДОСТЪП ДО ОНЛАЙН ПЛАТФОРМАТА „КНИГОВИЩЕ.БГ“

Кметът Стефан Радев присъства на откриването на новата учебна година в Основно училище „Д-р Иван Селимински“-Сливен, където се състоя церемония само за първи и пети клас поради противоепидемичните мерки. На