ВЛАДИМИР РУСЕВ: ЗА МЕН ОБРАЗОВАНИЕТО Е ОТ ПЪРВОСТЕПЕННА ВАЖНОСТ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА СТРАНАТА

ВЛАДИМИР РУСЕВ: ЗА МЕН ОБРАЗОВАНИЕТО Е ОТ ПЪРВОСТЕПЕННА ВАЖНОСТ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА СТРАНАТА

На 17.02.2021 г. в Сливен се проведе обществено обсъждане в сферата на образованието и науката. Дебатът бе организиран от представители на местната структура на ПП “Има Такъв Народ” и представляваше поредната изява от планирания цикъл на експертни обсъждания в отделните сектори. Домакините на събитието – областният координатор на партията Владимир Русев, общинският лидер Пламен Пенчев и секретарят на структурата Диньо Добрев, бяха поканили преподаватели от Сливен и региона, а гост бе експертът по образование и наука на ПП “ИТН” Г-жа Юлия Чортленева.

Русев анонсира срещата с кратко встъпление:

“За мен образованието е от първостепенна важност за националната сигурност на страната. То стои в основата на развитието на всяка една сфера от нашия живот. Затова, макар и да сме представители на политическа партия, бих желал разговорът да придобие предимно експертен характер. В нашите деца е закодирано бъдещето на България. И въпросът, на който искам да отговорим днес е дали образованието продължава да изпълнява една от основните си функции, а именно да формира силни личности с българско самосъзнание или преходът превърна преподаването на наука в търговия на дребно.”

След това думата бе предоставена на Юлия Чортленева, която изброи някои от големите проблеми в образователната система, като механизма на финансиране, несъобразената сложност на учебния материал с възрастта и периода на интелектуално развитие на учениците, разместванията в учебния план, все по-бързо разпространяващата се функционална неграмотност и др.

“След “голямата стачка” се въведоха т. нар. делегирани бюджети, които доведоха до това, че парите да следват учениците и всеки един ученик започна да се разглежда като единица за привличане на средства”, заяви Г-жа Чортленева и продължи като представи основните позиции от програмата на партията в разглежданата сфера.

На въпроса защо се стигна до такова пренебрежително отношение на обществото към българския учител, експертът сподели, че още през 90-те години заплатите на учителите са били на обидно ниски нива, което е свидетелствало за неуважение към техния труд от страна на самата държава. А учениците, както и техните родители са функция именно на държавата, следователно, логично, обществото престана да уважава учителското съсловие.

Дискусията продължи с размяна на мнения, като по-интересните от тях бяха, че трябва да отговорим първо на въпроса в какви хора искаме да превърнем децата си, че образованието трябва да научи хората да живеят правилно, здравословно и че науката за живота е най-важната от всички науки.

Дебатът засегна теми като икономика, пазари, производства, иновационни технологии, националния ни суверенитет, върховенството на закона, дипломатически отношения и други.

В края на срещата Владимир Русев заключи:

“За първи път водим толкова разгорещен дебат. Това означава, че темата образование е важна за всички нас. Преминавайки през всички тези разнообразни теми, ние не се отклонихме от основната, а напротив – по естествен път доказахме тезата, която изразих в самото начало, че образованието е в основата на всяко едно поприще на реализация и това го превръща в главен фактор за гарантиране на националната сигурност на България.”

Г-жа Чортленева отговори на още няколко въпроса от нейната компетенция и изказа благодарност за поканата, а срещата приключи с традиционните двустранни разговори.

 

Предишна 34 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ СВИКВА КОНСУЛТАЦИИ ЗА СЪСТАВ НА СИК - СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МВР – СЛИВЕН: НАБЛЮДАВАЩИЯТ ПРОКУРОР ЗАБРАНИ ДА ДАВАМЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА УБИЙСТВОТО В ГАВРАИЛОВО

Наблюдаващият прокурор забрани да се дава информация за извършеното убийство в село Гавраилово. Това каза пред Sliveninfo Първолета Мандинска, говорител на МВР-Сливен. „Можем само да потвърдим, че има извършено тежко

Новини Сливен

ТОЙОТА ГОРЯ В КОТЕЛ

Късо съединение е причината за запалване на лек автомобил „Тойота“. Произшествието е станало по време на движение в град Котел, кв.“Изток“. Сигналът е получен на 26 май в 16,02 часа.

Новини Сливен

СЛИВЕНСКАТА ПОЛИЦИЯ АРЕСТУВА ПЕТИМА ПРИ АКЦИЯ В ЗАЛОЖНИ КЪЩИ СРЕЩУ КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ

Петима души са арестувани при акция срещу купуването на гласове, проведена в три заложни къщи – две в Сливен и една в село Бяла. Това съобщи пред Sliveninfo ст. комисар