ВЛАДИМИР РУСЕВ В ТАРАКЛИЯ, МОЛДОВА: ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ НЕ Е ЗАБРАВИЛА ЗА БЪЛГАРИТЕ ЗАД ГРАНИЦА, НАПРОТИВ – ПОДКРЕПЯМЕ УСИЛИЯТА ИМ ДА СЪХРАНЯТ БЪЛГАРЩИНАТА
март 22, 2021 1700 Прегледи

ВЛАДИМИР РУСЕВ В ТАРАКЛИЯ, МОЛДОВА: ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ НЕ Е ЗАБРАВИЛА ЗА БЪЛГАРИТЕ ЗАД ГРАНИЦА, НАПРОТИВ – ПОДКРЕПЯМЕ УСИЛИЯТА ИМ ДА СЪХРАНЯТ БЪЛГАРЩИНАТА

Владимир Русев, в качеството си на политически лидер от партия „Има Такъв Народ“, посети българите в град Тараклия, Молдова. Той бе там, за да се запознае отблизо с проблемите им и да заяви своето намерение за помощ относно тяхното разрешаване.

По време на визитата си, Русев се срещна с ядрото на българската диаспора в района и подчерта, че в основата на посещението в Тараклия е желанието му да допринесе за развитието на отношенията между държавите. „Това е залегнало в основата на моята визитка – външните отношения и в частност, защита на интересите на българския род“, аргументира се сливенският представител на ПП „Има Такъв Народ“.

Той бе посрещнат първо от Иван Боримечков – създател и ръководител на театъра на бесарабските българи в Тараклия – „Смешен петък“ който представи дейността на театъра, неговата роля за опазване на българското самосъзнание и култура на заселилите се там българи. По думите му, сливенски актьор е допринесъл за развитието и усъвършенстването на самодейците. „Това е Петко Апостолов – актьор от ДТ“ Стефан Киров“ Сливен, който вкара литературния език и добрата режисура в нашето творчество, за да придобие то завършен вид“, заяви Иван Боримечков.

Според него, българите трябва да не забравят кои са всъщност и да тачат корените си. Културният деец сподели и разочарованието си от факта , че българското правителство не е достатъчно ангажирано в образованието на подрастващите местни българчета. „От първи до четвърти клас – добре, държавата помага и децата ни говорят български в училище, но после, в най-важните години, когато се оформя и укрепва българското самосъзнание и идентичност, държавата я няма“, продължи Боримечков.

По повод на четиридесетгодишния юбилей на театъра, Владимир Русев получи паметна статуетка, с пожелание да продължи да работи за опазване на българската култура извън пределите на България.

При визитата си в Молдова, Русев бе приет от Иван Паслар – председател на Район „Тараклия“, с който обмениха мнения, относно проблемите на местните българи. Най-важни сред тях са дългият срок за получаване на българска лична карта, трудностите при пътуване и работа в България и др. „Ние имаме нужда от последователна и балансирана политика за защита на интересите ни като най-голямата българска общност тук“, отбеляза Иван Паслар. Владимир Русев подкрепи думите му, като заяви, че въпроси от подобно общонационално значение, какъвто е опазването на българщината, не могат да бъдат предмет единствено на едномесечни предизборни напъни, а съзнателен избор и начин на живот.

Посещението продължи със среща с представители на местния бизнес и обществен живот, на която беше обсъдена възможността за инвестиции в региона. Владимир Русев сподели своите идеи за реализацията на такива възможности. Според него, за да се решат кардинално проблемите е нужно да заработят ефективно институционалните механизми за въздействие. „Ще разговарям с моите партньори за реализиране на евентуални инвестиции в земеделието. Мисля, че ще успея да ги заинтригувам. Но по-важният ми разговор ще бъде с хората от централата на ПП „Има Такъв Народ“, които са добре запознати с трудностите, пред които бесарабските българи са изправени. Ще обсъдя с тях възможностите да популяризират проблемите и планирането на ново посещение при вас, с конкретни предложения и решения“, завърши кандидатът за депутат.

Преди да отпътува обратно за България, кандидатът за народен представител от партията на Слави Трифонов получи пожелания за здраве и сили в борбата, която е подел.

Предишна ПОЗИЦИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НА БСП – СЛИВЕН ПО ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ПРОЦЕС В БЪЛГАРИЯ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ФИАТ ГОРЯ В ДВОР НА КЪЩА В СЛИВЕН

Районните служби ПБЗН в Сливен, Нова Загора и Котел са гасили пожари, възникнали в сухи треви и отпадъци в град Сливен и селата Мечкарево, Богданово, Новоселец и Градец. Произшествията са

Новини Сливен

В ОБЩИНАТА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПОСТЪПВАТ СИГНАЛИ ЗА СТРУПВАНЕ НА ХОРА НА ЕДНО МЯСТО

На денонощния телефон на Община Сливен продължават да постъпват сигнали за струпване на хора на едно място. За последното денонощие те са 15, съобщи на редовното заседание на Общинския кризисен

Новини Сливен

МЪЖ ОТ СЛИВЕН ВЛИЗА В ЗАТВОРА ЗА 2,5 ГОДИНИ

Ефективно наказание от 1 година и 8 месеца „лишаване от свобода“ ще търпи Николай Х. Той е обвинен, затова че на 22.03.2019 г. в гр. Сливен, без надлежно разрешително е